Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panele a źle wykonana wylewka

luar87

Recommended Posts

Witam,

Zamówiłem panele w jednej z sieciówek z montażem gratis Okazało się po położeniu, że panele pływają na mojej "wylewce", montażysta nie zwracał na to uwagi i byłem zmuszony go wyprosić i podziękować.

Podłoga była źle zrobiona, łatane kilkakrotne w celu uratowania tego w jakiś sposób lecz wszystko na nic. Kuchnie mam gotową oraz łazienkę na wysokości 18 mm.

Proszę o pomoc bo jestem całkiem bezradny co położyć pod panele bym nie musiał ponownie robić wylewki

Montażysta nowy zaproponował podsypywanie piaskiem i podkładanie kartonów.

Panele to podłoga tzw " pływająca". Jak sama nazwa mówi może być podobne temu odczucie. Wszystko zależy jednak od podkładu. Te piankowe można sobie z miejsca podarować bo wygniatają się po paru latach w ciągach komunikacyjnych i w skrajnych przypadkach może dojść do przedmuchów pod panelami. !8mm płytek to przepraszam nie wiem jaki masz format ale srogo kleju nałożył ten twój wykonawca. Panele mają od 3 do 10mm grubości. Reguluj wysokość grubością podkładu. Wykonawca, który proponuje ci załatwienie sprawy podsypywaniem piasku omijaj szerokim łukiem. Nierówności na podłodze, takie górki przekraczające 2mm, trzeba usunąć frezem do betonu (tarcza garnkowa). Każdy porządny wykonawca ma takie coś w swoim warsztacie.

http://ladnydom.pl/budowa/1,106606,13565960,Prosty_sposob_na_cicha_podloge.html

ja bym proponował taką matę. Mata krawcowa stanowi najlepsze wyciszenie- brak głuchego odgłosu typowego dla podłóg pływających. Mozna zamówić m.in. w komforcie -cena około 16zł/m2 ale powiem, że warto. Wielu klientów cieszyło sie, że się na te mate zdecydowali. Jest w grubościach 2-3mm. Dodatkowo mata jest zabezpieczeniem przed wilgocią.

Z tymi zielonymi pokazanymi przez kolegę wyżej? Znam takie zielone z Leroy. Troche się wygniatają i potem posadzka pływa.... bardziej. Nie ma co opadać z sił. Można zerwać pierszy rząd płytek i położyć je od nowa lekko łamiąc płaszczyznę- z opadem ku panelom. Następnie można lekko nadłożyć masy wyrównawczej pod pierwsze 3-4 rzędy paneli tak aby lekko unieść je ku płytkom. Tu zyskasz trzy mm, tam dwa i razem masz 5mm. Potem lekko oszukasz na listwie dylatacyjnej w kształcie litery T-należy lekko ja pochylić i będzie już ok. Masa samopoziomująca jest bardzo droga. samo jej wylanie- o ile znajdzie się śmiałek, który zrobi to dobrze to jakieś 20zł/m2 sama robocizna.

Generalnie to ciała dał glazurnik bo zakładając, że masz gres 9-10mm gruby to z klejem powinien wyjśc na max-maxów 15mm przy wielkim formacie (pow.40x40cm). Kolejny(a) w kolejce jesteś Ty bo powinnaś powiedzieć glazurnikowi jaką wysokość oczekujesz.

Sytuacja nie jest wbrew pozorom ciężka. Jak to mawia wielki mędrzec i zarazem przestępca Rom Kon " wykończeniówka to sztuka iluzji"......

Edytowane przez ZygmuntRolicz

W tym sęk, że płytki są już polożone więc nie mogę nic podlożyć grubego, mam w tej chwili taki podkład 5 mm i boje się kupić 7 mm w obawie, że nic to nie zmieni. Chyba, że rzeczywiście będzie taka różnica

W pierwszym poście pisałeś że masz nadgonić grubość 18mm. To już nie rozumiem.

Zygmunt - nie wiem jakie są w leroy - ja mam z firmy STEICO. Została mi paczka - świetnie nadawała się na podpałkę;)

Tak kuchnie i lazienke mam plytki z podkladem siatka z klejem. Mam to na wysokosci okolo 18 mm. Moze troszkę dołożyłem. Przyjmijmy 16-18 mm, ale nie w tym najwiekszy problem. Problemem jedynie co rzucic na krzywa podlogę pod ktora uginaja sie miejscowo panele. Pomysl jeden padl plyta 7 mm i mata ktora pewnie nie zniweluje skoków poziomu.

o róznicy mialem na mysli nie w stosunku do plytek, a w stosunku do uginania paneli pod ciezarem ciala

Tak kuchnie i lazienke mam plytki z podkladem siatka z klejem. Mam to na wysokosci okolo 18 mm. Moze troszkę dołożyłem. Przyjmijmy 16-18 mm, ale nie w tym najwiekszy problem. Problemem jedynie co rzucic na krzywa podlogę pod ktora uginaja sie miejscowo panele. Pomysl jeden padl plyta 7 mm i mata ktora pewnie nie zniweluje skoków poziomu.

o róznicy mialem na mysli nie w stosunku do plytek, a w stosunku do uginania paneli pod ciezarem ciala

zdemontować panele. Oznaczyć wysokość i miejsce górek. Zaleznie od ich ilości albo je frezować czyli w miarę wyrównać podłoże i wykonać wylewkę z masy samorozlewnej, lub wypełnić masą szpachlową dołki. Nie szukaj takich za 10zł/m2 bo podłożą gazety lub piasek podsypią. Zgłoś się do profesjonalnej firmy w okolicy i posłuchaj co radzą.