Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PCi P/W a bufor ciepła

stefan_ems

Recommended Posts

Witam szanownych forumowiczów.

Buduję dom z dwoma mieszkaniami (rodzina 2+2 oraz 2+1) i pomieszczeniem użytkowym (stomatologia).

100 % podłogówki. OZC w grafice (made in asolt).

Mam już w piwnicy bufor ciepła, który był budowany pod ekogroszek. (made in adam_mk).

Są w nim trzy (dla każdego lokalu z osobna) wężownice miedziane dla przepływowego ogrzewania cwu.

Chciałbym podpiąć go do PCi P/W i zastanawiam się nad ekonomicznym sensem tego.

I dlatego ośmielam się zapytać:

Jaką, najniższą możliwą temparaturą musiałbym ładować bufor, żeby nie było za zimno pod prysznicem w przypadku:

a) podłączenia jednej wężownicy dla jednego lokalu (1,7 m2 powierzchni wymiany)

b) podłączenia równoległego trzech wężownic dla wszystkich lokali (5,1 m2 powierzchni wymiany)

Bardzo proszę o opinie.

Dane bufora:

Wymiary.

Wysokość: 2,20 m

Średnica: 0,80 m

Pojemność: ok. 1,1 m3

Grubość ścianki: 3,2 mm

Otwory, rozmiary.

Odpowietrzenie, spust (2st.): 1/2"

3x3 cwu.(9st.): 3/4" GW

we/wy "solar" (2st.): 3/4" GW

we/wy co., kociol - duzy: (4st.): 5/4"

we PCi (1st): 5/4"

we/wy co., kocioł - mały: (4st.): 3/4"

3x grzałka: 6/4"

Wężownice miedziane:

- 3x cwu

długość: 25 mb

szerokość: fi 22

powierzchnia wymiany: 3,14 x 0,022m x 25m = 1,7m2

Cyrkulacja w połowie wysokości baniaka.

- 1x "solar"

długość: 2 x 12,5 mb

szerokość: fi 15

2014-04-15 17.33.00 (640x480).jpg2014-04-15 17.49.09 (480x640).jpg2014-04-15 17.49.25 (480x640).jpgozc.jpgrysunek bc (243x448).jpg

2014-04-15 17.33.00 (640x480).jpg

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1.7 to za mało, szeregowo na jeno mieszkanie może ale ale 50 stopni to chyba minimum, jak pompa stanie to i tak zostanie mniej, moim zdaniem ten patent nie wydoli z pompą ciepła,

Wywal w chol...re ten bufor lub sprzedaj i wstaw zbiornik CWU. Wszyscy będą zadowoleni jak rachunki będą niższe. Zamontuj pompę P/W i dokup dwa ciepłomierze aby można było się sprawiedliwie rozliczać.

Dzięki chłopaki.

Czyli jak? Na żyletki z nim? Jestem skazany na jakiś zbiornik dedykowany? Łatwo Wam się pisze.

Pospieszyłem się z nim przy budowie domu, bo dziś bym z nim do piwnicy nie wszedł.

Niestety działa to teraz też w drugą stronę. ;)

Dzięki chłopaki.

Czyli jak? Na żyletki z nim? Jestem skazany na jakiś zbiornik dedykowany? Łatwo Wam się pisze.

Pospieszyłem się z nim przy budowie domu, bo dziś bym z nim do piwnicy nie wszedł.

Niestety działa to teraz też w drugą stronę. ;)

Każdy czasem robi błędy, sam się wyryćkałem bo mam za małą wężownicę pod PC.

A z tym zbiornikiem CWU to dobry pomysł, membranę do niego i będzie super

Jak już jest, to zrób z niego duży zasobnik CWU o ile cisnieniowo wytrzyma. Te wszystkie wężownice podłącz do PC.

Każdy czasem robi błędy, sam się wyryćkałem bo mam za małą wężownicę pod PC.

A z tym zbiornikiem CWU to dobry pomysł, membranę do niego i będzie super

No nie wiem czy z tym zbiornikiem CWU to dobry pomysł:

- nie ma tam żadnej emalii od wewnątrz

- nie ma anody magnezowej

- będzie problem tych bakterii lagionelli (czy jak one się tam nazywają)

- to zwykła konstrukcja stalowa

Poza tym standardowe PCi P/W kończą się na 16 kW i z założenia miała u mnie spełniać zadania:

- chłodzenia budynku latem

- ogrzewanie cwu latem

- ogrzewanie budynku w okresach przejściowych (bezpośrednio za PCi po jakimś sprzęgle)

Natomiast we wściekłe mrozy miało być już tradycyjnie, ze względu na kiepski COP i ewentualnie za słabą PCi.

Zagmatwałem?

koncepcja cwu co.jpg

... wychodzi na to że masz złom ...

Człowieku! Kultury i trochę szacunku dla czyjejś pracy! Dobrze!?

Nie możesz delikatniej? Np. przedstawiony bufor nie spełni twoich oczekiwań w połączeniu z PCi P/W, czy jakoś tak.

:p

A wracając do tematu:

Odpowie ktoś na pytanie zawarte w inauguracyjnym poście, czy mam ten bufor wyp.......ć na złom? ;)

Człowieku! Kultury i trochę szacunku dla czyjejś pracy! Dobrze!?

Nie możesz delikatniej? Np. przedstawiony bufor nie spełni twoich oczekiwań w połączeniu z PCi P/W, czy jakoś tak.

:p

A wracając do tematu:

Odpowie ktoś na pytanie zawarte w inauguracyjnym poście, czy mam ten bufor wyp.......ć na złom? ;)

na złom, jak możesz, zastosuj technologiczny wariant przywracający mu pierwotną postać, może być ?

Zamontuj anodę, ociepl porządnie, dolną wężownice do kotła, reszta do PC. Albo zrób taki myk, że można by tez i dolną w razie potrzeby przełączyć pod PC.

Jak się boisz lagioneli, to przepalisz raz na miesiąc w kotle. Jak go wyrzucisz, i tak trzeba będzie coś kopic do CWU, 300l galmeta maxi za ok 3 tys może być za mało.

Czarny zbiornik do CWU raczej si,ę nie nada. Do przepływówki powinien być ok. Tylko puściłbym najpierw przez dolną wężownicę a następnie równolegle przez górne. Przy jednym grzaniu na dobę CWU powinieneś mieć ok 400-500l a do prysznica nawet więcej. Do jakiej temp go grzać musisz wybadać bo to zależy jak daleko są odbiory i jak ocieplone rury. Jeśli tylko prysznice to 42-43 st powinno spokojnie wystarczyć. Nie łącz tylko go z CO. Ja mam 800l i też wężownicę tylko z nierdzewki ok 6,5m2 i jestem zadowolony. Przeciętnie idzie mi 250l/dobę w większości do kąpieli. Jak będziesz chciał się go pozbyć to daj znać.

Czarny zbiornik do CWU raczej si,ę nie nada. Do przepływówki powinien być ok. Tylko puściłbym najpierw przez dolną wężownicę a następnie równolegle przez górne. Przy jednym grzaniu na dobę CWU powinieneś mieć ok 400-500l a do prysznica nawet więcej. Do jakiej temp go grzać musisz wybadać bo to zależy jak daleko są odbiory i jak ocieplone rury. Jeśli tylko prysznice to 42-43 st powinno spokojnie wystarczyć. Nie łącz tylko go z CO. Ja mam 800l i też wężownicę tylko z nierdzewki ok 6,5m2 i jestem zadowolony. Przeciętnie idzie mi 250l/dobę w większości do kąpieli. Jak będziesz chciał się go pozbyć to daj znać.

Mar1173!! Światełku w tunelu Ty moje! Iskierko nadziei! Czyli jest szansa, że coś z tego będzie?

Jako czarny zbiornik do CWU to ja nie chcę, bo zależy mi na kotle na paliwo stałe jako alternatywnym źródle ciepła, odpalanym we wściekłe mrozy. Są fajne wykresiki gdzieś, które pokazują słaby COP przy mrozach dla PCi P/W a co za tym idzie - ekonomiczny sens takiego rozwiązania. Niech to będzie i cały miesiąc w roku.

Przez resztę czasu pracuje PCi P/W i wtedy, tak jak piszesz, zbiornik pełni rolę bufora ciepła tylko do przepływowego podgrzewania CWU.

No i właśnie, czy "ładowanie" zładu 50-55 stopniami z jakąś tam histerezą wystarczy i czy to ma sens?

Nie, po przeczytaniu Twojego postu nie chcę się go pozbywać. :D

"czy mam ten bufor wyp.......ć na złom? "

NIE!

Podpiąć go tak, jak było projektowane.

Jak ktoś nie rozumie z czym się spotkał to od razu zaleca spychacz i budowę tak, jak ON by to zrobił.

A to wcale nie znaczy - że dobrze czy optymalnie.

Ciekawe, ze 3 x przepływówka w jednym płaszczu jest nie do pojęcia dla niektórych...

Od razu by baniak ze zładem zakładali...

Adam M.

"czy mam ten bufor wyp.......ć na złom? "

NIE!

Podpiąć go tak, jak było projektowane.

Jak ktoś nie rozumie z czym się spotkał to od razu zaleca spychacz i budowę tak, jak ON by to zrobił.

A to wcale nie znaczy - że dobrze czy optymalnie.

Ciekawe, ze 3 x przepływówka w jednym płaszczu jest nie do pojęcia dla niektórych...

Od razu by baniak ze zładem zakładali...

Adam M.

Mistrzu! Tylko te metry kwadratowe wymiany, 1 i 7 po przecinku dla jednej skrętnicy. MAŁO jakoś, bo mondre ludzie psioczą i kręcą nosami :(

"I dlatego ośmielam się zapytać:

Jaką, najniższą możliwą temparaturą musiałbym ładować bufor, żeby nie było za zimno pod prysznicem w przypadku:

a) podłączenia jednej wężownicy dla jednego lokalu (1,7 m2 powierzchni wymiany)

b) podłączenia równoległego trzech wężownic dla wszystkich lokali (5,1 m2 powierzchni wymiany)

Bardzo proszę o opinie."

Bufor ten to także akumulator ciepła.

Bardzo dobrze oddaje zgromadzoną energie TAM, GDZIE POTRZEBNA.

Wystarczy z 45stC w baniaku, aby pod prysznicem zimno nie było.

TAK BYŁ PROJEKTOWANY.

Jeżeli jednak w tym samym czasie pod wieloma prysznicami radości ablucji zechce zażyć JEDNOCZEŚNIE i WIELE osób naraz, to nie zdecyduje o ich zmarznięciu temperatura baniaka tylko ŁADUNEK ciepła w baniaku.

Wyczerpią zapas - popłynie zimna woda...

ILE pobierze jeden prysznic?

Założenie było takie, ze mamy ZAPAS tony wody o temperaturze CWU lub wyższej!

Tyle można czerpać bez ryzyka zmarznięcia.

Z podziałem na poszczególne prysznice...

Adam M.