asterixx 24.11.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Witam, Jakie są dopuszczalne nierówności na otynkowanej ścianie. Tynk maszynowy lekki gipsowy. Czy normy lub przepisy to jakoś sankcjonują? pozdrawiamasterix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 24.11.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 spier.....lili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 24.11.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Kryteria jakości oceny tynków przy pomiarach instrumentalnych (za pomocą dwumetrowej i metrowej łaty kontrolnej, kątownika budowlanego z ramieniem o długości 1 m) uzależnione są od kategorii odbieranego tynku. W przypadku odbioru tynków gipsowych maszynowych kryteria odbioru będą nieco inne. Dopuszczalne odchylenia powierzchni i krawędzi tynków gipsowych wykonywanych maszynowo nie powinny być większe od wartości podanych w tablicy nr 3 normy PN-B 10110:2005: 1. Odchylenie powierzchni tynku od płaszczyzny i krawędzi od linii prostej nie większe niż 5 mm w liczbie nie większej niż 3 na całej długości łaty kontrolnej o długości 2 m. 2. Odchylenie powierzchni i krawędzi od kierunku pionowego nie większe niż 3 mm na długości 1 m i ogółem nie więcej niż 6 mm w pomieszczeniach o wysokości do 3,5 m oraz nie więcej niż 8 mm w pomieszczeniach o wysokości powyżej 3,5 m. 3. Odchylenie powierzchni i krawędzi od kierunku poziomego nie większe niż 4 mm na długości 1 m i ogółem nie więcej niż 8 mm na całej powierzchni ograniczonej przegrodami pionowymi. 4. Odchylenia przecinających się płaszczyzn od kąta przewidzianego w dokumentacji dopuszcza się nie większe niż 4 mm na długości 1 m. 5. Grubość tynku powinna być nie mniejsza niż 2 mm, a na suficie nie więcej niż 15 mm, przyczepność tynku do podłoża powinna być nie mniejsza niż 0,1 MPa. Prawidłowo wykonany tynk gipsowy powinien mieć powierzchnię płaską, a krawędzie proste lub o innym kształcie i przebiegu, zgodnie z kształtem podłoża i uzgodnieniami. Powierzchnia tynku powinna być gładka, o naturalnym stopniu szorstkości. Barwa tynku powinna być jednolita na całej tynkowanej powierzchni (w pomieszczeniu). Dopuszcza się nieznaczne różnice odcieni barwy. Wygląd powierzchni tynku należy sprawdzić, oglądając ją z odległości 2 m, w świetle naturalnym rozproszonym. Odbiór tynków gipsowych powinien być dokonywany nie wcześniej niż po siedmiu dniach po ich wykonaniu [3] oraz nie później niż przed upływem jednego roku od daty ukończenia robót tynkarskich [6]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k54j 24.11.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 spoiler: mój post nie wnosi nic do tematu! spier.....lili? DOBRE!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 26.11.2014 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Kryteria jakości oceny tynków przy pomiarach instrumentalnych (za pomocą dwumetrowej i metrowej łaty kontrolnej, kątownika budowlanego z ramieniem o długości 1 m) uzależnione są od kategorii odbieranego tynku. ...... . Bardzo dziękuję za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 26.11.2014 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 spier.....lili? Nic takiego nie napisałem. Mam za chwile odbierac prace, a nie wiem, co jest prawidłowe, a co nie. Ale generalnie nie jest zle, tylko jedna ściana do "przedyskutowania". Reszta ma 2-3mm przy łacie 250cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts