Slyder 17.12.2014 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 http://www.pro-vent.pl/mistral-Mini,0.html a czy to nie jest centrala warta uwagi zamiast luny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.12.2014 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 http://www.pro-vent.pl/mistral-Mini,0.html a czy to nie jest centrala warta uwagi zamiast luny Nie ta wydajność, nie ten spręż... w ogóle nie ta wielkość centrali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pidor77 17.12.2014 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Mam pytanie jeszcze dotyczące rozwiązań w wypadku otwartego planu. Kuchnia jest w prawym górnym rogu dolnego piętra (patrząc na plan z góry) , w lewym górnym rogu jest jadalnia a w lewym dolnym jest salon. Między pokojami nie ma ścian. Gdzie w takim wypadku rozmieścić nawiewy i wywiewy? Jeszcze proszę mi odpowiedzieć czy anemostaty montuje się w suficie czy w ścianie. W jakiej odległości od sufitu bądź ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.12.2014 03:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Mam pytanie jeszcze dotyczące rozwiązań w wypadku otwartego planu. Kuchnia jest w prawym górnym rogu dolnego piętra (patrząc na plan z góry) , w lewym górnym rogu jest jadalnia a w lewym dolnym jest salon. Między pokojami nie ma ścian. Gdzie w takim wypadku rozmieścić nawiewy i wywiewy? Jeszcze proszę mi odpowiedzieć czy anemostaty montuje się w suficie czy w ścianie. W jakiej odległości od sufitu bądź ściany? Na suficie , a miejsce... to kwestia estetyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pidor77 18.12.2014 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 A co z kuchnia i jadalnia? Czy nawiewy i wywiewy powinny byc jak najdalej od siebie? Czy fakt, ze jest to otwarty plan wplywa na rozmieszczenie anemostatow? Mozna uzyc okapu kuchennego jako wywiewu z kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pidor77 20.12.2014 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 A co z kuchnia i jadalnia? Czy nawiewy i wywiewy powinny byc jak najdalej od siebie? Czy fakt, ze jest to otwarty plan wplywa na rozmieszczenie anemostatow? Mozna uzyc okapu kuchennego jako wywiewu z kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.12.2014 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 (edytowane) A co z kuchnia i jadalnia? Czy nawiewy i wywiewy powinny byc jak najdalej od siebie? Czy fakt, ze jest to otwarty plan wplywa na rozmieszczenie anemostatow? Mozna uzyc okapu kuchennego jako wywiewu z kuchni? Okap jest sinym wywiewem "okolicznościowym" a wywiew wentylacyjny to 30m3/h - czyli mniej niż w łazience, ale działający non stop. Oddale się od siebie anemostaty, ale nie ma to większego znaczenia dla wentylacji. Stężenie gazów CO2 i N2O i O2 w pokoju wyrównuje się z ciągu kilku sekund a wywiew w kuchni to 30m3/h. Rozmieszczenie anemostatów to kwestia estetyczna. Edytowane 20 Grudnia 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pidor77 22.12.2014 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Panie Tomaszu dziekuje za pomoc. Mam juz jakis pomysl jak to poskladac. Gdzies w polowie stycznia zaczniemy remont. Jak zdejmiemy plyty z sufitow i scian dokladnie bede wiedzial jak puscic rury i gdzie rozmiescic anemostaty. Rozumiem, ze najpierw montuje sie przewody i na czas remontu trzeba je zbezpieczyc. Jak remont bedzie juz skonczony, to polacze przewody na poddaszu i przylacze centrale. Jest jakis konkretny sposob zabezpieczenia przewodow, czy po prostu zalozyc folie na koniec przewodu i zacisnac gumka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolph82 04.01.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 witam, Tak sie sklada ze ja mieszkam w poludniowek Anglii (Swindon) i wlasnie koncze instalacje przewodow wentylacyjnych. Teraz zostalo mi tylko wybrac centrale. Jesli to pomoze zrobilem pare zdjec to moge podeslac. Pozdrawiam Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolph82 04.01.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 (edytowane) czy Ty w koncy zdecydowales sie na Lune 200? nie rozwazales moze: http://fans4less.co.uk/swiftair-hru100-small-heat-recovery-ventilation.html ?? pozdrawiam Edytowane 4 Stycznia 2015 przez dolph82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.01.2015 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Luna ma spręż na 150-m2 dom a to na jeden pokoik. Luna jest wielkości central na której postawiłem HRa 100 wymiennik w lunie jest dwa razy większy niż cała to centrala, której wymiennik trzymam w dłoni Do tego jest malutki wentylatorak (JEDEN) z dwoma przeciwbieżnymi turbinkami Edytowane 5 Stycznia 2015 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pidor77 05.02.2015 23:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Ja się decyduję (jeszcze nie kupiłem) na brookvent Aircycle 1.2. Jest jeszcze coś takiego: Polypipe Silavent HRX. Może Pan Tomasz się wypowie, który lepszy? Jeszcze nie zacząłem remontu, więc jak możesz dolph82 podesłać jakieś zdjęcia i podzielić się wiedzą, to chętnie skorzystam, bo to będzie pierwsza rekuperacja, jaką będę robił . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pidor77 17.03.2015 23:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Ja się decyduję (jeszcze nie kupiłem) na brookvent Aircycle 1.2. Jest jeszcze coś takiego: Polypipe Silavent HRX. Może Pan Tomasz się wypowie, który lepszy? Jeszcze nie zacząłem remontu, więc jak możesz dolph82 podesłać jakieś zdjęcia i podzielić się wiedzą, to chętnie skorzystam, bo to będzie pierwsza rekuperacja, jaką będę robił .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.03.2015 03:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Ja się decyduję (jeszcze nie kupiłem) na brookvent Aircycle 1.2. Jest jeszcze coś takiego: Polypipe Silavent HRX. Może Pan Tomasz się wypowie, który lepszy? Jeszcze nie zacząłem remontu, więc jak możesz dolph82 podesłać jakieś zdjęcia i podzielić się wiedzą, to chętnie skorzystam, bo to będzie pierwsza rekuperacja, jaką będę robił . Pozdrawiam Najlepiej zobaczyć wśród innych. Napiszę tak, nie przepadam za zagranicznymi centralami (pomijam Chiny) bo albo są gorsze albo droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 09.05.2015 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Chcę kupic LUNE i kanały będę rozprowadzać na rurach fi 63 wewnetrzna i stąd moje pytania. Jeżeli LUNA ma 200m3 przepływu to optymalnie ile kanałów można do niej podłączyć ? Jeżeli rura ma przekrój 30 cm kwadratowych to ile m3 może przepłynąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts