paradox2604 24.11.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Witam mam takie pytanie na mojej działce znajduje sie przyłącze wodne pod ktore jest podpiety sasiad ja mam warunki wystawione z pozwoleniem na podpiecie sie pod to przyłącze poprzez wstawienie trójnika i tu moje pytanie czy moge wykonać sam takie przyłącze tj wykopac i połozyc rure oraz ja wpiac i wtedy zawiadomic wodociagi przed zasypaniem czy musi to robic jakas firma z uprawnieniami?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 25.11.2014 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Woda to nie gaz. Tu nie ma uprawnień. Ale pytanie zadaj swoim wodociągom - jak wykonasz sam, to czy ci odbiorą przyłącze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiwa 25.11.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Jak to nie ma uprawnień? Dla wykonywania przyłaczy i sieci wod.-kan. potrzebne są uprawnienia. Można wykonać samemu przyłącze, ale pod tym musi się podpisać człowiek z uprawnieniami do wykonywania takich przyłączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paradox2604 25.11.2014 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 dokladnie jest tak jak mowi wiwa dzis sie dowiadywalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcink81 25.11.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Czasami jest tak, że jeśli odległość do budynku jest duża to taniej wychodzi postawić studnie wodomierzową w drodze. A dalej to już nikogo nic nie obchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pgrad 25.11.2014 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Jeśli studnie wodomierzową to tylko plastikową -święty spokój nie ma syfu - zawsze sucho itp.Natomiast to kto musi wykonać przyłącze itp to już zależy od miejsca gdzie ono będzie.Np w Łodzi wykonanie tzw. wkrętki do wodociągu musi być wykonane w obecności zakładu wodociągów. Sam wykop musi być wykonany dzień wcześniej (co jest wg mnie chore w sytuacji gdy jest wysoki poziom wód gruntowych), natomiast już w Konstantynowie po uzyskaniu wszelkich pozwoleń wystarczy że obejrzy już wykonane przyłącze pracownik wodociągów. Co jeszcze większe kuriozum to to, że do rzeczonej rury podłączają się mieszkańcy obu miast (łodź, nr nieparzyste - konstantynów parzyste). Na 100% będziesz musiał załatwić kogoś kto się podpisze pod papierami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 26.11.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Jak to nie ma uprawnień? Dla wykonywania przyłaczy i sieci wod.-kan. potrzebne są uprawnienia. Można wykonać samemu przyłącze, ale pod tym musi się podpisać człowiek z uprawnieniami do wykonywania takich przyłączy. Zgoda, namieszałem. Są uprawnienia budowlane o specjalności wod-kan i ktoś taki z ramienia wodociągów musiałby odebrać przyłącze przed zasypaniem. Ale inaczej niż przy gazie - gmeranie przy własnej wodzie nie jest zabronione. O ile nie narusza się plomb przy wodomierzach i nie robi jakichś nielegalnych obejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paradox2604 26.11.2014 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 studnia odpada poniewaz trzeba robic zgodnie z projektem a projekt mam wykonany na przyłącze podłączone do domu z wodomierzem w budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts