Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Farba do baranka na zewnątrz

Recommended Posts

Witam. Jaką farbę zastosować do tynku typu baranek? Chodzi mi o to, że obecnie domek na kolor tynku żółty. A właściwie był to kolor żółty jakieś 30 lat temu. Oprócz tego na tym tynku są pękniecia ( takie pajęczynki ). Jak pomaluję farbą, to te pęknięcia będzie i tak wodać, więc nie ma sensu. Pomyślałem, że dobrze by było zrobić tynk typu baranek, czyli piasek, cement, wapno i jakaś farba żeby był kolor. Baranka bedę kładł taką maszynką - http://www.leroymerlin.pl/narzedzia-budowlane/narzedzia-reczne/kielnie-pace/maszynka-reczna-do-narzucania-tynkow-815-comensal,p75794,l717.html

Robiłem juz tą maszynką kilka razy, ale zawsze biały kolor. Kiedyś dawało się farbę w proszku. Teraz takich farb już nie ma - wszystko w płynie. Tylko czy taka farba w płynie np. Śniezka czy Dulux dolana do betoniarki do cementu i wapna da taki kolor jaki jest na opakowaniu? Chyba nie. Więc co zrobić? Może są jakieś farby specjalnie do tego przeznaczone?

Tak do tego są przeznaczone pigmenty cementowe (robione sztucznie na bazie zasadniczo tlenków żelaza, także sztuczne - w postaci zawiesin, oraz naturalne: typu czernie angielskie i in. Wejdź na stronę http://www.bialycement.pl - tam trochę o tym znajdziesz. Poza tym - jeśli się machniesz o kilka gramów na betoniarkę to ci takie maziaje wyjdą że aż będzie miło...

Dzięki za odpowiedz. Już doszedłem o co z tym chodzi - oprócz tego, że są różnokolorowe cementy ( czerwony, niebieski, biały, żółty ) to do czegoś takiego stosuje się barwniki do betonu. Są albo w postaci proszku albo płynu. Z tego co się dowiedziałem, to jak chcę mieć żółty kolor baranka na domu, to najlepiej kupić cement żółty i żółty barwnik. Ewentualnie barwnik żółty i cement biały.

Tilt: są dwa rodzaje cementów: szary i biały. A pigment żółty kupisz gdziekolwiek - pytanie tylko czy wiesz czym "śmierdzi" samodzielne barwienie. Tam gdzie biały cement - bez komentarza

chcesz mieć żółty tynk: kupujesz biały cement , żółty pigment, jasno szare lub białe wypełniacze: piasek do 2 mm, tzw. białą mariannę (bardzo twardy dolomit, kiedyś marmur) lub białe piaski kwarcowe, do tego plastuś i / lub deczko wapna... a potem można podziwiać mistrza dokładności...