Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ustawienie podłogówki z piecem gazowym POMOCY

ppytlas

Recommended Posts

Piec to Detrich Zena dwufunkcyjny

który konkretnie model ?? MS 24 FF czy zwykły z otwartą komorą spalania czy może MS 24 MI FF?? a może BIC z wewnętrznym zbiornikiem CWU ??

Piec mam skrecony w ten sposob ze moge ustawic tem od 30 do 45 stopni.

elektronicznie go zdławiłeś czy mówimy o mechanicznym zakręceniu dyszy śrubokrętem ??

Edytowane przez mxxxx

to by miało sens, bo przy 1,2 kondensacja występuje przy 55 stopniach a przy 2... 45 stopni

Kotły atmosferyczne projektuje się tak, aby temperatura spalin była wysoka (powyżej kondensacji).

W przypadku tego konkretnie kotła min. temperatura spalin wynosi 85-116C w zależności od wersji wykonania.

Pozdrawiam

GREGOR

dlaczego przy kotle kondensacyjnym gb012 przy ogrzewaniu podłogowym trzeba dać zawór 3-drogowy żeby nie było kondensacji (instrukcja montażu i konserwacji str. 20)? tak z wyglądu jest to turbo do którego dołożono rekuperator spalin i tam następuje kondensacja, wymiennik jest niski więc temp. spalin powinna być wyższa niż przy turbo . minimalna ustawiana temp. 35 stopni. dlaczego przy turbo nie bedzie kondensacji a tutaj bedzie?może lambda jest niska?

Witam przy ustawieniach 40 stopni i temeraturze we wnatrz mieszkania 20.8 stopni spalanie gazu dobowe wynosi 4.5 m co sądzicie. Zakupiłem taki pięć ponieważ instalator powiedział że jest to za mała powierzchnia mieszkania dlakondensatu . 60m . Wyregulowalem pętle jednakowo na rozdzielaczu na 1.5 przepływu. I otwarte u góry na Maxa. Ustawiona temperatura na dzień 20.8 na noc 20.6 aby nie było dużej różnicy tak jak doradziliscie. Na jaką tem ustawić pięć komfort czuje dopiero powyżej 37 stopni. Jeżeli ustawie na 42 to zużycie wzrasta ? Duża różnica? Może lepiej by to chodziło jeżeli dorzycilbym grzejnik u góry na strychu bo mam wyprowadzenie i założył jakiś zawór. Planowo ma być tam pokój.

zakup kondensatu dla 60 metrow jest nieopłacalny ale z kondensatów łatwiej o kocioł z bardzo małą mocą minimalną. wchodza nowe przepisy i znikna turbo, w ich miejsce pojawiają sie tanie konstrukcję kondensatów, buderusa albo termeta kupisz poniżej 4 tys. dodatkowo taki buderus kondensuje nawet na wodzie użytkowej bo ma 2 wymienniki, minus kotła taki że nie ma pogodówki i do podłogówki trzeba dać zawór 3dr tak jak pisałem wyżej, szkoda że wszechwiedzący pegaziatko nie wytłumaczył dlaczego, filozofie dobrze idą ale wytłumaczyć dlaczego to już gorzej

Zuzycie zależy głównie od temp. wewnątrz a temp. na kotle ma niewielki wpływ.

Rozmawiałem ze szkoleniowcem i stwierdził, że skoro producent dopuszcza prace w niskich temp. to można ale optymistycznie jakoś tego nie powiedział

Edytowane przez BrodowskiG

W przypadku podłogówki, nie ma sensu ustawiać różnych temperatur w różnych porach.

Duża pojemność cieplna wylewki daje duże opóźnienie i tym samym oscylacje temperatury.

Ustaw jednakową temperaturę przez całe 24h.

Dodatkowo aby nie kręcić temperaturą wody zasilającej obieg grzewczy,

zainstaluj sobie czujnik zewnętrzny.

PS. Dla podłogówki wybrać krzywą kt o wartości 10.

Pozdrawiam

GREGOR

Będę miał wylewkę anhydrytową, 100% podłogówka...

Czy w tym przypadku warto bawić się w różne nastawy w ciągu doby?

Nie ma sensu bawić się w różne nastawy w ciągu dnia.

Różne nastawy w różnych pomieszczeniach to tak.

Także mam wylewkę anhydrytową i sterowniki w każdym pomieszczeniu i siłowniki na pętlach.

Jest to wygodne w ustawianiu temperatury w pomieszczeniach

Ale zmiana temperatury w pomieszczeniu to dobre kilka godzin.

Nie ma sensu bawić się w różne nastawy w ciągu dnia.

Różne nastawy w różnych pomieszczeniach to tak.

Także mam wylewkę anhydrytową i sterowniki w każdym pomieszczeniu i siłowniki na pętlach.

Jest to wygodne w ustawianiu temperatury w pomieszczeniach

Ale zmiana temperatury w pomieszczeniu to dobre kilka godzin.

Oczywiście, też chciałbym mieć termostaty w każdym pomieszczeniu, ale to spory wydatek a ja staram się stosunkowo oszczędnie...

Pozostanie mi regulacja na przepływomierzu - wiem to może być upierdliwe, ale nie zamierzam często tego robić...

Nie wiem czym będziesz grzał.

Ja grzeję gazowym który niestety ma moc minimalną 5kW i to jest za dużo. Piec taktował i dlatego w jego ustawieniach dałem kilkanaście minut pomiędzy zapłonami i oczywiście zdławiłem moc do tych 5 kW.

Szukam kotła o minimalnej mocy.

Na dzień dzisiejszy myślę o Buderus GB163 i 072... Tylko nie wiem jeszcze dlaczego taka duża różnica w cenie.

Będę miał wylewkę anhydrytową, 100% podłogówka...

Czy w tym przypadku warto bawić się w różne nastawy w ciągu doby?

Wylewka anhydratowa nagrzewa się szybciej i opóźnienie jest mniejsze.

Czy się warto bawić w zmianę temperatur?

W lekkiej konstrukcji murów ma to sens, ale w ciężkich murach raczej nie ma uzasadnienia.

Trzeba tez dobrze przemyśleć i przetstować proporcje okresów zimniejszych do cieplejszych.

Jeśli chcesz oszczędzać to warto na stałe ustawić niższą temperaturę niż skokową.

Pozdrawiam

GREGOR

dlaczego przy kotle kondensacyjnym gb012 przy ogrzewaniu podłogowym trzeba dać zawór 3-drogowy żeby nie było kondensacji (instrukcja montażu i konserwacji str. 20)? tak z wyglądu jest to turbo do którego dołożono rekuperator spalin i tam następuje kondensacja, wymiennik jest niski więc temp. spalin powinna być wyższa niż przy turbo . minimalna ustawiana temp. 35 stopni. dlaczego przy turbo nie bedzie kondensacji a tutaj bedzie?może lambda jest niska?

Możesz wkleić linka do wskazanej dokumentacji/instrukcji.

Na stronach Buderusa widzę tylko proste informacje dla użytkowników.

Tak na pierwszy rzut oka to ten kocioł to jakiś "wynalazek", niby kondensat, dwa wymienniki, kondensuje nawet przy cwu, a sprawność tylko 103%

Pozdrawiam

GREGOR

Możesz wkleić linka do wskazanej dokumentacji/instrukcji.

Na stronach Buderusa widzę tylko proste informacje dla użytkowników.

Tak na pierwszy rzut oka to ten kocioł to jakiś "wynalazek", niby kondensat, dwa wymienniki, kondensuje nawet przy cwu, a sprawność tylko 103%

Pozdrawiam

GREGOR

na stronie głównej wchodzisz na "buderus on-line" i po prawej jest "dokumentacja techniczna-nowość"

na stronie głównej wchodzisz na "buderus on-line" i po prawej jest "dokumentacja techniczna-nowość"

OK. Znalazłem - dzięki.

Interesujące stwierdzenie informacyjne. Mając kondensat musimy robić tak aby kondensacji nie było.

Niby możemy mieć zasilanie 35C, ale tylko na papierze?

Obstawiam, nieprecyzyjne określenie lub błąd w tłumaczeniu.

Zacząłem szukać na stronach niemieckich - ciekawostka - nie ma takiego w ofercie.

Jak dla mnie precyzyjna informacja powinna mówić o kondensacji w głównej komorze spalania.

Ten kocioł nie jest typowym kondensatem, tylko hybrydą i ma swoje prawa.

W głównej komorze spalania mamy mieć wysoką temperaturę spalin, a w drugiej możemy obniżać temperaturę spalin i kondensować.

Pozdrawiam

GREGOR

szkoleniowiec mówił że zawór 3-dr trzeba dać przy podłogówce, mogłem sie bardziej dopytać, skoro są 2 wymienniki to powinny byc zgrane, ten wymiennig tradycyjny jest niższy niż zazwyczaj się daje przy turbo, i stąd też mam wątpliwości co do grzania zwykłymi turbo w okolicach 40 stopni