xmsg 28.11.2014 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 To już nie wiem od czego teraz zacząć ... - RTL na powrót, bo tylko tak to może poprawnie działać, 100m pętli ma duży opór i konieczne może być zrównoważenie hydrauliczne całego układu CO, (przytłumienie innych obiegów aby zapewnić odpowiedni przepływ przez podłogówkę). Uważam, że będziesz zadowolony z efektu. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DDR 28.11.2014 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 (edytowane) - RTL na powrót, bo tylko tak to może poprawnie działać, 100m pętli ma duży opór i konieczne może być zrównoważenie hydrauliczne całego układu CO, (przytłumienie innych obiegów aby zapewnić odpowiedni przepływ przez podłogówkę). Uważam, że będziesz zadowolony z efektu. Pozdrawiam GREGOR Szkoda że nadal zdania podzielone. Edytowane 29 Listopada 2014 przez DDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DDR 29.11.2014 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 RTL na powrocie od dwóch godzin, grzeje temperaturą 50'C jest trochę lepiej - podłoga w kuchni już ciepła ale w wc ledwo co letnia (prawie zimna), myśle że jak bym dał 70'C na kotle to ta ostatnia pętla w wc by się również nagrzała ale chyba nie o to chodzi ... spróbuję przytłumić grzejniki kosztem tej podłogi jak pisał Gregor lub pozostaje jak pisał anonimus i któryś z poprzedników zawór 3d + dodatkowa pompa osobno zasilana, zastanawia mnie natomiast czy taka pompa na tym zaworze 3d pociągnie jeszcze więcej mb rury, powiedzmy o 15mb rury więcej bo kawałek bym jeszcze dogrzał. Uprzejmie proszę o jakieś info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 29.11.2014 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Szkoda że nadal zdania podzielone. Narysuj najpierw schemat swojego układu. Kilka osób (w tym ja) podejrzewamy, że zawór RTL jest źle podłączony. Jeśli jest podłączony na zasilaniu podłogówki, to nie ma prawa poprawnie działać. Zawór RTL powinien byc zainstalowany na samym końcu meandra, czyli na powrocie. RTL jest regulatorem temperatury powrotu, czyli cała podłogówka będzie troszkę cieplejsza niż zawór na końcu (wartość na nim ustawiona). Poprawna instalacja zaworu nie wymaga dodatkowych inwestycji, sprawdź i oceń efekty. Jak efekt będzie słaby, to zawsze zdążysz wydać kasę na zawór 3D i pompkę. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DDR 29.11.2014 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Narysuj najpierw schemat swojego układu. Kilka osób (w tym ja) podejrzewamy, że zawór RTL jest źle podłączony. Jeśli jest podłączony na zasilaniu podłogówki, to nie ma prawa poprawnie działać. Zawór RTL powinien byc zainstalowany na samym końcu meandra, czyli na powrocie. RTL jest regulatorem temperatury powrotu, czyli cała podłogówka będzie troszkę cieplejsza niż zawór na końcu (wartość na nim ustawiona). Poprawna instalacja zaworu nie wymaga dodatkowych inwestycji, sprawdź i oceń efekty. Jak efekt będzie słaby, to zawsze zdążysz wydać kasę na zawór 3D i pompkę. Pozdrawiam GREGOR Gregor -> post po tym na który odpowiadałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 29.11.2014 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Gregor -> post po tym na który odpowiadałeś Równolegle napisaliśmy posty. 2 godziny, to trochę mało na wygrzanie podłogi. Poczekaj do jutra. Sprawdzaj temperaturę RTLa, jak nie osiąga tego co zadane na pokrętle, to oznacza albo zapowietrzenie albo za mały przepływ i trzeba zrównoważyć instalację. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 29.11.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 (edytowane) RTL na powrocie od dwóch godzin, grzeje temperaturą 50'C jest trochę lepiej - podłoga w kuchni już ciepła ale w wc ledwo co letnia (prawie zimna), myśle że jak bym dał 70'C na kotle to ta ostatnia pętla w wc by się również nagrzała ale chyba nie o to chodzi ... spróbuję przytłumić grzejniki kosztem tej podłogi jak pisał Gregor lub pozostaje jak pisał anonimus i któryś z poprzedników zawór 3d + dodatkowa pompa osobno zasilana, zastanawia mnie natomiast czy taka pompa na tym zaworze 3d pociągnie jeszcze więcej mb rury, powiedzmy o 15mb rury więcej bo kawałek bym jeszcze dogrzał. Uprzejmie proszę o jakieś info Meander potrzebuje niestety samodzielnej pompy działającej praktycznie non stop dlatego tak to wygląda ,co tu można jeszcze zrobić z tym cudem techniki hmm.. Jak chcesz gmerać to jeszcze możesz ratować się puszczając wodę ciepłą zamiast w zasilanie to w powrót tego meandra osiągniesz przynajmniej atrapę normalności ,w łazience będzie cieplejsza podłoga niż w kuchni . Zamień końce meandra na rozdzielaczu i nie zapomnij że RTL ma być na powrocie. Ta pompka spokojnie obsłuży jeszcze trzy taki pętle ale nie na jednym obwodzie ,jedna pętla musi mieć maksymalnie do 100 m wpięta w rozdzielacz. Edytowane 29 Listopada 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DDR 29.11.2014 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 (edytowane) Równolegle napisaliśmy posty. 2 godziny, to trochę mało na wygrzanie podłogi. Poczekaj do jutra. Sprawdzaj temperaturę RTLa, jak nie osiąga tego co zadane na pokrętle, to oznacza albo zapowietrzenie albo za mały przepływ i trzeba zrównoważyć instalację. Pozdrawiam GREGOR A po czym poznam że podłoga jest zapowietrzona/odpowietrzona?? Meander potrzebuje niestety samodzielnej pompy działającej praktycznie non stop dlatego tak to wygląda ,co tu można jeszcze zrobić z tym cudem techniki hmm.. Jak chcesz gmerać to jeszcze możesz ratować się puszczając wodę ciepłą zamiast w zasilanie to w powrót tego meandra osiągniesz przynajmniej atrapę normalności ,w łazience będzie cieplejsza podłoga niż w kuchni . Zamień końce meandra na rozdzielaczu i nie zapomnij że RTL ma być na powrocie. Ta pompka spokojnie obsłuży jeszcze trzy taki pętle ale nie na jednym obwodzie ,jedna pętla musi mieć maksymalnie do 100 m wpięta w rozdzielacz. A powiedz mi jeszcze : na tym zestawie 3d z tą pompą to jest max co mam, czy 120mb rury to też pogoni, bo kawałek alupexa bym jeszcze dorzucił w jedno miejsce. Edytowane 30 Listopada 2014 przez DDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 29.11.2014 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 A po czym poznam że podłoga jest zapowietrzona/odpowietrzona?? A powiedz mi jeszcze : na tym zestawie 3d z tą pompą to jest max co mam, czy 120mb rury to też pogoni, bo kawałek alupexa bym jeszcze dorzucił w jedno miejsce.Pogoni ale od strony powrotu jeszcze spadnie temperatura . A musisz łączyć szeregowo nie da się równolegle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DDR 30.11.2014 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 (edytowane) Pogoni ale od strony powrotu jeszcze spadnie temperatura . A musisz łączyć szeregowo nie da się równolegle ? To będzie chyba najlepsze rozwiązanie bez żadnych pseudo połączeń wydaje mi się. Tylko teraz jak to wszystko ugryzc.... Tak szczerze to kuchnia i to małe wc na tym meanderze całość ma dokładnie 17,4 metra kwadratowego i cały czas byłem dobrej nadzieji że się uda ale nie okłamując równe (106 metrów rury poszło), teraz najlepiej wyrzucił bym ten kawałek wc który jest niedogrzany i mam kuchnie prawidłowo ogrzaną na samym RTLU. Pozostaje temat tego małego wc i troche większej łazienki, całość wc + łazienka to jest max 8 metrów kwadratowych i jakieś 50 metrów alupexa, na pewno tam ułożę spirale ale co dalej ?? Edytowane 30 Listopada 2014 przez DDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DDR 02.12.2014 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 02.12.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 A po czym poznam że podłoga jest zapowietrzona/odpowietrzona?? W skrzynce z zaworem RTL powinien być odpowietrznik. Odkręcić i zobaczyć czy "syknie". Jak nie ma skrzynki tylko zawór "wisi" to zdjąć głowicę i zobaczyć czy temperatura rośnie (jest przepływ). Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.12.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 ??? Poproszę o więcej zdjęć tak żeby ogarnąć całość instalacji ,a ty wylewek jeszcze nie zrobiłeś czy ten 100 m już zalany betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DDR 02.12.2014 23:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 W skrzynce z zaworem RTL powinien być odpowietrznik. Odkręcić i zobaczyć czy "syknie". Jak nie ma skrzynki tylko zawór "wisi" to zdjąć głowicę i zobaczyć czy temperatura rośnie (jest przepływ). Pozdrawiam GREGOR Sam zawór wisi. Jak ściągnę głowicę i temp będzie rosła w podłodze to znaczy że jest ok rozumie ? Poproszę o więcej zdjęć tak żeby ogarnąć całość instalacji ,a ty wylewek jeszcze nie zrobiłeś czy ten 100 m już zalany betonem. Zalany, gdybym nie miał wylewki to bym to trochę pozmieniał wszystko, chodzi o to że do skucia będzie kawałek wc i podłączając bez tego wc w którym jest ostatnia pętla podłogówki rurę do powrotu będzie wówczas 15 metrów kwadratowych tego meandera i wtedy to się prawidłowo nagrzeje, to by była jedna podłoga, drugą podłogę dopiero planuję ale nie wiem czy ma to sens i w jaki sposób najlepiej to zrobić, tam w nowej łazience i wc które przerobię będzie jakieś 12 metrów kwadratowych - nie wiem tylko gdzie sie wpiąć z tą drugą podłogówką, czy dać drugiego rtla czy jakiś zawór 3d z osobną pompą, laikiem jestem w tym temacie ale wole wcześniej się dowiedzieć od Was dużo jasnych rzeczy - żeby drugi raz nie skuwać ani kawałka podłogi. Instalacja : 4 grzejniki kermi + podłoga w kuchni i suszka w wc ale część będzie do przerobienia bo jak wspominałem wc i łaznia od podstaw będzie robiona. Jeszcze zapytam o jedno bo sprawa jest taka że połowe z tych 12m2 czyli tam gdzie wc i łazienka będzie w całości - połowa podłogi jest "gankiem" gankiem który ma w najcieńszym miejscu 14cm grubości podłogi (stare budownictwo po łuku) - pod spodem goły dwór, coś w rodzaju balkonu małego. Można go ocieplić od spodu jakimś grubym styropianem czy nie ma to w ogóle sensu i podłoga ma sens tylko w połowie tej łazienki - tam gdzie pod spodem jest piwnica ?? Troche namieszałem ale mam nadzieję że mnie zrozumiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 03.12.2014 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Sam zawór wisi. Jak ściągnę głowicę i temp będzie rosła w podłodze to znaczy że jest ok rozumie ? Przy wiszącym RTLu to w zasadzie musisz na początku zdjąć głowicę, aby ew. bańkę powietrza przepchnąć dalej do innego odpowietrznika. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 03.12.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 To wszystko jest robione z przypadku narysuj projekt mieszkania w skali nanieś na to istniejącą instalację . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DDR 03.12.2014 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Przy wiszącym RTLu to w zasadzie musisz na początku zdjąć głowicę, aby ew. bańkę powietrza przepchnąć dalej do innego odpowietrznika. Pozdrawiam GREGOR Miałem nadzieje że piec poza kaloryferami tą podłogę odpowietrzy. Dzięki To wszystko jest robione z przypadku narysuj projekt mieszkania w skali nanieś na to istniejącą instalację . A no jest to wszystko robione trochę na wariata, na już ciężko mi będzie coś takiego narysować, chodzi teraz o to zapytanie czy mająć 15cm podłogi do gołego dworu można w ogóle myśleć o kawałku w tym miejscu pętli podłogówki ocieplając ten ganek od spodu grubym styro, no i jak to podłączyć jak już by było takowe założenie - ta podłoga w łazience by była wtedy za jeden grzejnik, do tego grzejnik łazienkowy, tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 03.12.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 A no jest to wszystko robione trochę na wariata, na już ciężko mi będzie coś takiego narysować, chodzi teraz o to zapytanie czy mająć 15cm podłogi do gołego dworu można w ogóle myśleć o kawałku w tym miejscu pętli podłogówki ocieplając ten ganek od spodu grubym styro, no i jak to podłączyć jak już by było takowe założenie - ta podłoga w łazience by była wtedy za jeden grzejnik, do tego grzejnik łazienkowy, tyle. Moja wyobraźnia tego nie ogarnia ,musisz coś porysować albo zdjęcia dać .A co to za trudność parę prostokątów czy kwadratów narysować na kartce i zaznaczyć gdzie jest kocioł gdzie podłogówka,grzejniki itd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DDR 03.12.2014 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Moja wyobraźnia tego nie ogarnia ,musisz coś porysować albo zdjęcia dać .A co to za trudność parę prostokątów czy kwadratów narysować na kartce i zaznaczyć gdzie jest kocioł gdzie podłogówka,grzejniki itd.... Proszę http://images70.fotosik.pl/423/97bee458c800b2bfm.jpg Tam gdzie ganek, łazienka i wc chciałbym nową podłogówkę, ganek przypomnę ma 15cm grubości podłoga ale idzie od spodu ocieplić, jest sporo miejsca, natomiast w wc i łazience jest normalnie pod spodem nieocieplona piwnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 03.12.2014 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 (edytowane) Proszę http://images70.fotosik.pl/423/97bee458c800b2bfm.jpg Tam gdzie ganek, łazienka i wc chciałbym nową podłogówkę, ganek przypomnę ma 15cm grubości podłoga ale idzie od spodu ocieplić, jest sporo miejsca, natomiast w wc i łazience jest normalnie pod spodem nieocieplona piwnica.A jakby podnieść podłogę wyżej w tych pomieszczeniach . Edytowane 3 Grudnia 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts