Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór ogrzewanie w mieszkaniu.

deus11

Recommended Posts

Witam.

Jestem na etapie wyboru ogrzewania mojego mieszkania i chciał bym skorzystać z waszych rad i doświadczenia

Mieszkanie w budynku parterowym z poddaszem użytkowym

Powierzchnia parteru: 24m2 (16m2 salono-kuchnia, 4m przedpokój, 4m łazienka), wysokość 2,8m

Powierzchnia poddasza 24m2, wysokość 2,2m

Stolarka okienna plastikowa, budynek z cegły, jedna ściana ocieplona

Doprowadzony dopływ powietrza pod kominek, komin murowany ceglany 14x14cm

Zastanawiem się nad trzema rozwiązaniami:

-piec peletowy - 4000zł, ciepła woda boiler elektryczny + elektryczny grzejnik drabinkowy łazienka

-kominek/ piec wolnostojący, ciepła woda boiler elektryczny + elektryczny grzejnik drabinkowy łazienka

-kominek/ piec wolnostojący z płaszczem wodnym, ogrzewanie podłogowe na całym parterze, ciepła woda ogrzewana z płaszcza wodnego + w okreie letnim grzana grzałką elektryczna

I teraz moje pytanie które rozwiązanie wybrać, może widzicie jakieś inne możliwości? Sam nie wiem czy jest sens pchać się w płaszcz wodny na tak małej powierzchni i jakie są orientacyjne koszty takiej instalacji?

Pozdrawiam deus11

Na tak małej powierzchni oszczędności z tytułu taniego paliwa będą niewielkie. Pchanie się w kominek czy piec na pelet to tak tylko dla zasady. Moja żona już spory czas wyłapuje informacje o zaczadzeniach i dziś znów rano w radiu mówili - winny piec kaflowy. Mnie to czasem oburza bo nigdy nie patrzą czy są nawiewniki czy kratki wentylacyjne nie pozatykane. Pakujesz ogień do domu zrób to z głową.

Moja żona już spory czas wyłapuje informacje o zaczadzeniach i dziś znów rano w radiu mówili - winny piec kaflowy. Mnie to czasem oburza bo nigdy nie patrzą czy są nawiewniki czy kratki wentylacyjne nie pozatykane. Pakujesz ogień do domu zrób to z głową.

Bo polak mądry po szkodzie a wystarczyło wydać 80 zł ~ 100 zł na czujnik czadu i dymu i po problemie - podobnie zresztą z gazem . Na takich rzeczach się raczej nie oszczędza. A co do grzania to przy takiej małej powierzchni to rzeczywiście lepiej pomyśleć o grzaniu prądem - np mata grzewcza w podłodze . A kominek jak starczy kasy rekreacyjnie i dla nastroju - lub jako alternatywa w razie awarii układu podstawowego.

Wystarczy spojrzeć na wytyczne standardu pasywnego, w największy mróz moc nie może przekroczyć 10 W/m2

czyli 480 wat potrzebował ty taki domek przy -20 czy zimniej .. a 480 wat to dwoje ludzi, pies i komp włączony

plus odzysk z szarej wody .. Oczywiście ogrzewanie pro forma nagrzewnicą kanałową w wentylacji mechanicznej.

Bo polak mądry po szkodzie a wystarczyło wydać 80 zł ~ 100 zł na czujnik czadu i dymu i po problemie - podobnie zresztą z gazem . Na takich rzeczach się raczej nie oszczędza. A co do grzania to przy takiej małej powierzchni to rzeczywiście lepiej pomyśleć o grzaniu prądem - np mata grzewcza w podłodze . A kominek jak starczy kasy rekreacyjnie i dla nastroju - lub jako alternatywa w razie awarii układu podstawowego.

Alternatywą dla mat grzewczych bardziej bym brał farelkę - nie zajmuje tyle miejsca. Czujnik tylko poinformuje o zagrożeniu. Kotłownia ma po to wytyczne by takich rzeczy nie było. A zaczadzenia to najczęściej oszczędności na wentylacji bo dmucha zimnym, zamykanie szybra również z pseudooszczędności. Jedynie raz miałem okazję przeczytać że było to z winy urządzenia - padł wentylator nawiewny rekuperatora. O tyle szczęśliwy przypadek że czujnik rzeczywiście powiadomił o dymie z kominka.