Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyłącze wodne czy moge wykonac je sam?

paradox2604

Recommended Posts

Witam mam takie pytanie na mojej działce znajduje sie przyłącze wodne pod ktore jest podpiety sasiad ja mam warunki wystawione z pozwoleniem na podpiecie sie pod to przyłącze poprzez wstawienie trójnika i tu moje pytanie czy moge wykonać sam takie przyłącze tj wykopac i połozyc rure oraz ja wpiac i wtedy zawiadomic wodociagi przed zasypaniem czy musi to robic jakas firma z uprawnieniami??

Jeśli studnie wodomierzową to tylko plastikową -święty spokój nie ma syfu - zawsze sucho itp.

Natomiast to kto musi wykonać przyłącze itp to już zależy od miejsca gdzie ono będzie.

Np w Łodzi wykonanie tzw. wkrętki do wodociągu musi być wykonane w obecności zakładu wodociągów. Sam wykop musi być wykonany dzień wcześniej (co jest wg mnie chore w sytuacji gdy jest wysoki poziom wód gruntowych), natomiast już w Konstantynowie po uzyskaniu wszelkich pozwoleń wystarczy że obejrzy już wykonane przyłącze pracownik wodociągów. Co jeszcze większe kuriozum to to, że do rzeczonej rury podłączają się mieszkańcy obu miast (łodź, nr nieparzyste - konstantynów parzyste).

Na 100% będziesz musiał załatwić kogoś kto się podpisze pod papierami...

Jak to nie ma uprawnień? Dla wykonywania przyłaczy i sieci wod.-kan. potrzebne są uprawnienia. Można wykonać samemu przyłącze, ale pod tym musi się podpisać człowiek z uprawnieniami do wykonywania takich przyłączy.

Zgoda, namieszałem. Są uprawnienia budowlane o specjalności wod-kan i ktoś taki z ramienia wodociągów musiałby odebrać przyłącze przed zasypaniem. Ale inaczej niż przy gazie - gmeranie przy własnej wodzie nie jest zabronione. O ile nie narusza się plomb przy wodomierzach i nie robi jakichś nielegalnych obejść.