surgi22 17.01.2015 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Mam nadzieję że będziesz Autorus zadowolony - te osoby które przekonałem - nie narzekają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.01.2015 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 19.01.2015 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Ja też próbowałem wylotu na garaż, jednak ostatecznie mam wylot na zewnątrz. Nie rajcuje mnie wzniecanie kurzu po garażu a tam nigdy sterylnie nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.01.2015 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 nie masz sterylnie w garażu? :jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 19.01.2015 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Sterylnie czy nie mi nie odpowiadało wywalanie powietrza na garaż. To powietrze co z zewnątrz na dom "szczelinami" zaciągnie zupełnie mi nie przeszkadza. Po 40 minutowym odkurzaniu nie odczuwam spadków temperatury w domu nawet przy dużych mrozach. A to co naleci z zewnątrz na dom traktuję jako "świeże" powietrze bo rekuperacji nie mam i daleki jestem od szczelnego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.01.2015 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Kto bogatemu zabroni żyć skromnie i w luksusie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 22.01.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 A to jestem zaskoczony, że stosowane jest wyrzucanie powietrza do garażu ?!?! Wiosną zamierzam robić elewację i do przeczytania tego wątku byłe przekonany, że powietrze wyrzuca się tylko na zewnątrz... a tu okazuje się, że nie koniecznie. Odkurzacz umieszczę w pomieszczeniu za garażem i mógłbym wylot zrobić do garażu, to kwestia 20 cm... przy czym nie chodzi mi specjalnie o ogrzewanie garażu - choć to pewno jakiś drobnu uzysk będzie, ale bardziej o nie szpecenie izolacji kolejnym otworem... ciekawe rozwiązanie... muszę jeszcze o tym poczytać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.01.2015 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Poczytaj i zrób nie będziesz żałować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HieronimDWed 09.02.2015 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 (edytowane) Na montaż instalacji ssącej centralnego odkurzacza najlepiej zdecydować się jeszcze przed tynkami i wylewkami. W późniejszym etapie montaż takowej instalacji jest również możliwy. Rury można poprowadzić nad sufitem podwieszanym, w przestrzeniach między ściankami oraz w kanałach wentylacyjnych. Jednak niejednokrotnie wiąże się on z rozkuwaniem ścian, by można było umieścić w nich rury. ---------------------------------------- Reklamy są niezgodne z regulaminem (pkt II 2.4 b/c) Edytowane 18 Lutego 2015 przez finlandia reklama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.02.2015 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 dokładnie mój przypadek Chodzi o te sufity podwieszane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 09.02.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Dobre rozwiązanie jest u R&K, a czy można wyrzucać na nieogrzewany strych, nad poddaszem użytkowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 09.02.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Pewnie że mozna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 10.02.2015 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Poczytaj i zrób nie będziesz żałować. No nie... wiem a hałas, a strumień powietrza rozdmuchujący wszystko w swoim zasięgu, a wzniecany kurz fruwający w garażu (bo zakładam że są filtry i kurz z podłóg odseparowują) dlaczego więc nagminnie robi się wyrzutnie na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.02.2015 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Dlaczego się robi to akurat bardzo proste. TZW owczy pęd. Wszyscy tak robią wiec widocznie tak należy. Sam zresztą szukałem miejsca jak to wyciągnąć na zewnątrz. Bo nie wiedziałem ze można inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 10.02.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Też mam w garażu i żadnego kurzu nie widzę (ogólnie bałagan jest duży i błota od auta pełno). Wylot z odkurzacza na wysokości ponad dwa metry nie jest w stanie ruszyć śmieci z podłogi. Garaż mam nieogrzewany a temperatura powietrza z odkurzacza ok. 40 stopni więc robi mi to mocno dodatnią temperaturę w garażu. Z drugiej strony odkurzacz aż tak często nie działa pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia_t 23.02.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 wbrew pozorom to hałas odkurzacza nie jest aż tak kłopotliwy jak mogłoby się wydawac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 10.03.2015 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Też mam wylot w garażu , nic się nie kurzy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur-Reda 13.03.2015 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Można zrobić tak i tak, osób przekonanych do robienia wylotu do garażu ciężko będzie przekonać, jednakże są przesłanki aby jednak robić wylot na zewnątrz, oto niektóre z nich: - Nie przefiltrowane zanieczyszczenia wrzucamy sobie do domu (w zależności od typu filtracji ok 3-5%), najczęściej są to bakterie i drobne pyłki które zanieczyszczają powietrze.-Niektórzy producenci zaznaczają w gwarancji, że wylot musi być zrobiony na zewnątrz - należy to sprawdzić.- Jest nieco ciszej-Co do wzniecania kurzu różnie to bywa, ale mocniejsze jednostki na pewno powodują spore zawirowania powietrza i mogą ten kurz wzniecać.- Niektóre typy silników (thru-flow) wyrzucają razem z powietrzem przefiltrownanym również pył węglowy ze szczotek, który zabrudza powierzchnie. Reasumując - można robić, można nie robić. Ja bym generalnie optował jednak by robić wydech o ile jest to możliwe do wykonania w prosty sposób. Czasem jednostka jest daleko od ściany zewnętrznej i wtedy być może warto się nie bawić w wydech zewnętrzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 10.05.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 WitamChciałbym zapytać czy poprowadzenie przewodów odkurzacza po ścianie zewnętrznej które będą później pod elewacją (w styropianie) to możliwe rozwiązanie.Z góry dziękuję za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz_Zielinski 05.07.2015 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 Panowie róbcie jak chcecie jak mogę miec w ogrzewanym garażu za free trochę cieplej i przy okazji zaoszczedzić kilka stówek to czemu nie skorzystac? Nakłady zerowe. Jedna dziura w ścianie mniej. W czym problem? Kolego może i 0 problemu tylko że wprowadzanie w bład innych forumowiczów nie jest w porządku. Skoro garaż jest ogrzewany to po co ci w nim dodatkowe ogrzewanie ? Zaletą wyrzutów na zewnatrz jest wywalanie także roztoczy z domu na zewnatrz i wszystkich alergenów. Twoja cyrkulacja powietrza w domu jest spowodowana zwykła oszczędnością na poziomie który ani pan ani ja nie jesteśmy w stanie zmierzyć a mydlenie ludziom oczu kilku stówkami oszczędności to bajka, a takie stwierdzenie wszystkim oszczędnym ludziom pozwoli na oszukanie samych siebie. Jezeli to kogoś nie przekona to może przekona was to że zawsze w domu potrzebne jest świeże powietrze a kiedy je wpuścimy czy przy odkurzaniu czy innej czynności powinniśmy wietrzyć co jakiś czas przestrzeń aby było świeże czyste powietrze a powietrze które przemieli odkurzacz na pewno jest świerze i czyste aby je wrzucać spowrotem do domu bo 194 m3 wyciagnie grawitacja z pomieszczenia tylko jeżeli masz uszczelkowe drzwi miedzy garażem a domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts