aglig 11.12.2014 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Szkoda tylko, że się unosisz ( nie wiem czym - honorem ?) i nie chcesz posłuchać ludzi którzy mają trochę większą wiedzę i trochę doświadczenia w temacie uchwalania planów zagospodarowania przestrzennego. Jak sobie napiszesz 1000 postów ( choćby o d..pie Maryni jak niektórzy na tym forum) to też zostaniesz elitą forum. Masz duże szanse wygrać ale nie przez to że twój budynek będzie narysowany grubszą kreską, ale wtedy gdy skupisz się na procedurze planistycznej. Moje pytania miały na celu nie zaspokojenie mojej ciekawości czy tez rozwianie wątpliwości, ale uzyskanie takich informacji od ciebie, które pomogłyby mi najlepiej ci pomóc. 1. Procedura planistyczna jest ściśle ustalona jakiekolwiek odstąpienie od tej procedury powoduje nieważność planu 2. Po uchwaleniu planu zagospodarowania cała dokumentacja planistyczna jest przesyłana do biura prawnego Wojewody dopiero po sprawdzeniu tej dokumentacji ( czy wszystkie wymogi zostały spełnione) uchwała Rady Miasta zostaje ogłoszona w Dzienniku Urzędowym i wchodzi w życie po 14 dniach od ogłoszenia. 3. Plan zagospodarowania musi być zgodny ze studium. Szansa na skuteczne odwołanie duża. 4. Nie bez powodu pytałam o klasę projektowanej drogi ( po podanej szerokości 6 m jest to droga wewnętrzna KW), wykreślenie takiej drogi z planu jest łatwiejsze niż np drogi lokalnej KL, zbiorczej KZ czy głównej KG. Szanse wzrastają. 5. Nie zgłaszałem uwag bo nie było wyłożenia. Próby rozmawiania kończyły się tym że Pan zgłosi uwagi jak ogłosimy plan. Po uchwaleniu planu to się będziesz bujał bo zostanie ci tylko Sąd. Wyłożenie musi być. Napisz do Urzędu pismo z prośbą o udostępnienie informacji publicznej dotyczącej procedury planistycznej dla tego terenu tzn. na jakim etapie są i niech ci dokładnie opiszą co zostało zrobione i w jakich terminach. Procedura planistyczna: Rada gminy podejmuje uchwałę o przystąpieniu do sporządzenia MPZP. Ukazuje się w prasie ogłoszenie wójta, burmistrza lub prezydenta miasta o przystąpieniu do planu i możliwości składania wniosków do planu Wójt, burmistrz lub prezydent miasta zwraca się z do organów i instytucji zewnętrznych z prośbą o przesyłanie wniosków do projektu planu. Dla danego terenu zostaje opracowana dokładna, wielobranżowa analiza stanu istniejącego oraz zebrane zostają uwarunkowania. Przygotowanie projektu planu. Opracowanie prognozy wpływu ustaleń planu na środowisko przyrodnicze. Akceptacja wójta, burmistrza lub prezydenta miasta i skierowanie projektu planu do opiniowania i uzgodnień. Opinie – władz gmin sąsiednich oraz gminnej (miejskiej) komisji urbanistyczno-architektonicznej. Uzgodnienia – m.in. urząd wojewódzki, właściwy zarządca dróg, konserwator zabytków, policja, wojsko, straż pożarna[21]. Opracowanie analizy skutków ekonomicznych realizacji planu. Wyłożenie planu do publicznego wglądu na okres co najmniej 21 dni. Zainteresowani zawiadamiani są poprzez ogłoszenie w prasie lokalnej i krajowej. W czasie wyłożenia organizowana jest dyskusja publiczna nad rozwiązaniami przyjętymi w projekcie. W terminie do 14 dni od zakończenia wyłożenia można składać uwagi do planu. Wójt, burmistrz lub prezydent miasta rozpatruje uwagi do planu, które wpłynęły w trakcie wyłożenia, a następnie przekazuje do rady gminy (miasta) projekt planu wraz z nieuwzględnionymi uwagami. Jeżeli w wyniku uwzględnienia uwag, do projektu wprowadzono zmiany, ponawia się uzgodnienia w niezbędnym zakresie. Rada gminy (miasta) stwierdza, że projekt planu nie narusza ustaleń studium. Rada gminy (miasta) uchwala MPZP. Wójt, burmistrz lub prezydent przedstawia wojewodzie plan wraz z dokumentacją w celu oceny ich zgodności podjętej z prawem. MPZP zostaje ogłoszony w dzienniku urzędowym właściwego województwa. Uchwała w sprawie uchwalenia MPZP obowiązuje od dnia wejścia w życie w niej określonego, jednak nie wcześniej niż po upływie 14 od dnia ogłoszenia[22]. Najpóźniej w dniu wejścia w życie, kopia planu musi być przekazana staroście[23]. Ciebie najbardziej interesuje punkt 11,12 i 13. Ważne jest, że jeśli po wyłożeniu planu zostaną zgłoszone uwagi ( np. prośba o wkreślenie lub wykreślenie drogi ) to po uwzględnieniu tych uwag poprawiony projekt musi być znowu wyłożony i znowu jest 14 dni na zgłaszanie uwag. Dopiero jak nie ma uwag lub wszystkie zostaną odrzucone można taki plan uchwalać. Jeśli nie zgłaszałeś uwag wcześniej to duży błąd. Ale jeszcze do naprawienia. I jeszcze jedna sprawa. Jeśli rzeczywiście przespałeś sprawę ( terminy) i plan zostanie mimo to uchwalony to nie znaczy jeszcze, że ta droga powstanie. Gminy często wpisują takie drogi ( szczególnie KW) w plany a później nie mają pieniędzy na wykupy gruntów i urządzenie takich dróg. Dlatego takie drogi zostają w strefie planów. Wystąp też do Urzędu o udostępnienie informacji publicznej jakie plany zagospodarowania i kiedy obowiązywały dlatego obszaru od lat 70 ( to że przed tym planem nie było obowiązującego nie znaczy że w ogóle planów nie było) Stare plany obowiązywały zgodnie z ustawą do 31.12.2003 r. Ponieważ twoja działka straci na wartości możesz wystąpić o rentę planistyczną. (odszkodowanie) Dorwij Radnego niech działa ( w końcu po to się pchał do władzy żeby reprezentować mieszkańców) możesz mu powiedzieć że zostałeś wprowadzony w błąd że będziesz mógł składać uwagi po uchwaleniu planu ( co nie jest prawdą bo będziesz mógł tylko zaskarżyć cały plan do Sądu), że ta droga to tylko narazi gminę na koszty ( bo ty po uchwaleniu planu będziesz starał się o odszkodowanie i ze na tym terenie są już budynki dlatego koszt wykupu będzie większy itp.) I działaj a nie zajmuj się durną kreską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 30.01.2016 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Dzięki, budynek jest ale cieńszą kreską narysowany - tylko po kontroli pinbu czy to faktycznie budynek - odkopywanie fundamentów i takie tam. Obecnie buduję drugi taki sam budynek - tez niezłe jaja są, bo nie mogę dostać zgody na budowę.... Co do planu jak pisałem nie było wyłożenia, jak będzie to ponownie zgłoszę uwagi. Mimo, że wyłożenia nie było to uwagi też zgłosiłem...... Sprawa się toczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts