Adam B 25.11.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Witam, Wiem, że jest już taki temat nielichych rozmiarów, ale po przejrzeniu kilkunastu, a może i nawet kilkudziesięciu stron, moja wiedza na temat wkładów kominkowych wciąż jest zerowa. Właśnie dlatego postanowiłem zaryzykować założeniem oddzielnego tematu w sprawie mojego konkretnego przypadku. Otóż mam mieszkanie w stanie surowym, z cieknącymi ze ścian i posadzek hektolitrami wody i gdzieś w internecie wyczytałem, że dobrym sposobem na suszenie tego wszystkiego jest palenie w kominku. Wtedy pomyślałem, że może pierwszą inwestycją powinien być zakup i montaż wkładu kominkowego, póki co bez żadnej obudowy. Czy to jest dobry pomysł? Jeżeli nawet nie jest to i tak ten temat jest aktualny, bo prędzej czy później będę kupował kominek. Przejdę teraz do konkretów i zacznę od danych: - małe, dwupoziomowe mieszkanko (25 m2 dół i 25 m2 góra) - kominek narożny na dole mieszkania - powietrze do kominka z zewnątrz mieszkania - planuję zrobić rozprowadzenie ciepła na 2 pokoje na górze rurkami po suficie dolnego poziomu (ciepło z kominka jako przyjemny dodatek, bo oczywiście też mam zwykłe kaloryfery i miejskie ogrzewanie) - teraz ostatnia i może najważniejsza rzecz - niestety nie jestem bogaty. Wiem, że za porządne rzeczy trzeba zapłacić, ale też zawsze jest pewna granica równowagi pomiędzy jakością i ceną. Wiadomo, że jakbym jeździł nowym A8 to byłoby lepsze od mojego 14-letniego auta, ale z drugiej strony moje dla mnie też jest bardzo wygodne i jestem z niego zadowolony. Taka luźna metafora Moje pytania: - jakich firm wkłady polecacie? - na co zwracać uwagę? - ile kW powinien mieć kominek (niektórzy mówią, że do tak małego mieszkanka oglądać najmniejsze wkłady, inni mówią, żeby oglądać te średnie i sam już nie wiem) - jak coś mi przyjdzie jeszcze do głowy to napiszę, bo jakoś dzisiaj ciężko z myśleniem Zawsze podobały mi się kominki i jestem strasznie szczęśliwy, że będę posiadał własny. W patrzeniu w ogień jest coś fascynującego i uspokajającego. Tak więc kominek będzie ozdobą, ale ozdobą pożyteczną, która będzie podgrzewała atmosferę w moim mieszkanku, tylko niestety jestem strasznym laikiem w temacie, całe życie wychowanym w bloku. Moja dotychczasowa wiedza była na poziomie "zajdę do sklepu i kupię", ale zacząłem czytać to forum i widzę, że to nie takie proste. Wcześniej wypatrzyłem sobie tani wkład z obudową na allegro, ale wyczytałem na forum na temat tej firmy, że ich wkłady są nieszczelne, nieprzystosowane do wlotu powietrza z zewnątrz itp itd. Z kolei niektórzy polecają wkłady o kosmicznych cenach, które kosztowałyby mnie rok mojej ciężkiej fizycznej pracy i gdyby było mnie stać na coś takiego to nie kupowałbym mieszkanka o powierzchni 50m , tylko 200-metrowy dom. Oczywiście nie liczę też na to, że kupię coś wspaniałego "za darmo". Chciałbym rozsądny wkład za rozsądną cenę. Mam nadzieję, że jakoś pomożecie mi "odnaleźć dobrą drogę". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 25.11.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Witam.Na razie kup kozę za 100 zł i za kolejne 100 zł ze 4-5 metrów rury do niej.To będą najlepiej zainwestowane pieniądze w cooś co ma ogrzać i osuszyć budowę.Jak postawisz tam teraz wkład kominkowy za tysiące zł to będzie wyglądał po skończeniu budowy i osuszeniu jej, jakby miał iść właśnie na złom a nie do nowiutkiej zabudowy ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam B 25.11.2014 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Ok, więc osuszę budowę tradycyjnymi metodami i kominek zrobię po wykończeniu dołu, ale pomoc w doborze wkładu wciąż się przyda, bo już muszę się zacząć powoli rozglądać i powoli wrzucać coś do świnki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 25.11.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Rozglądaj się powoli, ale do świnki wrzucaj szybciej i oczekuj na porady. Ewentualnie załóż jakieś okulary, żeby Ci gałki nie powypadały, kiedy zobaczysz ceny )))))))) Sorry, nie mogłam się powstrzymać. Nie będę doradzała, sama mam podobny zgryz. Niech specjaliści podpowiedzą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam B 25.11.2014 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Taa już mnie kręgosłup boli jak pomyślę o tych cenach... Czasami mam wrażenie, że porywam się z motyką na słońce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.11.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Gdzie Ty chłopie znajdziesz taki mały kominek?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merysu 26.11.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Kominek piękna rzecz, no i raczej dość kosztowna. Faktycznie szkoda, żeby niszczała, lepiej zainwestować w osuszacz, a może nawet uda się go od kogoś pożyczyć, nie jest to coś,czego używa się codziennie, a sytuacjach awaryjnych, warto popytać. A o kominku pomyśleć w następnej kolejności . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam B 26.11.2014 23:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Gdzie Ty chłopie znajdziesz taki mały kominek?! Czy wszystko musi być duże? W sumie kominek powinien być większy niż u sąsiada, ale nie u mnie Kominek piękna rzecz, no i raczej dość kosztowna. Faktycznie szkoda, żeby niszczała, lepiej zainwestować w osuszacz, a może nawet uda się go od kogoś pożyczyć, nie jest to coś,czego używa się codziennie, a sytuacjach awaryjnych, warto popytać. A o kominku pomyśleć w następnej kolejności . Dokładnie będzie wersja z osuszaczem. Nie codziennie człowiek kupuje mieszkanie to i się tak miota ze wszystkim. Gdybym wygrał w lotka to bym zapłacił komuś żeby to za mnie wszystko ogarnął, ale życie to nie je bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.11.2014 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Ja nie żartuję...(przynajmniej w tym wątku:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam B 27.11.2014 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Mam 2,5 metra żeby wcisnąć TV i mały narożny kominek. To za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 27.11.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Witam. Odpuść narożne palenisko bo Ci telewizor "spłynie" ze ściany ... Będziesz miał wtedy na żywo grafikę Salvadora ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam B 27.11.2014 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Mi chodziło o narożny tego typu (obrazek pierwszy lepszy z internetu): Mówisz, że mi zagotuje telewizor wiszący na ścianie na prawo od kominka? Oczywiście pytam poważnie, bo jak mówiłem nigdy nie miałem do czynienia z kominkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 27.11.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Witam. A taki "narożny" to i owszem, jak najbardziej Ale i tak przy 2,5 m szerokości ściany, telewizor będzie właził na kominek. Będzie to nie za ładnie wygladać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam B 27.11.2014 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 No niestety małe mieszkanko to i wszystko musi być małe i ze wszystkim muszę kombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 27.11.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 może lepiej mała koza? romotop ma fajny model w dobrej cenie - evora 03 - eliptyczny w sam raz w narożnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam B 27.11.2014 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Jakoś tak bardziej mi się podobają wkłady w obudowach niż kozy. No pozostaje kwestia miejsca. Patrzyłem gotowe obudowy to wchodzą po metrze na ściany, więc miałbym jeszcze 150 cm na telewizor. Tv trzeba liczyć około 100 i wisiałby wyżej niż najszersze części obudowy. Muszę sobie to rozrysować na posadzce żeby mieć lepszy wgląd, bo tak samo jak planowałem łazienkę to na planie wydawało się, że tych centymetrów jest dużo i wszystko się zmieści, a w rzeczywistości wszedłem i już tak różowo nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts