Mario430 25.11.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Witam Mam w całej chacie ogrzewanie podłogowe wodne. W części pomieszczeń będą panele. I teraz pytania: 1. Czy dawanie folii paroizolacyjnej pod panele jest dobre, złe, a może bez znaczenia (pomińmy tutaj aspekt gwarancji na panele). Folia ma z tego co wiem za zadanie uniemożliwić przenikaniu wilgoci z gruntu w panel, tylko, że ja wylewkę pod panelami mam chyba, ze 3 razy zabezpieczoną już przed przenikaniem wilgoci. Więc po co? A z drugiej strony może nawet ważniejsza sprawa:jak ta folia przewodzi ciepło, może je ogranicza, stanowi przecież dodatkową barierę, czy nie? 2. Jaki typ podkładu jest przeznaczony pod takie ogrzewanie, bo wszędzie widzę zalecany styrodur XPS, a przecież to jest izolator termiczny, więc jak? Będą naprawdę wdzięczny za rzeczowe komentarzePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.11.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 1. na przewodność cieplną folia nie ma wplywu.2. Praktycznie każdy podkład jest jepszym, lub gorszym izolatorem, ale przy grubości 3mm jego wpływ nie jest jakiś znamienity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 25.11.2014 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Dziękuję, w takim razie zdecyduję się chyba na tę folię.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurka wodna 25.11.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Ja w takich przypadkach używam tektury falistej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.11.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 ogrzewanie podłogowe i panele to jakbyś do ferrari zamontował silnik od malucha i się dziwił że nie jedzie. ułamek milimetra folii już dużo bardziej nie napsuje. Oczywiście może, jak radzi kurka wodna, zamontować dodatkową izolację w postaci tektury. Przykład z ferrari i maluchem tyle nietrafny co przesadzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts