Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ustawienie podłogówki z piecem gazowym POMOCY

ppytlas

Recommended Posts

WITAM

Mam problem z ustawieniem podlogowki z piecem gazowym dwu-funkcyjnym. Chodzi o to ze podloga stygnie calkowicie a po czym piec chodzi i naciaga spore ilosci gazu.

Posiadam mieszkanie 60m w domu 4 mieszkalnym (nowo-wybudowane). Mieszkanie znajduje sie na pietrze. Dodatkowo ocieplilem dach chociaz strop byl juz ocieplony. Na całym mieszkaniu jest zainstalowane ogrzewanie podlogowy bez zadnych grzejników. 10 petli po 2 na pomieszczenie. Nie kupowałem pieca kondensacyjnego poniewaz instalator powiedzial ze przy takim malym metrażu sie nie oplaca. Piec to Detrich Zena dwufunkcyjny . Podlogowka jest zainstalowana bez mieszacza wody na rozdzielaczu poprostu goni ja pompa w piecu ustawiona na 3 bieg. Piec mam skrecony w ten sposob ze moge ustawic tem od 30 do 45 stopni. Dodatkowo dokupilem sterownik AURATON Tygodniowy. Jak najlepiej ustawic temperature na sterowniku aby zużycie gazu bylo w miare normalne. Przez pierwszy miesiac mialem odlaczony sterownik auraton a piec ustawiony na min 30 stopni gazu poszlo 140m na miesiac ze sterownikiem u ustawieniami godzinowymi podobnie. teraz mam ustawione ze grzeje od 4 rano do 8 na 20,8 stopni pozniej przelacza sie na nocny do 17.00 na 20,2stopniu i od 17 do 21 znowu na 20,8. ogolnie podloga jak sie nagrzeje to tem idzie do 21,5 a pozniej stygnie..... Nie mam sterowania elektryczego termozaworo itd. tylko regulacja reczna. Moze ktos ma jakies pomysly jak to wyregulowac . Salon mam polaczony z kuchnia okolo 30 m i korytarz wszedzie plytki. pokoje panele.

W przypadku podłogówki, nie ma sensu ustawiać różnych temperatur w różnych porach.

Duża pojemność cieplna wylewki daje duże opóźnienie i tym samym oscylacje temperatury.

Ustaw jednakową temperaturę przez całe 24h.

Dodatkowo aby nie kręcić temperaturą wody zasilającej obieg grzewczy,

zainstaluj sobie czujnik zewnętrzny.

PS. Dla podłogówki wybrać krzywą kt o wartości 10.

Pozdrawiam

GREGOR

Edytowane przez xmsg
Krzywe kt

Wylewki mam tylko 5 cm ale położona jest jakaś mata termoizolacyjna. Podpowiedź gdzie ten czujnik się zakłada bo jestem kompletnie zielony przy rozdzielaczu na powrocie wody ? I jak krzywa ustawić na 10. Jaka temperaturę najlepiej na piecu jak ustawie 30 to ciężko dojść do 21 stopni w mieszkaniu. A maximum mam 45 . W przsplywach trochę mieszalem ale ustawiłem wszystkie na połowę a skrecam u góry ręcznie przymykajac w pokojach. Pozdrawiam

Wylewki mam tylko 5 cm ale położona jest jakaś mata termoizolacyjna. Podpowiedź gdzie ten czujnik się zakłada bo jestem kompletnie zielony przy rozdzielaczu na powrocie wody ? I jak krzywa ustawić na 10. Jaka temperaturę najlepiej na piecu jak ustawie 30 to ciężko dojść do 21 stopni w mieszkaniu. A maximum mam 45 . W przsplywach trochę mieszalem ale ustawiłem wszystkie na połowę a skrecam u góry ręcznie przymykajac w pokojach. Pozdrawiam

Czujnik zewnętrzny = pogodowy.

Zerknij sobie w instrukcję, tam jest wszystko wyjaśnione.

Krzywą dobierasz sobie raz aby zawsze było komfortowo.

Pozdrawiam

GREGOR

kotły niekondensacyjne ustawia się na 70 stopni żeby nie było kondensacji, regulacja temp. powinna odbywac sie zaworm 3dr

Kartę techniczną tego kotła kolega przeczytał?

Cytuję:

Typ kotła: niskotemperaturowy,

Min. temp. zasilania: 30C,

Min. temp. powrotu: 20C.

Pozdrawiam

GREGOR

Kartę techniczną tego kotła kolega przeczytał?

Cytuję:

Typ kotła: niskotemperaturowy,

Min. temp. zasilania: 30C,

Min. temp. powrotu: 20C.

Pozdrawiam

GREGOR

z tego co kojarzę to wszystkie kotły domowe są niskotemperaturowe

w tym kotle nie zachodzi kondensacja? a jak tak to co się dzieje z kondensatem?

pan Brodowski znowu błysnął wiedzą, 70 C to tylko śmieciaki i to bardzo kiepskie potrzebują.

Obecne kotły nie kondensacyjne mogą pracować z niskimi temperaturami bez ryzyka dla wymiennika.

Przykłady:

Junkers - kociol Ceraclass min temp 45 C

Viessmann - kocioł Vitopend min temp 40 C

Vaillant - kocioł atmoTEC min temp 35 C

też możesz się odnieśc do pytania z postu wyżej

jedno zero ci się przestawiło, dla podłogówki to raczej 1 ewentualnie 2 jeśli domek słabo ocieplony a podłogówka o dużym rozstawie, wartość 10 jest zarezerwowana dla kaloryferów dobieranych ściśle pod OZC

PS kocioł ZENA MS 24 ma modulację 10-24KW, czujkę zewnętrzną nie bardzo jest gdzie tam podpiąć, to nie ta bajka

Kolego "NAJLEPSZY...", powinni odejmować punkty za takie posty.

Nic mi się nie pomyliło, tylko tobie nie chciało się odrobić pracy domowej.

Ten kociołek ma swoje oznaczenia krzywych; od 00 do 99.

Dla jasności wklejam obrazek. Krzywa kt=10 to jest rząd wielkości, w rzeczywistości pewnie trzeba przetestować 8-12, może 7-15.

ZENA_cz_zew_krzywe.jpg

Nie rozumiem też tekstu z modulacją. Jaka jest każdy widzi i tak będzie taktował.

Czujnik zewnętrzny pogodowy jest jak najbardziej potrzebny, aby zautomatyzować proces regulacji.

Na podstawie pogodówki kocioł ustawi temperaturę w obiegu, a czujnik wewnętrzny zadba o nieprzegrzewanie pomieszczeń.

Producent jasno w instrukcji pisze jak i gdzie go wpiąć oraz jak ustawić krzywe.

Czujnik pogodowy dla tego kotła to pakiet HX31 i rysunek (oczywiście zamiast grzejnika jest podłogówka)

ZENA_schemat.jpg

Pozdrawiam

GREGOR

Nie powiem, ale podpowiem:

- porównać sobie budowę oraz przepływ powietrza, mieszanki, płomienia i spalin kondensata i atmosferyka,

- porównać sobie temperatury spalin na wejściu do komina.

Pozdrawiam

GREGOR

no właśnie, nie wiesz jaka jest temp. spalin i kondensat jak się nie wydzieli w kotle to może się wydzielić w kominie a jak komin nie będzie miał odprowadzenia skroplin to może zalewać palnik

Wikipedia sie klania tam wszystko jest napisane o kondensacji ale na you tube wpisac kondensacja i jest mnostwo filmow na ten temat

taki mądry to już był pegaziatko, tylko że jego próba ubliżenia komuś w kulturalny sposób powoduje, że trzeba do niego podejść tak jak ma to w podpiście. pisze o mnie ignorant, ma się za eksperta a nie potrafi napisać 2-3 linijek, żeby podzielić się wiedzą, którą podobno posiada, za to na próbe dyskryminowania kogoś ma czas i chęci

Gregor niebądź taki surowy mpoplaw ma rację

zgodnie z definicją krzywa grzewcza to

...

cyferki 00-99 w kotle to nie krzywa grzewcza a jakiś własny wymysł producenta

Ale po co ten wykład, chcesz na siłę coś komuś udowodnić?

Autor tematu ma problem, a ktoś chce mu na siłę wmówić, że zamiast 10 ma wpisać "1" (01) ?

Jest wykres, są wartości, człowiek potrzebuje konkretów, a nie teoretyzowania i obliczeń.

Pozdrawiam

GREGOR

PS. Ktoś chyba zareagował, bo post "NAJLEPSZEGO..." zniknął !?

Edytowane przez xmsg
Tajemnicze zniknięcie ...

no właśnie, nie wiesz jaka jest temp. spalin i kondensat jak się nie wydzieli w kotle to może się wydzielić w kominie a jak komin nie będzie miał odprowadzenia skroplin to może zalewać palnik

Nie bez powodu modulacja kotła zaczyna się od 10kW.

Nie bez powodu mamy nadmiar powietrza do spalania (2 zamiast 1.2).

Wszystko to powoduje, że pojawi się jedynie chmura pary nad kominem.

Pozdrawiam

GREGOR

panie Brodowski (panie bo to sarkazm którego pan nie jest w stanie zauważyć) już w kilku wątkach wytknąłem panu totalną ignorancję i starałem się panu to wytłumaczyć, skoro jednak pan nie chce korzystać to szkoda mojej klawiatury

mysle że załozyciel tematu też jest zainteresowany, więc albo napisz o co chodzi albo nie błaznuj na forum, bo poza pisaniem głupich tekstów nic nie wnosisz do dyskusji