Jasmik 22.11.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 (edytowane) witam 6 m-c temu, kupiłem deski o grubości 3cm i szerokość 16cm, owe deski będą przykręcone do legarów, następnie na deski płyta OSB. po zakupie świeżych desek ułożyłem je na przekładach oraz opryskałem preparatem. problem polega na tym, że na niektórych deskach po 6 m-c, pojawił się czarny nalot, bodajże grzyb.Co z tym zrobić? czy taka deskę można uratować?czy jest to groźne? Edytowane 22 Listopada 2014 przez Jasmik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 22.11.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 jeżeli ma to być w wewnątrz to wymień na nowe ! jeżeli to wina wilgotnego drewna to będzie tylko gorzej jak przykryjesz to OSB. Można by to spryskać preparatem grzybobójczym gdyby drewno było suche . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 22.11.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Spróbuj przestrugać te deski może to tylko powierzchniowy na 1 lub 2 mm głębokości. Wtedy zdecydujesz ostatecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasmik 23.11.2014 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Spróbuj przestrugać te deski może to tylko powierzchniowy na 1 lub 2 mm głębokości. Wtedy zdecydujesz ostatecznie. czyli mam rozumieć, że problem jest dosyć poważny, nie wiem dlaczego się tak stało jeśli były przekładki. a znacie nazwy dobrych środków grzybobójczych na deski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.11.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 czyli mam rozumieć, że problem jest dosyć poważny, nie wiem dlaczego się tak stało jeśli były przekładki. a znacie nazwy dobrych środków grzybobójczych na deski? Sprawdź czymś ostrym czy powierzchnia drewna nie zrobiła się miękka. To efekt ciepła i braku wentylacji. Jeżeli to powierzchowne to wysusz deski i spryskaj je jakimś środkiem grzybobójczym. Jak głębsze to albo strugaj i wysusz albo spal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasmik 26.11.2014 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 dziękuje za rady, w niektórych deskach dosyć poważnie zaatakował grzyb wiec takie deski spale, a inne - może uda się ich odratować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts