Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wady i zalety mieszkania na parterze

agn123

Recommended Posts

witam, zamierzam kupić mieszkanie. W oko wpadło mi mieszkanie na parterze (środkowe) w bloku z lat 80-tych. Ponieważ nigdy nie mieszkałam w bloku chciałabym poznać wady i zalety mieszkania na parterze.

Proszę też o radę gdyż, cena tego mieszkania nie jest niższa niż mieszkań na II czy III pietrze a mieszkanie jest do częściowego remontu. Czy w takiej sytuacji zdecydowalibyście się zakupić mieszkanie na parterze?

To jest indywidualna kwestia.

Ja dla siebie szukałem tylko i wyłącznie ostatniego piętra. Na niższych a na parterze w szczególności to bym sprzątał śmieci po sąsiadach z góry.

Nie mówiąc już o tym, że mając ostatnie piętro nikt mi nie chodzi po suficie haha.

Co do parteru to niektórzy też nie chcą ze względu na złodziei i hałas ulicy, no właśnie to mieszkanie to od ulicy, podwórka?

No ale ja większość życia w domu byłem więc jak szukałem mieszkania to miałem swoje schizo-wymagania.

PS Po czasie stwierdzam, że mieszkanie w mieście to jedna zaleta - duży wybór dostawców szybkiego internetu. Dom pod miastem cała reszta plusów. - to tak pół żartem, pół serio ;)

agn123,mieszkałam w bloku wiele lat, co prawda na drugim piętrze ale z moich obserwacji wynika,że mieszkania na parterze najczęściej wybierają ludzie starsi,wręcz tylko takich mieszkań szukają,młodzi idą w górę,hałas i brud to chyba największe minusy mieszkań na parterze,poza tym mieszka się tak samo,dużo też zależy od miejsca,sąsiadów i ogólnie okolicy

• 7 months później...
sam nie mam doświadczenia na którym pietrze lepiej mieszkac ale z tego co mi kolega opowiadal to oni maja mieszkanie na parterze z ogródkiem, w nowym smolcu kupili nowe w niskiej zabudowie, więc wydaje mi się ze wszystko zależy od tego czy masz mieszkanie od strony ulicy czy podwórka, jak masz może wyjscie na ogrodek to fajnie :)

• 1 month później...
Obecnie mieszkam w domku jednorodzinnym, ale wiele lat spędziłam właśnie w bloku. Mieszkania na parterze często są postrzegane jako gorsze z racji tego, że wszyscy zaglądają ci do okien, są podatniejsze na włamania, warto dorzucić do tego hałasy. Z plusów to oczywiście - ułatwienie przy wnoszeniu dziecięcego wózka, czy wnoszeniu rzeczy przy remoncie itp. Nie trzeba tyle biegać po schodach (zwłaszcza jeśli siądzie winda a mieszkasz na jakimś wyższym piętrze). Takie mieszkanie to też idealne rozwiązanie dla osób starszych, które mają problemy z chodzeniem. Jeśli chodzi o mieszkanie np. na ostatnim piętrze bloku to odczuwamy znacznie mniej dobiegające z dołu hałasy. Mamy też ładne widoki z balkonu na miasto, park czy okolicę. Pod warunkiem, że tego widoku nie przesłoni nam inny blok z naprzeciwka. Mieszkając na ostatnim piętrze mamy pewność, że nikt z sąsiadów nas nie zaleje. Możemy być również spokojni o ciekawskie spojrzenia. Minusem, szczególnie w starym budownictwie, może okazać się dach. Często zdarza się, że wieje nam od dachu i zimą mamy naprawdę chłodno w mieszkaniu, tym bardziej jeśli jest to mieszkanie szczytowe. Natomiast latem od dachu jest aż za gorąco. Dużym problemem w tym przypadku będzie brak bądź zepsuta winda. Jak widać, nie ma idealnych mieszkań.

Ponieważ nigdy nie mieszkałam w bloku chciałabym poznać wady i zalety
zaleta jest tylko jedna, o nic się nie martwisz tylko płacisz, a tak to same wady(ponad pół wieku w bloku). A najlepsza jest współnota, brrrr..... znów otwierają mi się w kiszeni wszystkie noże siekiery, kosy , granaty itp. dobra kończę bo znów nie będę mógł spać przez tydzień na samą myśl.

• 3 months później...
Też wybraliśmy mieszkanie na parterze, tylko że w nowej zabudowie. Nawet ze względu na to że będziemy mieć swój ogródek oraz to że nie będzie mi czy mężowi chciało się nosić wózka na piętro :) Będziemy mieszkać w mieście nawet ze względu na to że wszystko jest blisko. Z ołtaszyna w sumie niedaleko tprinwestycje.pl wszędzie :)