quba71 25.11.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Dużo czytałem o tynkach i gruntowaniu przed malowaniem, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na mój dylemat.Mam tynk mineralny Caparola położony teraz ze 2 tygodnie temu.Chcę go malować farbą silikonową na wiosnę.I tu mam wątpliwość - czy gruntować tynk teraz przed zimą (noce już chłodne i wilgoci sporo) czy gruntować dopiero na wiosnę przed malowaniem ?Mnie by bardziej odpowiadał ten drugi wariant, ale czy przez zimę nie gruntowany tynk nie ucierpi w jakiś sposób ?Czy wtedy na wiosnę przed gruntowaniem nie będzie trzeba go jakoś dodatkowo czyścić, itp?Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 25.11.2014 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 jaka chcesz odpowiedz? oficjalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 25.11.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 nie gruntuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 25.11.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 nie gruntuj ale to oficjalne stanowisko EWBUD-u? :v he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 26.11.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 ale to oficjalne stanowisko EWBUD-u? :v he he prywatne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quba71 02.12.2014 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 jaka chcesz odpowiedz? oficjalna? Co znaczy "oficjalną"? Po prostu odpowiedź z jakimś uzasadnieniem - jeśli tak to.... , jeśli nie to.... Najlepiej zgodną z rzeczywistością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 02.12.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Co znaczy "oficjalną"? Po prostu odpowiedź z jakimś uzasadnieniem - jeśli tak to.... , jeśli nie to.... Najlepiej zgodną z rzeczywistością. W kwestii stosowania produktow zawsze dostaniesz co najmniej 2 odpowiedzi: 1 - to co zaleca producent (sprawdzi sie na 100% ale bedzie kosztowne) 2 - to co zasugeruja doswiadczeni uzytkownicy danych rozwiazan a co sprawdzi sie w 99% a bedzie - po prostu tansze Co do uzasadnienia: wyobraz sobie, ze uzasadnienie dla takiego samego pytania juz bylo omowione wieleee razy na tym forum. Po 2 - odpowiedz w watku dostales od certyfikowanego wykonawcy caparola (ewbuxxxo) ode mnie (dystrybutor Caparola od 12 lat, od niedawna dystrybutor+certyfikowany wykonawca) jeszcze nie dostales ale jest taka sama. tyle ze jest to odpowiedz nieoficjalna. Bo oficjalnie jako dystrybutor powinienem Ci zasugerowac gruntowanie teraz i bezposrednio przed malowaniem. Po to glownie mam Platny Profil - abys mogl zadzownic i zapytac o to - zdecydowanie latwiej jest powiedziec, niz pisac 100x to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 02.12.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Oficjalna wersja bardzo często jest wygodniejsza dla firm produkujących tynki i/lub grunty, Dawniej w ogóle nie gruntowano tynków, tylko nakładano ich więcej, a każda warstwa miała swoje zadanie.Jeśli nie zamierzasz mieszkać w domu, to zima tynkom c/w nie zaszkodzi a one same pod wpływem wilgoci z powietrza ładnie i powoli powinny dojść do siebie. Wiosną cała zabawa będzie polegała na zamieceniu kurzu, przetarciu by zniknął brud powierzchniowy a zagruntujesz bezpośrednio przed malowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quba71 04.12.2014 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 No i ślicznie dziękuję za łopatologiczne wyjaśnienie....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts