salo5 23.11.2014 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Witam, borykam się z budową kominka. Proszę o informację, jak podłączyć wylot spalin z kominka z rurami wylotowymi.Jak nakładam rurę fi 200mm na wylot spalin, który ma niecałe fi 200 jest luz. Czy taki luz ma być? Wylot z kominka jest żeliwny, rura stalowa grubość 2mm. Być może jest jakiś element łączący? Z góry dzięki za odpowiedzi.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefmat 23.11.2014 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Nie głupich pytań, ale tylko głupie odpowiedzi. Tutaj , to nawet strach się bać.O jakim luzie mówisz?Instalacja dymna musi być szczelna. Ze względu na bezpieczeństwo Ciebie i rodziny - zatrudnij fachowca!!!. Jednak ciepło pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salo5 23.11.2014 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Cześć, wylot z kominka ma fi zewnętrzne 197mm, a rura ma mi wewnetrzne 200mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 23.11.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 (edytowane) Cześć, wylot z kominka ma fi zewnętrzne 197mm, a rura ma mi wewnetrzne 200mm. Bezpieczniej jest wykonać mufę przejściową nakładaną na tę rurę ceramiczną o średnicy wewnętrznej większej o podwójną grubość sznura uszczelniającego od zewnętrznej średnicy rury ceramicznej. Pomiędzy ścianki tych rur możesz dać szczeliwo (np. sznur kwadratowy CERAMTEX). U mnie tak wykonałem i palę już z powodzeniem kilka sezonów Niektóre zakłady produkcyjne posiadają wyoblarki i robią takie mufy na zamówienie. Edytowane 23 Listopada 2014 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaceq 18.12.2014 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 wylot z kominka ma fi zewnętrzne 197mm, a rura ma mi wewnetrzne 200mm. Mam dokładnie ten sam problem. Napisz jak sobie z tym poradziłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts