malwinkakubus 24.11.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Mam komin z dwoma kanalami. Do jednego jest podlaczony kominek. Nie ma tam zadnego wkladu. W drugim kanale znajduje sie wklad ceramiczny ktory poczatkowo mial sluzyc do kominka lecz jego przekroj byl zbyt maly zeby go podlaczyc i zeby dzialal poprawnie. To 150 a pan ktory montowal kominek stwierdzil ze musi byc min 200. Wiec tu jest wentylacja zrobiona nad komimkiem. Zona wymyslila zeby po drugiej stronie sciany zrobic grill na tarasie. Czy moge podlaczyc sie pod wklad ceramiczny? Wentylacja o ktorej mowilem wczesniej jest zrobiona do kanalu a wklad jest nieuzywany. Wiadomo grill bedzie uzywany raz na jakis czas ale czy sa jakies przeciwskazania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.11.2014 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Mam komin z dwoma kanalami. Do jednego jest podlaczony kominek. Nie ma tam zadnego wkladu. W drugim kanale znajduje sie wklad ceramiczny ktory poczatkowo mial sluzyc do kominka lecz jego przekroj byl zbyt maly zeby go podlaczyc i zeby dzialal poprawnie. To 150 a pan ktory montowal kominek stwierdzil ze musi byc min 200. Wiec tu jest wentylacja zrobiona nad komimkiem. Zona wymyslila zeby po drugiej stronie sciany zrobic grill na tarasie. Czy moge podlaczyc sie pod wklad ceramiczny? Wentylacja o ktorej mowilem wczesniej jest zrobiona do kanalu a wklad jest nieuzywany. Wiadomo grill bedzie uzywany raz na jakis czas ale czy sa jakies przeciwskazania ? 150 za mało? Przecież spalenie kg drewna to 10m3 powietrza - to jaki to kominek ? 20kg drewna na godzinę ma się w nim palić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinkakubus 24.11.2014 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 pytałem o coś innego :PP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 24.11.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Taki grill na tarasie to jak otwarty kominek ..kanał fi 150 może być zbyt mały. Napiszcie jakiej wielkości miałby być otwór paleniskowy tego grilla oraz jak wysoki jest TEN komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.11.2014 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 pytałem o coś innego :PP Gratuluję jęzora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinkakubus 25.11.2014 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 to jak narazie pomysł. nie mamy jeszcze wybranego ani wymyslonego tego grila. bede prawdopodobnie robil go sam.... jest jakis przelicznik ? jakie powinno byc palenisko... wysokość komina to 6,2 metra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 26.11.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 (edytowane) Mam komin z dwoma kanalami. Do jednego jest podlaczony kominek. ...W drugim kanale znajduje sie wklad ceramiczny .... Zona wymyslila zeby po drugiej stronie sciany zrobic grill na tarasie. Czy moge podlaczyc sie pod wklad ceramiczny? A w jakim celu grilla umiejscowionego na zewnątrz chcesz podłączyć do komina? Może nie chodzi ci o grilla, tylko o palenisko z rusztem lub wędzarkę Edytowane 26 Listopada 2014 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.11.2014 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 A w jakim celu grilla umiejscowionego na zewnątrz chcesz podłączyć do komina? Może nie chodzi ci o grilla, tylko o palenisko z rusztem lub wędzarkę Chyba tylko po to, by nie dało się z grilla korzystać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinkakubus 27.11.2014 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 A w jakim celu grilla umiejscowionego na zewnątrz chcesz podłączyć do komina? Może nie chodzi ci o grilla, tylko o palenisko z rusztem lub wędzarkę tak chodzi mi o takie cos jak palenisko z rusztem gdzie bedzie mozna kielbaski smazyc.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 28.11.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 tak chodzi mi o takie cos jak palenisko z rusztem gdzie bedzie mozna kielbaski smazyc.... No to będziesz miał jeszcze kilka problemów do rozwiązania: 1. wbudowanie nowego trójnika w komin systemowy i zaślepienie starego (dość uciążliwa robota i tylko dla dobrego fachowca!) 2. tak, jak pisał Zdun Darek mogą być kłopoty z ciągiem dla tej średnicy fi150. W razie czego będziesz musiał jeszcze zamontować na kominie taki elektryczny "wspomagacz" ciągu - a więc dodatkowy koszt Możliwe też, że zanim odpowiedni ciąg kominowy powstanie, będzie wokół tego "grilla" chmura dymu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.11.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Możliwe też, że zanim odpowiedni ciąg kominowy powstanie, będzie wokół tego "grilla" chmura dymu Grill to żar nie ogień. Grill nie może mieć ciągu, bo będzie się palił nie żarzył. Przy ciągu nic się na grillu nie uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 28.11.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Grill to żar nie ogień. Grill nie może mieć ciągu, bo będzie się palił nie żarzył. Przy ciągu nic się na grillu nie uda. malwinka&kubus napisał powyżej: "tak chodzi mi o takie cos jak palenisko z rusztem gdzie bedzie mozna kielbaski smazyc...." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts