Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperacja Luna 200

Recommended Posts

Mam pytanie jeszcze dotyczące rozwiązań w wypadku otwartego planu. Kuchnia jest w prawym górnym rogu dolnego piętra (patrząc na plan z góry) , w lewym górnym rogu jest jadalnia a w lewym dolnym jest salon. Między pokojami nie ma ścian. Gdzie w takim wypadku rozmieścić nawiewy i wywiewy? Jeszcze proszę mi odpowiedzieć czy anemostaty montuje się w suficie czy w ścianie. W jakiej odległości od sufitu bądź ściany?

Mam pytanie jeszcze dotyczące rozwiązań w wypadku otwartego planu. Kuchnia jest w prawym górnym rogu dolnego piętra (patrząc na plan z góry) , w lewym górnym rogu jest jadalnia a w lewym dolnym jest salon. Między pokojami nie ma ścian. Gdzie w takim wypadku rozmieścić nawiewy i wywiewy? Jeszcze proszę mi odpowiedzieć czy anemostaty montuje się w suficie czy w ścianie. W jakiej odległości od sufitu bądź ściany?

Na suficie , a miejsce... to kwestia estetyki.

A co z kuchnia i jadalnia? Czy nawiewy i wywiewy powinny byc jak najdalej od siebie? Czy fakt, ze jest to otwarty plan wplywa na rozmieszczenie anemostatow? Mozna uzyc okapu kuchennego jako wywiewu z kuchni?

Okap jest sinym wywiewem "okolicznościowym" a wywiew wentylacyjny to 30m3/h - czyli mniej niż w łazience, ale działający non stop.

Oddale się od siebie anemostaty, ale nie ma to większego znaczenia dla wentylacji. Stężenie gazów CO2 i N2O i O2 w pokoju wyrównuje się z ciągu kilku sekund a wywiew w kuchni to 30m3/h.

Rozmieszczenie anemostatów to kwestia estetyczna.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Panie Tomaszu dziekuje za pomoc. Mam juz jakis pomysl jak to poskladac. Gdzies w polowie stycznia zaczniemy remont. Jak zdejmiemy plyty z sufitow i scian dokladnie bede wiedzial jak puscic rury i gdzie rozmiescic anemostaty. Rozumiem, ze najpierw montuje sie przewody i na czas remontu trzeba je zbezpieczyc. Jak remont bedzie juz skonczony, to polacze przewody na poddaszu i przylacze centrale. Jest jakis konkretny sposob zabezpieczenia przewodow, czy po prostu zalozyc folie na koniec przewodu i zacisnac gumka?

• 2 weeks później...

Luna ma spręż na 150-m2 dom a to na jeden pokoik.

Luna jest wielkości central na której postawiłem HRa 100 WP_20150105_08_05_48_Pro.jpg

wymiennik w lunie jest dwa razy większy niż cała to centrala, której wymiennik trzymam w dłoni WP_20150105_08_06_24_Pro.jpg

Do tego jest malutki wentylatorak (JEDEN) z dwoma przeciwbieżnymi turbinkami WP_20150105_08_07_43_Pro.jpg

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

• 1 month później...

Ja się decyduję (jeszcze nie kupiłem) na brookvent Aircycle 1.2. Jest jeszcze coś takiego: Polypipe Silavent HRX. Może Pan Tomasz się wypowie, który lepszy? Jeszcze nie zacząłem remontu, więc jak możesz dolph82 podesłać jakieś zdjęcia i podzielić się wiedzą, to chętnie skorzystam, bo to będzie pierwsza rekuperacja, jaką będę robił :).

Pozdrawiam

• 1 month później...

Ja się decyduję (jeszcze nie kupiłem) na brookvent Aircycle 1.2. Jest jeszcze coś takiego: Polypipe Silavent HRX. Może Pan Tomasz się wypowie, który lepszy? Jeszcze nie zacząłem remontu, więc jak możesz dolph82 podesłać jakieś zdjęcia i podzielić się wiedzą, to chętnie skorzystam, bo to będzie pierwsza rekuperacja, jaką będę robił .

Pozdrawiam

Ja się decyduję (jeszcze nie kupiłem) na brookvent Aircycle 1.2. Jest jeszcze coś takiego: Polypipe Silavent HRX. Może Pan Tomasz się wypowie, który lepszy? Jeszcze nie zacząłem remontu, więc jak możesz dolph82 podesłać jakieś zdjęcia i podzielić się wiedzą, to chętnie skorzystam, bo to będzie pierwsza rekuperacja, jaką będę robił .

Pozdrawiam

Najlepiej zobaczyć wśród innych.

Napiszę tak, nie przepadam za zagranicznymi centralami (pomijam Chiny) bo albo są gorsze albo droższe.

• 1 month później...
Gość grend
Chcę kupic LUNE i kanały będę rozprowadzać na rurach fi 63 wewnetrzna i stąd moje pytania. Jeżeli LUNA ma 200m3 przepływu to optymalnie ile kanałów można do niej podłączyć ? Jeżeli rura ma przekrój 30 cm kwadratowych to ile m3 może przepłynąć ?