soften 25.11.2014 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 (edytowane) Oto moja instalacja możecie zobaczyć czy dobrze to jest zrobione ? różne teorie są miejsca założenia zaworu 3D u mnie zrobili tak ale czy to jest dobrze ? Dzięki bardzo za wszystkie sugestie. Zawór 3D ustawiony na cyfrę 3 tam gdzie niebieska strzałka Edytowane 25 Listopada 2014 przez soften Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 25.11.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 W Twojej instalacji służy ten zawór do redukcji temperatury w obiegu grzejników. Czy w takim celu go montowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soften 25.11.2014 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Ja się na tym w ogóle nie znam i chciałbym wezwać innego hydraulika do obejrzenia mojej instalacji ale dzięki temu że wy mi pomożecie to będę wiedział czy mnie w konia robi i chce na coś naciągnąć czy nie tą rurą idzie na grzejniki ale i na podłogówkę a wyczytałem że na podłogówkę powinna iść niższa temperatura a u mnie na piecu mam 55 teraz ustawione więc chyba za dużo. A ten zawód 3D myślałem że jest do ochrony kotła przed zimny powrotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 25.11.2014 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Do ochrony kotła należy go zrobić tak by na powrocie mieszał. I tu masz dwie możliwości. Albo przenosisz ma powrót pieca a pompka za nim w stronę pieca albo zmieniasz funkcje na zasilaniu na rozdzielanie i woda wymiesza się na trójniku na powrocie. To co masz służy do zmniejszenia temperatury na grzejniki. Piec może grzać nawet na 90°C a tym zaworem możesz zmniejszyć na 30°C. Do podłogówki zrozumiała rzecz ale grzejniki wymagają z reguły większej temperatury. Jedno za co Cię nie pochwale to te 25kW na 90m². Ty na pewno potrzebujesz spalić 9,5t węgla rocznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soften 25.11.2014 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 (edytowane) Dzięki za wszelkie informacje i pomoc. Dom mam 180 m2 źle napisałem w opisie 90 dół i 90 góra. U mnie od zaworu 3D idzie do powrotu pieca właśnie dochodzi do trójnika i zmieszana woda wchodzi do pieca. Martwi mnie nadal temat wody na podłogówkę bo idzie ta sama co na grzejniki i boje się że jak na piecu ustawie z 60 stopni to mogę uszkodzić podłogówkę i nie wiem jak to rozwiązać. Edytowane 26 Listopada 2014 przez soften Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 26.11.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Załóż jeszcze jeden 3D na podłogówkę np. z regulacją temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 26.11.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Podłogówka powinna mieć mieszacz na zaworze termostatycznym z kapilarą lub zawór 3D również termostatyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts