Jacek85 21.11.2014 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 (edytowane) Posiadam przewód kabel 8 żył po 2,5 mm2 każda plus wzdłuż nich jakaś linka plastikowa. Z tego co wiem to kabel sterowniczy. Czy mogę go użyć do instalacji domowej ??? I drugie pytanie czy mogę go użyć zdejmując izolacje wierzchnią i puscić w peszlu albo bez peszla pod tynkiem ???? Edytowane 21 Listopada 2014 przez Jacek85 Dodatkowe informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 21.11.2014 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Ciężko odpowiedzieć na to pytanie bez dodatkowych danych - pytanie jaki dokładnie typ przewodu, jakie napięcie dopuszczalne, jaka izolacja itd. Czy można zdjąć izolację zewnętrzną i użyć bez niej - to zależy od tego jaka to izolacja, prawdopodobnie (przy odpowiednich założeniach) można użyć w peszlu. Bez peszla to prawdopodobnie tylko w całości (z powłoką zewnętrzną). Inna sprawa jest taka czy jest jakiekolwiek sensowne użycie takiego przewodu w całości - chociażby ze względu na kolory żył, żeby nie wprowadzać w błąd. Podsumowując, bez podania dokładniejszych parametrów, symbolu nie można nic jednoznacznie powiedzieć - są jakieś napisy na przewodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek85 21.11.2014 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 No właśnie nie jest nic napisane na tym przewodzie cały czarny okrągly i nic nie ma. Co do kolorów mógłbym sam pooznaczać , widzialem takie oznaczniki zakladane na przewody z literkami lub numerami . Tylko właśnie nie wiem jaka jest wytrzymalość izolacji żyly bo sama żyła 2,5 nadawala by się. Szkoda zmarnować ten przewód bo mam go sporo i tak myślalem użyć przy wymianie instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 21.11.2014 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Ciężko w takiej sytuacji coś stwierdzić na odległość - nikt nie weźmie odpowiedzialności nie wiedząc co to za przewód. Bardzo możliwe że się nadawałby do użycia,ale tu już proponuję pokazać przewód elektrykowi. Co do oznaczania żył - jeśli już to nie numerkami a kolorami - odpowiednią taśmą a najlepiej opaską termokurczliwą na obu końcach. Oczywiście też z zachowaniem jakiegoś rozsądku (np używanie przewodu ŻO jako fazowy to już "lekka" przesada). Mimo wszystko nie jest to zalecane i najlepiej używać przewodów w odpowiednich kolorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.11.2014 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Typowa przemysłówka jak przypuszczam.Sterowniczy.Zerwij tak 1m izolacji zewnętrznej.Obejrzyj te czarne kable.Zwykle miały oznaczenia nadrukowane co pół metra.Cyfry od 1 do N (N - ilość żył)Puszczali tym 230V stale... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 22.11.2014 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Oczywiście też z zachowaniem jakiegoś rozsądku (np używanie przewodu ŻO jako fazowy to już "lekka" przesada). Mimo wszystko nie jest to zalecane i najlepiej używać przewodów w odpowiednich kolorach. To nie jest żadna przesada. To jest zabronione panie kolego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 22.11.2014 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 To nie jest żadna przesada. To jest zabronione panie kolego. Toteż stąd ten cudzysłów - ale fakt, lepie to wprost napisać że nie można tak. Przede wszystkim chciałem zaznaczyć fakt ze z zamianą przeznaczenia przewodów należy ostrożnie, i oczywiście zgodnie z zasadami, a najlepiej w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 23.11.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 (edytowane) ...chciałem zaznaczyć fakt ze z zamianą przeznaczenia przewodów należy ostrożnie, i oczywiście zgodnie z zasadami, a najlepiej w ogóle. Wyjaśnij jak się ostrożnie zmienia przeznaczenie żył o niebieskiej i zielono-żółtej barwie zgodnie z zasadami??? Kto owe zasady tworzy i na czym owa ostrożność ma polegać? Edytowane 23 Listopada 2014 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 23.11.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Wyjaśnij jak się ostrożnie zmienia przeznaczenie żył o niebieskiej i zielono-żółtej barwie zgodnie z zasadami??? Kto owe zasady tworzy i na czym owa ostrożność ma polegać? Przyznaję rację, będąc w całkowitej zgodzie z zasadami zamiany przeznaczenia przewodów są niedopuszczalne (z tego co pamiętam to dopuszczalne jest oznaczanie przewodu żółto zielonego lub niebieskiego jako PEN - poprzez dodanie oznacznika w kolorze przeciwnym). Inna sprawa że w praktyce spotyka się przeróżne zamiany, ale nie powinienem wprowadzać w błąd że tak można. Pytanie w takim razie mam inne - jakie są kolory żył w takim przewodzie sterowniczym i le z nich nadaje się do użycia w domowej instalacji elektrycznej? Bo rozumiem że wykorzystanie na przykład przewodu czerwonego jako fazowego też jest niedopuszczalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 23.11.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 (edytowane) ...rozumiem że wykorzystanie na przykład przewodu czerwonego jako fazowego też jest niedopuszczalne. Źle rozumujesz. A PEN zostaw w spokoju gdyż w przypadku tego wątku być i nim mowy nie może. Edytowane 23 Listopada 2014 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 23.11.2014 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 PEN poruszyłem w kontekście oznaczeń przewodów, a nie samego wątku. Co do stosowalności kolorów i ich podmian to idę się dokształcić bo wygląda że mam braki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek85 23.11.2014 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Wiem że robiąc komuś instalacje nie można kombinować i zamieniac kolorów. Ale robiąc sam dla siebie ??? Wiem że fachowcy powiedzą że to nieprofesjonalne stosować taki przewód itd. Ale przecież moge oznaczyć przewody zapisać jaki kolor odpowiada jakiemu przewodowi ewentualnie zrobić dokumentacje fotograficzną przed zatynkowaniem przewodów i bedzie ok. Chodzi tylko o to czy ten przewód sterowniczy może też przewodzić większe prądy bo użyty do sterowania to chyba nie jest zbyt duzym prądem obciążany np. 11A czy to nie za dużo dla takiego przewodu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 23.11.2014 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 (edytowane) Zastanów się czy skórka wyprawki warta?Zdjęcie zewnętrznej izolacji wymaga czasu, narzędzi i umiejętności.W ilu miejscach uszkodzisz izolację żył?Kucie bruzd by umieścić w nich rury.Wciąganie przewodów do rur.Wycinanie większych otworów w nieprzystosowanych do tego puszkach.Przedzwanianie przewodów w celu ich identyfikacji.Upierdliwe ich oznaczanie.Przekrój 2,5mm2 nie jest najlepszym rozwiązaniem dla obwodów oświetleniowych.To wręcz rzucanie sobie kłód pod nogi.Tu wskazane jest stosowanie przewodów 1,5mm2. Jeśli jednak już się na wykorzystanie tego przewodu uparłeś to dokup żyłę niebieską i zielono-żółtą.Wtedy będzie to miało ręce i nogi. Nie rozumiem stwierdzenia, że robiąc dla kogoś mam postępować jak fachowiec a robiąc dla siebie jak partacz. Edytowane 23 Listopada 2014 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek85 23.11.2014 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Nie rozumiem stwierdzenia, że robiąc dla kogoś mam postępować jak fachowiec a robiąc dla siebie jak partacz. Chodzilo mi o to ,że nikomu bym nie proponował zrobienia instalacji takim kablem , a mój jest bo jest i coś z nim trzeba zrobić dlatego zastanawiam się jak go użyć . Może sprzedam na skup metali kolorowych miedź z niego i kupie normalny przewód hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 23.11.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 (edytowane) A mnie nie chodziło wcale o instalację w rurkach ze wciągniętymi weń przewodami, ale o stwierdzenie ...robiąc komuś instalacje nie można kombinować i zamieniac kolorów. Ale robiąc sam dla siebie ??? Toż to demagogia i dulszczyzna w najczystszym wydaniu. W sąsiednim wątku identyczna sytuacja dotyczy II klasy ochronności. Też (niby) wie co to oznacza, ale na przekór u siebie zrobi inaczej bo nie pojmuje istoty całości zagadnienia. Jutro pewnie wymyślicie, że RCD w dwuprzewodowej instalacji trzeba zamontować a oprawa w I klasie ochronności u was w domu wcale przewodu ochronnego nie wymaga a wykonana w II klasie ochronności pralka Frania potrzebuje przewodu ochronnego aby była bezpieczniejsza i dla oszczędności wykonacie połączenie niebieskiej żyły wprowadzonej do pralki z jej obudową. Przecież u siebie w domu można robić co się chce i nikomu nic do tego. A skoro u Was się sprawdziło (czyt: nikogo jeszcze nie zabiło) to trzeba rozwiązanie polecać innym na forum. Więc pruj kolego ten kabel i rób co chcesz. W końcu robisz to dla siebie. A fajnie jest być bohaterem we własnym domu. Edytowane 23 Listopada 2014 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek85 24.11.2014 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 no i oto bohater tego wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 24.11.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Dwa lata temu szukałem 200 m takiego kabelka... jak po złość w okolicy nie było... nawadnianie zakładałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 09.12.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 . Może sprzedam na skup metali kolorowych miedź z niego i kupie normalny przewód hehe Bingo!! Udział ceny kabla w cenie wykonania instalacji w domku nie jest zabójczy dla portfela, a odejdą ci koszty prucia tego kabla sterowniczego, kolorowania końców żył, odbudowy domu po pożarze, rehabilitacji po porażeniu prądem ect...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts