Radar41 24.11.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Witam. Mam problem z niesfornym sąsiadem. Jest to człowiek trochę ciężki, a ja nie chcę zaczynać wojny, ale niestety ten człowiek działa mi na szkodę, więc chciałbym go troszkę utemperować. Mianowicie problem mam taki: Są 2 budynki mieszkalne stojące w jednej zabudowie (w linii) aktualnie 4 metry od siebie. Dotychczas było tak, że nasze kominy i mój i sąsiada były na dachu i nikomu nie przeszkadzały. Sąsiad ma troszke mniejsze mieszkanie i faktycznie miał problem z dobrą lokalizacją dla pieca C.O. więc dobudował sobie takie pomieszczenie ok 40m2. Wszystko było ok. Pochwalił mi się tym oczywiście, więc zasugerowałem mu, że dobrze by było, aby komin, który chce z tego pomieszczenia wypuścić szedł przy ścianie od domu, a nie od zewnętrznej strony dobudówki. Pozwoli to wtedy na to, aby wyszedł on tym kominem nad połać dachu i wtedy nie byłoby żadnego problemu. Niestety sąsiad jak to sąsiad, stwierdził, że nie pasuje mu lokalizacja komina w tej części i ze wybuduje sobie dokładnie po zewnętrznej stronie tego dobudowanego pomieszczenia. No i mamy. Założyli mu wszystko, zaczął palić w piecu, a ja musze okna zamykać zeby nie zdechnąć, a na podwórku mam mgłe z dymu........ masakra. Oczywiście sąsiad ani słowa o tym nie mówi, bo problemu pewnie nie widzi, zresztą sam na razie nie informowałem go o problemie, bo wiem ze i tak pewnie jak kamień w wodę. Fakty są takie, że sąsiad ani na to pomieszczenie które "dokleił" do domu, ani na komin nie ma żadnej zgody ani pozwolenia, bo nigdzie nie występował, "bo to są koszty"..... Zresztą stwierdził ze on nie potrzebuje na dobudówkę żadnego pozwolenia. Nie chciałbym tez być chamski, bo to w końcu sąsiad, ale czy nie jest przypadkiem tak, że w przepisach jest jakiś zapis który mówi ze taki komin powinien wystawać ponad połać dachu ? Chciałbym go raczej przekonać merytorycznie niż się z nim użerać. Mam kartę przetargową w postaci jego samowoli (oba budynki są pod konserwatorem), ale chciałbym załatwić to delikatnie, tak aby nie narazic go na jakieś urzędnicze koszty, bo za taki numer mogliby mu przypadkiem ładnie dosolić, a wtedy mamy piekło do końca życia.... Jak to wygląda prawnie, czy on mógł sobie taki komin postawić w taki sposób jak na rysunku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.11.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Jak to wygląda prawnie, czy on mógł sobie taki komin postawić w taki sposób jak na rysunku ? Jeżeli dobudówka jest samowolą to jak komin może być legalny ? Z rysunku wynika jasno że komin jest za niski. Jest norma PN o kominach ten jej nie spełnia - czyli nie będzie działał prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radar41 24.11.2014 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 ok a mógłbym prosić o jakiś zapis bądź o samą normę, aby sprawdzić czego dokładnie nie spełnia? Rozmawiając z kominiarzem usłyszałem, ze w normie jest jakiś zapis o tym ze komin powinien wystawać ponad połać dachu. A jako ze ta dobudówka jest doklejona do budynku to liczy się cały dach.....coś w tym stylu. chciałbym to zweryfikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts