Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co z tym zaworek 3D w złym miejscu ?

soften

Recommended Posts

Oto moja instalacja możecie zobaczyć czy dobrze to jest zrobione ? różne teorie są miejsca założenia zaworu 3D u mnie zrobili tak ale czy to jest dobrze ? Dzięki bardzo za wszystkie sugestie. Zawór 3D ustawiony na cyfrę 3 tam gdzie niebieska strzałka :) CO.jpg Edytowane przez soften

Ja się na tym w ogóle nie znam i chciałbym wezwać innego hydraulika do obejrzenia mojej instalacji ale dzięki temu że wy mi pomożecie to będę wiedział czy mnie w konia robi i chce na coś naciągnąć czy nie :) tą rurą idzie na grzejniki ale i na podłogówkę a wyczytałem że na podłogówkę powinna iść niższa temperatura a u mnie na piecu mam 55 teraz ustawione więc chyba za dużo. A ten zawód 3D myślałem że jest do ochrony kotła przed zimny powrotem :(

Do ochrony kotła należy go zrobić tak by na powrocie mieszał. I tu masz dwie możliwości. Albo przenosisz ma powrót pieca a pompka za nim w stronę pieca albo zmieniasz funkcje na zasilaniu na rozdzielanie i woda wymiesza się na trójniku na powrocie. To co masz służy do zmniejszenia temperatury na grzejniki. Piec może grzać nawet na 90°C a tym zaworem możesz zmniejszyć na 30°C. Do podłogówki zrozumiała rzecz ale grzejniki wymagają z reguły większej temperatury.

Jedno za co Cię nie pochwale to te 25kW na 90m². Ty na pewno potrzebujesz spalić 9,5t węgla rocznie?

Dzięki za wszelkie informacje i pomoc. Dom mam 180 m2 źle napisałem w opisie 90 dół i 90 góra. U mnie od zaworu 3D idzie do powrotu pieca właśnie dochodzi do trójnika i zmieszana woda wchodzi do pieca. Martwi mnie nadal temat wody na podłogówkę bo idzie ta sama co na grzejniki i boje się że jak na piecu ustawie z 60 stopni to mogę uszkodzić podłogówkę :( i nie wiem jak to rozwiązać. Edytowane przez soften