Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana pieca w starej instalacji.

TERG

Recommended Posts

Witam.

Mam przed sobą wymianę pieca w mojej instalacji CO. Problem polega na tym, że jest to układ zamknięty z piecem zasypowym. Teraz muszę przerobić instalację tak, żeby była bezpieczna i pytanie w jaki sposób to zrobić.Naczytałem się jak dziki o możliwościach instalacji, pytałem fachowców i co jeden to opinia inna i droższe wykonanie, dlatego piszę tutaj.

Postaram się opisać jasno sytuację, jaka jest w tej chwili.

Mieszkanie o pow 70mkw i wysokie na 3,30m.

Grzejniki zamontowane: 2x 100x60cm(2 płyty), 2x 100x60cm (3 płyty), 1 x 60x60cm (2 płyty), 1 x łazienkowy drabinkowy 60x80cm(mniej więcej). Piec mam w piwnicy, obok jest zasobnik CWU 140l a do mieszkania jest pion o wysokości mniej więcej 5m (pierwsze piętro, budynek wielorodzinny). Piwnica jest wysoka mniej więcej na 1,8-1,9m. Obok piwnicy przez ścianę jest piwniczna klatka schodowa(ściana grubości 1m).

Do wymiany mam oprócz pieca wszystkie rury w kotłowni ponieważ wg fachowców są zbyt cienkie (fi 22), ale mnie to zastanawia czy danie fi 28 jak radzą coś da skoro po mieszkaniu są rozprowadzone fi 18 albo 15 a w tej chwili nie mam funduszy na wymianę wszystkiego. Jedynie co mogę zrobić teraz do kotłownia

Możliwości podłączenia do tej chwili poznałem takie:

1. piec z chłodnicą na układnie zamkniętym

2. piec zrobić na układzie otwartym podłączony razem z boilerem + naczynie przelewowe w piwnicy lub ostatecznie na tej klatce schodowej, instalacja biegnącą do domu pozostawić na układnie zamkniętymi połączyć ją z piecem za pomocą wymiennika płytowego

do tego mam dylemat ze średnicą rur tak jak wcześniej pisałem. Dać fi 28 czy 22?

Zaznaczam że chce zrobić oddzielną pompę na CO i oddzielną na CWU., a jeśli chodzi o piec to zastanawiałem się nad Stalmarkiem Juhas wersja 10kw.

Proszę o pomoc lub jakieś rady jak zrobić to dobrze i przy okazji nie zbankrutować bo między podzespołami też są duże różnice a nie wiem czy to idzie w parze z jakością. Jeśli coś jest niejasne to proszę pisać. Z góry dziękuję za pomoc.