Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sufit podwieszany 30cm pod drewnianymi belkami.

lotnick

Recommended Posts

Cześć.

Szukam najlepszego sposobu na podwieszenie sufitu 30cm pod belkami stropowymi 8x18cm.

Między belkami wełna, pod belkami wełna.

Na razie jedno rozwiązanie widzę:

Pręt z oczkiem i wieszak ze sprężyną, a na nim profile. Niżej łączniki krzyżowe i poprzecznie profile.

Zastanawiam się tylko czy pręt mocować od spodu czy z boku belki i jakimi dużymi wkrętami?

Myślałem jeszcze o tych noniuszowych,ale w/w sprężyną łatwiej regulować.

Jakieś doświadczenia lub przemyślenia?

To mocowanie "pięknie " wentyluje od samego dołu. - Blaszka sprężysta jest szeroka i rozpycha wełnę.

Gdybym włożył wełnę pomiędzy belki stropowe i dopiero potem od spodu belek przymocował pręty z oczkiem to już na najwyższej warstwie nie ma szczelin.

Jest jeszcze takie coś:

"Wieszak do poddaszy 35 cm z zaczepem do podtrzymywania wełny." Nie wiem tylko czy nie za krótki, no i regulacja upierdliwa.

Ostatnie rozwiązanie to wieszaki noniuszowe, ale nie wiem jaki jest "Skok" oczek czyli możliwość regulacji.

• 4 weeks później...

Witam, u mnie fachowcy robię podobną konstrukcję i mam pytanie bo zaczęli robić i widzę że robią inaczej niż pisze na stronach np rigipsa. Robią konstrukcję podwójną krzyżową stropu która wisi przymocowana za pomocą prętów i wieszaków obrotowych do belek stropowych i zauważyłem że skręcili ze sobą wszystkie profile CD i UD ( CD te nad profilem przyściennym oraz te CD które wchodzą w profil przyścienny). Dodatkowo mówią że kręcą płytę do profili przyściennych. Płytę GK natomiast nie łączą ze ścianami ( tynk cementowy) tylko robią tzw połączenie ślizgowe do którego użyją folii paroizolacyjnej. Dodatkowo profile nośne nie są za blisko ściany, pewnie dlatego że płytę kręcą do przyściennych. Rozstaw profili głównych co 70cm, dolne nośne co 40cm, wieszaki co jakieś 70cm.

Poradźcie proszę czy będzie OK czy jednak NIE będzie OK

Mam jeszcze możliwość aby to wszystko rozkręcić i dołożyć profile bliżej ścian aby do nich kręcić płytę a nie do przyściennych???

Płyty chcą mocować wzdłużnie do profili, stąd pewnie rozstaw co 40cm.

Boję się że jak te belki zaczną pracować to może być masakra :(