stefan_ems 28.11.2014 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Wiele osób, nawet z tego forum, ma takie rozwiązanie i im woda jakoś zdąża się nagrzać. Ten problem był bogato dyskutowany w wątku o buforze. A kogo pytać? Coś kiedyś czytałem ten wątek, ale nie kojarzę takich osób. Rozumiem, że ktoś się obawia, nie ma pewności... Tak trudno jest to podłączyć zgodnie z założeniem i sprawdzić? A jak zadziała poprawnie, to... dobrze. I cisza, bo po co o tym pisać? Myślę, że to nie problem będzie podłączyć jedną i przetestować. Najpierw musimy zrobić jastrych, więc kotłowni nie uda się uruchomić tej zimy. Ale na pewno opiszę instalację, jak już będzie gotowe. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 28.11.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 A kogo pytać? Coś kiedyś czytałem ten wątek, ale nie kojarzę takich osób. Myślę, że to nie problem będzie podłączyć jedną i przetestować. Najpierw musimy zrobić jastrych, więc kotłowni nie uda się uruchomić tej zimy. Ale na pewno opiszę instalację, jak już będzie gotowe. Pzdr. Ja mam tylko że z wężownicą z nierdzewki karbowaną 50mb o pow.ok 6m2. Tylko że u mnie przeważnie kąpiele i starcza na dwie wanny po 200- 220l. Wody pewnie starczyłoby jeszcze na kilka pryszniców bo po 2 wannach na górze zbiornika jest jeszcze ok 40 st. Zbiornik ok 750-800l grzeję do 47 na wysokości ok 3/4 zbiornika i 42 na wysokości 1/3 zbiornika przeważnie raz dziennie. Średnie dobowe zużycie CWU to 250l. Na wyjściu z PC mam ok 1 st więcej niż pokazuje górny czujnik. Teraz mam trochę więcej bo jakieś 2-3 st ze względu na zamontowany ciepłomierz i trochę większą deltę. Wężownica jest od 1/4 zbiornika w górę.Wyżej się nie dało bo zwinięcie 50mb zajęło trochę miejsca. I to jest jedyny mankament bo w związku z wychłodzeniem się dolnej części zładu efektywna długość wężownicy zmniejsza się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts