PrzemekMM 22.11.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Przymierzam się do budowy na wiosnę więc przejrzałem nieco dostępnych technologii i zaintrygowały mnie pustaki Heluz.Na początku napaliłem się na Dryfix lub cienką spoinę w systemie szlifowanych Profi z Wienerberger, lub analogicznych Roben. Ale nie chciałbym trafić na ekipę, która to schrzani i będzie problem z równaniem ścian.Potem zacząłem przeglądać pustaki z serii Family z Heluza - nie dosyć, że mają szokująco dobrą przepuszczalność ciepła (pustak 25cm bez wypełnienia ma U [W/m 2.K] 0,29 ) to jeszcze w cenie są do wyboru trzy systemy łaczenia - pianka (odpowiednik Dryfix), klej zwykły (odpowiednik Profi) oraz klej pełnospoinowy. No więc interesuje mnie ten ostatni - wygląda na to, że jest to coś pośredniego między tradycyjną zaprawą i klejem cienkospoinowym, gdzie tylko się macza/smaruje pustaki, więc w praktyce pustak leży na pustaku. Z tym pełnospoinowym to nakłada się grubszą warstwę, która zakrywa wszystkie pory i myślę, że jest tutaj jakieś niewielkie pole do korekcji pionu w razie potrzeby, a jednocześnie mamy zalety klejenia cienkospoinowego - idzie szybciej, brak betoniarki, itd.Czy ktoś ma doświadczenie z tym systemem, bardzo będę wdzięczny za komentarze. Jeśli bym się przekonał do tego systemu to myślę o Family 25 + styropian 20cm - dałoby to wg. producenta U ok. 0,12, czyli rewelacja. Od razu zaznaczam, że jestem gotowy wydać troszkę więcej na pustaki żeby potem cieszyć się mniejszymi rachunkami za ogrzewanie (gaz). Zresztą jeśli zaprawa jest w cenie to nawet tak specjalnie drożej niż zwykły, nieszlifowany pustak 25cm nie wychodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemekMM 23.11.2014 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Kurczę, na prawdę nikt tutaj z tego nie budował? Interesuje mnie chociaż sama ceramika - jak z jakością, czy trzyma wymiar, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemekMM 25.11.2014 00:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Teraz widzę, że Brenner ma taki sam system na "średnią spoinę" dla pustaków szlifowanych:http://www.brennercegly.pl/system_murarski_brenner.pdfwygląda ciekawie, tylko czemu jeszcze tak mało w Polsce się o tym mówi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszek80 26.11.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Przeczytałem pierwszego posta i śmiechłem... Po kolei postaram się wyprostować największe nieprawidłowości a) System Heluz Family to pustaki Z WYPEŁNIENIEM z wełny mineralnej - odpowiednikiem tej technologii jest Porotherm T b) Cenowo tego systemu nie da się porównywać nawet z Porothem Dryfix, bo pustaki Heluz są 2-3 krotnie droższe. Na szybko policzyłem z cenników i wychodzi mi, że Porotherm 25 Dryfix kosztuje ok. 75 zł za m2, a Heluz Family 25 ponad... 200 zł/m2. Ups, troszku to drogie. c) Z powodów powyższych Heluz w Polsce nie jest popularny, nie ma przetłumaczonej strony na j.polski i nie ma kart technicznych w naszym języku. Nie znalazłem też aprobat technicznych ITB dla tego produktu. Jakąś partyzantkę robią Czesi... Podsumowując - proponowałbym przemyśleć kwestię wykorzystania Porothermu T, który jest kapitalnym materiałem. Jeśli rozważasz coś w tym pułapie cenowym to IMHO lepszego w Polsce nie znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemekMM 28.11.2014 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 (edytowane) Groszek, dzięki za odpowiedź, ale chyba niedokładnie przejrzłeś ich ofertę. Mają tam zarówno odpowiedniki Porotherm T z wypełnieniem jak i pustaki z rodziny Family BEZ wypełnienia:http://www.heluz.pl/katalog/bloczki-do-murow-obwodowych-i-cian-wewn-trznych/bloczki-heluz-family/heluz-family-25-szlifowane-9044.xhtmlZ wypełnieniem to "Family 2+1", ale to raczej nie wełna tylko styropian w środku.Nie wiem gdzie widziałeś 2-3 razy droższe, np. tutaj pustak 247 x 250 x 249 jest po 5zł razem z zaprawą, tutaj:http://allegro.pl/pustak-szlifowany-heluz-25-poroton-transport-i4761778680.htmlponadto ma lepszy wsp. przenikania - U 0,29 Edytowane 28 Listopada 2014 przez PrzemekMM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnesan 12.09.2016 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Przymierzam się do budowy na wiosnę więc przejrzałem nieco dostępnych technologii i zaintrygowały mnie pustaki Heluz. @PrzemekMM i z czego w końcu wybudowałeś? Pytam, bo sama przymierzam się do budowania z Heluz'a, ale brakuje mi opinii. Mało kto po niego sięga, a spory nad słusznością wybrania Porothermu (i ocieplenia) toczą się na wielu forach... Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_knap 21.09.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Z mojego doświadczenia wychodzi, że Heluz w Polsce to ma sens tylko na południowym zachodzie, bo tam transport z Czech nie generuje jakichś dużych kosztów. Sieć dystrybucji tego pustaka w PL jest bardzo słaba, więc i ceny transportu są spore. Mnie z tego co tu zostało wymienione najbardziej przekonuje system cienkospoinowy (czyli Porotherm Profi), bo daje minimalną możliwość korekty pustaków a jest bardzo prosty w aplikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_pa 29.11.2017 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Witam,czy ktoś budował z tego materiału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts