Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie ogrzewaniem podłogowym wodnym (bezprzewodowe) - który system sterowania?

MarysiaMarysia

Recommended Posts

Jeśli masz sterownik pogodowy, to powinnaś miec też podłaczoną do kotła sondę zewnetrzną.

Tak, będzie podłączony do kotła czujnik na zewnątrz budynku.

Przedstawiciel Viessmana u którego kupiłam kocioł i który położył u mnie instalację podłogową będzie też piec wieszał i uruchamiał ogrzewanie.

Czy ten serwisant zrobi tą regulację na przepływach tak aby w poszczególnych pomieszczeniach była taka temperatura jaką będę chciała?

Ta firma zaproponowała mi system sterowania (konkretny - Danfossa, do wyboru przewodowy lub bezprzewodowy) i czy teraz, jak zrezygnuję z zakupu, czy oni są zobowiązani w ramach uruchomienia kotła, wyregulować przepływy aby ustawić mi temperatury?

Jak sie ładnie do Panów uśmiechniesz ;)

gdy pojawiam się w serwisie samochodowym ze swoim autkiem to działa ... ale czy tutaj ... ?

Sęk w tym, że każda regulacja przynosi efekt z duźym opóżnieniem,a projekt instalacji zakładał silowniki.

Powinni jednak ci pomóc.

Akurat aż takich szczegółów nie znam no ale jeżeli te siłowniki są niezbędnym elementem systemu to zapewne są. Ech, no nic, nie lubię być zdana na widzimisię czy humory innych. Powinni ale jak to będzie ... A czy nie stracę gwarancji na piec jeżeli spróbuję ominąć ten element systemu jakim jest sterowanie?

Akurat aż takich szczegółów nie znam no ale jeżeli te siłowniki są niezbędnym elementem systemu to zapewne są. Ech, no nic, nie lubię być zdana na widzimisię czy humory innych. Powinni ale jak to będzie ... A czy nie stracę gwarancji na piec jeżeli spróbuję ominąć ten element systemu jakim jest sterowanie?

A masz już w ogóle jakieś siłowniki zamontowane? Wstaw może zdjęcia rozdzielacza to sami oblookamy co tam jest. Podłogówka, a kocioł to dwie różne rzeczy i jedno nie ma prawa wpływać na gwarancję drugiego - zazwyczaj;) Często te elementy robią dwie rożne firmy.

A co do ustawień przepływów to jest to tak banalne, że sama to zrobisz i będziesz miała olbrzymią satysfakcję i przynajmniej minimalną wiedzę jak działa Twoja instalacja:)

Mam zamontowaną jakąś skrzynkę ale nie odbył się jeszcze odbiór techniczny mieszkania, nie mam kluczy żeby móc tam w każdej chwili podjechać. Dlatego nie wiem co w tej skrzynce jest zaś na specyfikacji nie mam wyszczególnionych elementów kotłowni.

Na pewno jest rozdzielacz Viessmanna.

Nie wiem na pewno czy są siłowniki ale ponieważ teraz jestem na etapie doboru systemu sterowania (ech ...) to jeżeli te siłowniki są niezbędne (zostały w projekcie ogrzewania ujęte jako jeden z elementów koniecznych) to muszą być - był wykonywany projekt ogrzewania zgodnie z tym, jakie miałam oczekiwania - gdyby ich nie było to miałabym taką informację od Sprzedawcy, że jeszcze muszę dokupić siłowniki.

Ale jeżeli ustawianie przepływów jest podobne do ustawiania temperatury kaloryfera za pomocą głowicy termostatycznej to jest duża szansa, że sobie poradzę. Kwestia tylko tego, czy będę mogła.

Edytowane przez MarysiaMarysia