Jacek-J129 21.11.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Witam serdecznie. Jestem na etapie wykonywania mieszkania na poddaszu w domu 40 - letnim. Obecnie daję wełnę i mam zamiar wykonać sufit na profilach. Mam jednak problem dotyczący kominów. A więc strop z profili będzie na wysokości około 2.30 m, wyczystki znajdują się na wysokości 2.5 m. Zrobiłbym naturalnie właz (otwierane schody) dla kominiarza, ale nie wyobrażam sobie sytuacji, aby w "przyszłym" salonie po wyczyszczeniu komina unosiła się sadza. Istnieje jakiś mniej inwazyjny sposób na czyszczenie komina ?. Jest to dach dwuspadowy, pokryty blachodachówką. Każdy ze spadów posiada 7 m długości. Zastanawiam się nad położeniem na dachu stopni po których wchodziły kominiarz i czyściłby komin od góry, ale czy to przypadkiem nie chory pomysł ?. Proszę o opinie na w/w temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gti11 22.11.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Jeśli komin zaczyna się wyczystką to wyczyścisz go od dołu , instalując wyłaz dachowy i ławę kominiarską bezpiecznie wyczyścisz go od strony dachu . Stropy są raczej szczelne , jeśli komin murowany to obecną wyczystkę zamurować i wykuć nową powyżej stropu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts