stefan_ems 28.11.2014 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Wiele osób, nawet z tego forum, ma takie rozwiązanie i im woda jakoś zdąża się nagrzać. Ten problem był bogato dyskutowany w wątku o buforze. A kogo pytać? Coś kiedyś czytałem ten wątek, ale nie kojarzę takich osób. Rozumiem, że ktoś się obawia, nie ma pewności... Tak trudno jest to podłączyć zgodnie z założeniem i sprawdzić? A jak zadziała poprawnie, to... dobrze. I cisza, bo po co o tym pisać? Myślę, że to nie problem będzie podłączyć jedną i przetestować. Najpierw musimy zrobić jastrych, więc kotłowni nie uda się uruchomić tej zimy. Ale na pewno opiszę instalację, jak już będzie gotowe. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/195489-pci-pw-a-bufor-ciep%C5%82a/page/3/#findComment-6656772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 28.11.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 A kogo pytać? Coś kiedyś czytałem ten wątek, ale nie kojarzę takich osób. Myślę, że to nie problem będzie podłączyć jedną i przetestować. Najpierw musimy zrobić jastrych, więc kotłowni nie uda się uruchomić tej zimy. Ale na pewno opiszę instalację, jak już będzie gotowe. Pzdr. Ja mam tylko że z wężownicą z nierdzewki karbowaną 50mb o pow.ok 6m2. Tylko że u mnie przeważnie kąpiele i starcza na dwie wanny po 200- 220l. Wody pewnie starczyłoby jeszcze na kilka pryszniców bo po 2 wannach na górze zbiornika jest jeszcze ok 40 st. Zbiornik ok 750-800l grzeję do 47 na wysokości ok 3/4 zbiornika i 42 na wysokości 1/3 zbiornika przeważnie raz dziennie. Średnie dobowe zużycie CWU to 250l. Na wyjściu z PC mam ok 1 st więcej niż pokazuje górny czujnik. Teraz mam trochę więcej bo jakieś 2-3 st ze względu na zamontowany ciepłomierz i trochę większą deltę. Wężownica jest od 1/4 zbiornika w górę.Wyżej się nie dało bo zwinięcie 50mb zajęło trochę miejsca. I to jest jedyny mankament bo w związku z wychłodzeniem się dolnej części zładu efektywna długość wężownicy zmniejsza się. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/195489-pci-pw-a-bufor-ciep%C5%82a/page/3/#findComment-6656911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts