MarysiaMarysia 25.11.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Witam, poszukuję informacji na temat bezprzewodowych systemów sterowania ogrzewaniem podłogowym wodnym. W mieszkaniu o powierzchni 74 m2 mam wydzielone 4 strefy ogrzewania i chciałabym dobrać do takiej instalacji sterowanie bezprzewodowe.Na rynku jest kilka systemów sterowania różnych producentów. Na pewno będę chciała mieć regulatory z czujnikami temperatury, LCD, oraz takie, które będą posiadały możliwość programowania temperatury na czujniku - nie za pomocą pilota czy jakiegoś osobnego specjalnie potrzebnego do programowania interfejsu. O ile jest to możliwe chciałabym aby taki system zawierał jak najmniej elementów - pilot to kolejne urządzenie które trzeba chronić przed dziećmi ... Który system jest najlepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 25.11.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Witam, poszukuję informacji na temat bezprzewodowych systemów sterowania ogrzewaniem podłogowym wodnym. W mieszkaniu o powierzchni 74 m2 mam wydzielone 4 strefy ogrzewania i chciałabym dobrać do takiej instalacji sterowanie bezprzewodowe. Na rynku jest kilka systemów sterowania różnych producentów. Na pewno będę chciała mieć regulatory z czujnikami temperatury, LCD, oraz takie, które będą posiadały możliwość programowania temperatury na czujniku - nie za pomocą pilota czy jakiegoś osobnego specjalnie potrzebnego do programowania interfejsu. O ile jest to możliwe chciałabym aby taki system zawierał jak najmniej elementów - pilot to kolejne urządzenie które trzeba chronić przed dziećmi ... Który system jest najlepszy? Na tak małym metrażu jakiekolwiek sterowanie będzie bez sensu. Pieniądze wyrzucone w błoto. Wodna podłogówka ma dużą bezwładność, więc reakcja na sterowanie byłaby na drugi dzień. Najlepiej dobierz odpowiednie przepływy i nie dotykaj. A jak chcesz sterować to jak już to całością na bazie jakiegoś termostatu wewnętrznego i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.11.2014 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Na tak małym metrażu jakiekolwiek sterowanie będzie bez sensu. Pieniądze wyrzucone w błoto. Wodna podłogówka ma dużą bezwładność, więc reakcja na sterowanie byłaby na drugi dzień. Najlepiej dobierz odpowiednie przepływy i nie dotykaj. A jak chcesz sterować to jak już to całością na bazie jakiegoś termostatu wewnętrznego i tyle. Sprawdzałes w praktyce jaką bezwładnosc ma podłogówka sterowana pomieszczeniowo, tzn czas reakcji, histereza, ilosc przegrzan itp. ? Znani mi uzytkownicy takiego sposobu regulacji temperatury nie potwierdzają az tak długiego czasu reakcji, jak również wielkosc histerezy to ok 0,4-0,5 oC max w zaleznosci od rodzaju regulatora i pomieszczenia oraz mocy grzejnika. Bardzio chetnie bym sie zapoznał z wynikami Twoich obserwacji takiej regulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 25.11.2014 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Sprawdzałes w praktyce jaką bezwładnosc ma podłogówka sterowana pomieszczeniowo, tzn czas reakcji, histereza, ilosc przegrzan itp. ? Znani mi uzytkownicy takiego sposobu regulacji temperatury nie potwierdzają az tak długiego czasu reakcji, jak również wielkosc histerezy to ok 0,4-0,5 oC max w zaleznosci od rodzaju regulatora i pomieszczenia oraz mocy grzejnika. Bardzio chetnie bym sie zapoznał z wynikami Twoich obserwacji takiej regulacji. Mieszkam 5 rok z podłogówka i sprawdzałem już chyba wszystko:) Z moich obserwacji wynika, że ta bezwładność jest bardzo duża - szczególnie jeśli chodzi o obniżanie temperatury, ale i przy podnoszeniu żeby podciągnąć o 1st potrzebuję minimum doby intensywnego grzania. Nie neguję sterowania strefowego w ogóle - uważam, że przy dużych powierzchniach ma to sens i może generować oszczędności, jak i podnosić komfort, ale przy 4 pętlach na 74m2 chyba nie... Ja mam 6 pętli na 80m2, więc podobnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.11.2014 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Mieszkam 5 rok z podłogówka i sprawdzałem już chyba wszystko:) Z moich obserwacji wynika, że ta bezwładność jest bardzo duża - szczególnie jeśli chodzi o obniżanie temperatury, ale i przy podnoszeniu żeby podciągnąć o 1st potrzebuję minimum doby intensywnego grzania. Nie neguję sterowania strefowego w ogóle - uważam, że przy dużych powierzchniach ma to sens i może generować oszczędności, jak i podnosić komfort, ale przy 4 pętlach na 74m2 chyba nie... Ja mam 6 pętli na 80m2, więc podobnie:) To faktycznie bardzo długi czas reakcji, znam instalacje o czasie rzedu 3-4 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarysiaMarysia 25.11.2014 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Mnie zapewniano, że reakcja na sterowanie gdybym chciała obniżyć temperaturę o 2-3 stopnie to około 2 godzin ale nie mniej. Czy ja dobrze to zrozumiała, że w pomieszczeniu temperatura obniży mi się o 2-3 stopnie nie wcześniej niż po 2 godzinach i tak samo w drugą stronę?Że potrzeba minimum 2 godzin aby temperatura w pomieszczeniu podwyższona została o 2-3 stopnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.11.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Mnie zapewniano, że reakcja na sterowanie gdybym chciała obniżyć temperaturę o 2-3 stopnie to około 2 godzin ale nie mniej. Chyba jak otworzysz okno 3 stopnie, to bedzie ponad 24 h spadać, póżniej trzeba bedzie z 12h, zeby to odrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 25.11.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Mnie zapewniano, że reakcja na sterowanie gdybym chciała obniżyć temperaturę o 2-3 stopnie to około 2 godzin ale nie mniej. Czy ja dobrze to zrozumiała, że w pomieszczeniu temperatura obniży mi się o 2-3 stopnie nie wcześniej niż po 2 godzinach i tak samo w drugą stronę? Że potrzeba minimum 2 godzin aby temperatura w pomieszczeniu podwyższona została o 2-3 stopnie? U mnie grzane było w nocy do 0600. Jak wstałem o 0700 to stacja pogody pokazywała mi 23,5st - teraz jest prawie 1300 od 0600 nie było grzane a stacja pokazuje dalej 23,5st. Na zewnątrz +7st. Żeby obniżyć tą temperaturę musiałbym intensywnie wietrzyć. Natomiast czas na podbicie temp zależy od gęstości rozłożenia rurek i temp zasilania. U mnie jest to ok 25cm i temp 35st, więc podnoszenie temp zajmuje na prawdę sporo czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.11.2014 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 (edytowane) Mnie zapewniano, że reakcja na sterowanie gdybym chciała obniżyć temperaturę o 2-3 stopnie to około 2 godzin ale nie mniej. Czy ja dobrze to zrozumiała, że w pomieszczeniu temperatura obniży mi się o 2-3 stopnie nie wcześniej niż po 2 godzinach i tak samo w drugą stronę? Że potrzeba minimum 2 godzin aby temperatura w pomieszczeniu podwyższona została o 2-3 stopnie? To ktoś chciał Ci zrobić wodę z mózgu U mnie temperatura w domu po 24h od całkowitego wyłączenia ogrzewania spadła o 1,5st.C także może źle zrozumiałas i zamiast 2 godziny miało być 2 doby ? Wg mnie sterowanie strefowe przy grubszej wylewce nie jest celowe Edytowane 25 Listopada 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarysiaMarysia 25.11.2014 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 (edytowane) map78 jakie masz sterowanie? pytam o producenta i model. No nic, instalacja położona, wydzielone 4 strefy wydzielone, piec kupiony. Tego już nie cofnę. Aczkolwiek dzieliłam mieszkanie na strefy z myślą właśnie o oszczędzaniu przy ogrzewaniu, zwłaszcza w tych pomieszczeniach w których będę przebywać tylko w nocy. A w drugim pokoju wcale nie będę przebywać. To są dwie strefy, trzecia strefa to największe pomieszczenie, około 36 m2 i w nim będę chciała mieć ciepło przez całą dobę, czwarta strefa to łazienka (6 m2). Teraz pozostało mi już tylko dobrać system sterowania ogrzewaniem. Nie mam doświadczenia z ogrzewaniem podłogowym bo teraz mieszkam w mieszkaniu z kaloryferami i grzaniem miejskim. I przez niemal cały sezon grzewczy mam kaloryfery gorące tylko do połowy. Gdybym odkręciła je na full to byłoby w pomieszczeniu za gorąco. To ktoś chciał Ci zrobić wodę z mózgu Być może to ktoś nie zrozumiał mojego pytania ale ponieważ jestem dyletantką w tym temacie to zadałam proste pytanie: jak długo będę czekała, aż temperatura w pomieszczeniu spadnie lub podniesie się gdy będę chciała obniżyć ją lub podnieść o 2-3 stopnie. I tak zrozumiałam, że minimum około 2 godzin. Zważywszy, że w tej chwili odkręcam kaloryfer i bardzo szybko w pomieszczeniu robi sie gorąco, to kwestia około 30 minut, dlatego odpowiedź "około 2 godzin" uznałam za sensowną i wiarygodną. U mnie temperatura w domu po 24h od całkowitego wyłączenia ogrzewania spadła o 1,5st.C także może źle zrozumiałas i zamiast 2 godziny miało być 2 doby ? możliwe, nie wykluczam. Ale wówczas zastanawiałabym się czy wchodzić w podział na aż cztery strefy w mieszkaniu i inwestowanie w sterowanie ... Edytowane 25 Listopada 2014 przez MarysiaMarysia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 25.11.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 map78 jakie masz sterowanie? pytam o producenta i model. Samo sterowanie nie ma tu znaczenia, chodzi o właściwość samej podłogówki, pojemność cieplna układu woda/posadzka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 25.11.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Jeśli myślisz o bezprzewodowym to zawsze możesz dołożyć później jak stwierdzisz że ci jest to potrzebne. Podłącz piec( napisz jaki) i sterownik tam gdzie chcesz mieć ciepło tylko z dala od słońca i innych źródeł ciepła najlepiej bezprzewodowy wtedy ustawisz go gdzie ci się podoba. P odpaleniu pieca wszystkie pętle na full i obserwuj. Tam gdzie chcesz mieć chłodniej przykręć delikatnie na rozdzielaczu i obserwuj najlepiej do następnego dnia. Napisz co to za piec(kocioł) to można będzie coś więcej doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarysiaMarysia 25.11.2014 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 (edytowane) To kondensacyjny kocioł Vitodens 222 W. 19 kW z zasobnikiem zintegrowanym 46 l + regulator pogodowy Vitotronic 200. Jeśli myślisz o bezprzewodowym to zawsze możesz dołożyć później jak stwierdzisz że ci jest to potrzebne. Podłącz piec( napisz jaki) i sterownik tam gdzie chcesz mieć ciepło tylko z dala od słońca i innych źródeł ciepła ... (...) Nie bardzo rozumiem, tzn. że na poczatku mogę kupić moduł sterujący tylko z jednym czy dwoma czujnikami do 2 pomieszczeń, a w tych pomieszczeniach, gdzie czujnika nie będzie to tam będę miała stałą temperaturę którą będę mogła ustawić gdzieś przy kotle? Wg mnie sterowanie strefowe przy grubszej wylewce nie jest celowe Sądzę, że wylewkę mam zgodną z jakimiś normami w znaczeniu, że nie za grubą i nie za cieńką. To nowe mieszkanie, instalacja ogrzewania wodnego podłogowego była kładziona jeszcze przed wylewaniem stropów i było to uzgodnione z wykonawcą, tak więc wierzę, że została wylana na taką grubość aby istniała możliwość sterowania ogrzewaniem. Edytowane 25 Listopada 2014 przez MarysiaMarysia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.11.2014 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Sądzę, że wylewkę mam zgodną z jakimiś normami w znaczeniu, że nie za grubą i nie za cieńką. To nowe mieszkanie, instalacja ogrzewania wodnego podłogowego była kładziona jeszcze przed wylewaniem stropów i było to uzgodnione z wykonawcą, tak więc wierzę, że została wylana na taką grubość aby istniała możliwość sterowania ogrzewaniem. Wylewka z podlogowką musi miec 6cm, chyba, że to anhydryt, w co u dewelopera wątpię. Sterowac ogrzewańiem mozesz na zasadzie - masz 21C w salonie, a 19 w nieuzywanym pomieszczeniu, ale nie na zasadzie - mam 21 w sypialni, idę do pracy i chcę, żeby za 2h bylo tam 18. Zreszta to żadna oszczednosć, skoro potem trxeba temperature gonić. Jakakolwiek automatyka jest zbędna i są to dodatkowe koszty. Masz pewnie w mieszkaniu rozdzielacz, miejsce, gdzie zbiegają się wszystkie petle ogrzewania podlogowego. Tam mozna regulowac przepływy w tych petlach - tak, jak na zaworze grzejników, tylko każda regulacja daje efekt odczuwalny za kilkanascie godzin. Ustaw sobie na tym rozdzielaczu takie temperatury, zeby otrzymać poządane temperatury w pokojach i zapomnij o nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarysiaMarysia 25.11.2014 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 (edytowane) . Edytowane 25 Listopada 2014 przez MarysiaMarysia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarysiaMarysia 25.11.2014 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Wylewka z podlogowką musi miec 6cm, chyba, że to anhydryt, w co u dewelopera wątpię. Sterowac ogrzewańiem mozesz na zasadzie - masz 21C w salonie, a 19 w nieuzywanym pomieszczeniu, ale nie na zasadzie - mam 21 w sypialni, idę do pracy i chcę, żeby za 2h bylo tam 18. Zreszta to żadna oszczednosć, skoro potem trxeba temperature gonić szczerze mówiąc tak trochę sobie to wyobrażałam, że na noc obniżałabym o 1-2 stopnie w głównym pomieszczeniu, a w dzień temperaturę w sypialni. Liczyłam na oszczędności na gazie ale nie pomyślałam, że pobór gazu może zwiększać się w taki sposób, że to "gonienie" temperatury gdy zgodnie z zaprogramowaniem miałaby ta temperatura w pomieszczeniu zwiększać się aby osiągnąć docelową, te oszczędności "zeżre". Inaczej wyobrażałam sobie korzyści ze sterowania ogrzewaniem i zużyciem gazu na ogrzewanie. Jakakolwiek automatyka jest zbędna i są to dodatkowe koszty. Masz pewnie w mieszkaniu rozdzielacz, miejsce, gdzie zbiegają się wszystkie petle ogrzewania podlogowego. Tam mozna regulowac przepływy w tych petlach - tak, jak na zaworze grzejników, tylko każda regulacja daje efekt odczuwalny za kilkanascie godzin. Ustaw sobie na tym rozdzielaczu takie temperatury, zeby otrzymać poządane temperatury w pokojach i zapomnij o nim. Tak, mam tam rozdzielacz Viessmana. No ale jeżeli zrezygnuję z systemu sterowania wówczas nie będę miała ani regulatora do którego wpinane są strefy ani czujników w poszczególnych izbach i wówczas ustawianie temperatury na wyższą/niższą będę robiła na podstawie ... odczuwania zimna/ciepła w pomieszczeniu na własnej skórze? A to sterowanie na kotle, taki panel elektroniczny z przyciskami, to do czego służy? Bo już zaczynam się gubić ... http://www.viessmann.pl/pl/dom-jednorodzinny/Ogrzewanie/instalacja-co-elementy-ogrzewania/regulatory-kotlow/Vitotronic-200-HO-automatyka-kotla-pompy-ciepla-ogrzewania-co.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 25.11.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 MarysiaMarysia, nie obraź się, ale coś mi się wydaje, że jesteś kandydatką na "owieczkę" którą ktoś już niedługo ogoli ze sporej kasy. Podłogówka, zwłaszcza w niewielkim mieszkaniu, nie nadaje się do takich regulacji. Nie daj sobie wcisnąć wyszukanych sterowników, czujników, siłowników, bo to nie ma sensu. Będziesz miała tanie grzanie i bez tego, wiem co mówię, bardzo dobrze wspominam mieszkanie ogrzewane idywidualnym kotłem gazowym, mieszkałem w takim 12 lat. Niestety podłogówki tam nie miałem, dopiero teraz w domku będę ją miał. Jeszcze raz, podłogówka ma zbyt dużą bezwładność, żeby aż tak żonglować temperaturami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.11.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Jeśli lubisz np 22 stopnie w salonie i 20 w sypialni, to ustawisz to sobie przepływami na rozdzielaczu. Automatyka kotła (sterownik pogodowy) ma dbac o to, abyś miała takie temperatury, niezależnie od wahań temperatury zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarysiaMarysia 25.11.2014 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 (edytowane) Nie obrażam się, lubię być oświecana. Człowiek uczy się całe życie. Jak na razie to mam położoną instalację na podłodze z wydzielonymi 4 strefami i zakupiony kocioł z regulatorem pogodowym Vitotronic 200. Jeżeli z powodu zbyt dużej bezwładności sterowanie moim ogrzewaniem podłogowym, w systemie dobowym chociażby, jest bez sensu to dobrze to wiedzieć. Jeżeli chcąc mieć różne temperatury w czterech pomieszczeniach, w sypialni 18 stopni i w pokoju który jest mi niepotrzebny (będę mieszkać sama i na razie ten jeden pokój nie będzie urządzany, może kiedyś, na samym końcu) , w łazience 22 stopnie, w dużym głównym pomieszczeniu 21 stopni, wystarczy ustawić to na rozdzielaczu i nie ma KONIECZNOŚCI zakupu od razu systemu do sterowania - to też dobrze, że dowiaduję się tego od was. Jeżeli w tej chwili nie muszę decydować się na taki zakup. Po prostu cały czas mi się wydawało, że to dzięki temu sterowaniu ogrzewaniem będę mogła mieć wpływ na zużycie gazu - będę mogła regulować zużycie gazu na ogrzewanie tak, aby to było ekonomiczne.Ale teraz dowiaduję się od was, że nie da to takiego efektu oszczędności na rachunku za gaz jak sobie wyobrażałam ... W związku z czym to sterowanie NIE JEST POTRZEBNE a nawet KONIECZNE. A co do automatyki kotła, to w jaki sposób do kotła będą docierały informacje na temat temperatury na zewnątrz? Edytowane 25 Listopada 2014 przez MarysiaMarysia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.11.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Jeśli masz sterownik pogodowy, to powinnaś miec też podłaczoną do kotła sondę zewnetrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts