kozubek1 23.11.2014 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Przy kominie od kotłowni mam wypuszczoną rurę 110 od kanalizacji wystającą ok 1 m ponad komin .W kotłowni mam dwie kratki jedną ok 0,5 m od ziemi służy do dopływu powietrza do pieca i drugą umieszczoną w kanale wentylacyjnym komina.Problem zaczyna się teraz gdy jest chłodniej tzn. kratki zaciągają mi zapachy z kanalizacji dzieje się to tylko w kotłowni.Mogę je zatkać lecz to nie jest żadne rozwiązanie.Myślałem by powietrze które wlatuje dolną kratką czerpać z innej strony kotłowni teraz jest od wschodu ,a mogę wykuć od północy lub zachodu.Lecz nie wiem czy to pomoże bo czasem zapach z kanalizacji czuć na zewnątrz domu.Mogę też przedłużyć rurę w ścianie i wprowadzić ja w ziemię odsunąć się kilka metrów od budynku i z innego miejsca czerpać powietrze do kotłowni .Nie wiem czy to pomoże.Jest tak że wchodzę wieczorem do kotłowni i śmierdzi a wejdę powiedzmy za 20 minut i jest ok być może wiatr zmieni kierunek i wtedy nie ma problemu.Może ktoś miał podobny problem i wie jak go rozwiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 23.11.2014 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 A czy masz w kotłowni kratkę ściekową (na wypadek rozszczelnienia się kotła)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozubek1 27.11.2014 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Mam kratkę ściekową ale z syfonem do którego co jakiś czas trzeba wlać wodę .Z moich obserwacji wynika że zapachy wlatują kratką, którą wpływa powietrze do kotłowni ,Gdy ją zakleję taśmą problem znika lecz nie jest to dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 27.11.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 (edytowane) W kotłowni mam dwie kratki jedną ok 0,5 m od ziemi służy do dopływu powietrza do pieca i drugą umieszczoną w kanale wentylacyjnym komina.Problem zaczyna się teraz gdy jest chłodniej tzn. kratki zaciągają mi zapachy z kanalizacji dzieje się to tylko w kotłowni.Mogę je zatkać(!!!) lecz to nie jest żadne rozwiązanie (i słusznie!). Nie napisałeś jeszcze jaki masz ten piec/kocioł(?). 1. czy pobiera powietrze do spalania z kotłowni(?) 2. czy ma zamkniętą komorę spalania i powietrze pobiera z zewnątrz? Jeśli masz ten pierwszy, to obowiązuje tu przepis (par.136.11) z poniższego Rozporządzenia: http://www.ciop.pl/5544.html Przy okazji sprawdź jakie masz te kratki i czy spełniają one wymogi przepisów dla kotłowni. Może być tak, że przy tym pierwszym rodzaju pieca/kotła pobiera on tak dużo powietrza do spalania, że zaciąga to powietrze obydwiema kratkami (i stąd ta "cofka"). A ta "kratka" nawiewowa nad podłogą powinna mieć min. 200 cm kw. powierzchni czynnej. Edytowane 27 Listopada 2014 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts