Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta gazowa - problem z podłączeniem

croc

Recommended Posts

Witam czytających ten wątek!

Mam problem - kupiłem płytę gazową do zabudowy przez internet, przy odbiorze obejrzałem ją, czy nie ma jakichś uszkodzeń wynikających z transportu, wszystko było OK, ale dzisiaj przy instalacji pojawił się problem. Pan montujący meble i podłączający sprzęt nie poradził sobie z podłączeniem płyty firmy Amica. Mam wątpliwości, czy to pan instalator sobie nie poradził mówiąc, że sprzęt jest uszkodzony czy faktycznie jest to uszkodzenie. Załączam zdjęcie i proszę o weryfikację - czy to zgięcie rurki to uszkodzenie, czy tak może wyglądać przyłącze. Pan twierdzi, że przez to zgięcie gwint nie chce się nakręcić prawidłowo i występuje nieszczelność połączenia.

DSC00763.jpg

DSC00765.jpg

Próbował, próbował. Nawet dość długo. Ale nie udało mu się tak połączyć, aby gaz się nie ulatniał. Jak to się ogląda, to wszystko wygląda OK, ale z jakiegoś powodu połączenie jest nieszczelne. Być może zgięcie powoduje, że gwint na tej nakrętce nie jest idealnie prosto (chociaż "na oko" wygląda w porządku). Zastanawiam się, czy reklamować sprzęt, czy reklamacja zostanie uznana z powodu takiej rurki, czy wołać innego "fachowca", któy spróbuje podłączyć. No i zastanawiam się czy takie zgięcie rurki nie spowoduje w przyszłości kłopotów - wszak to w końcu gaz, z którym żartów nie ma.

NIE WIEM CO MA WSPÓLNEGO ZGIĘCIE RURKI Z GWINTEM. SPRAWDZIĆ TRZEBA GWINT NA DRUGIM ELEMENCIE ŁĄCZĄCYM I CZY GŁĘBOKOŚC ELEMENTU ŁĄCZĄCEGO NIE JEST WIĘKSZA OD DŁUGOŚCI TEJ WIDOCZNEK NA ZDJĘCIU. a STOSOWAŁ JAKIEŚ ELEMENTY USZCZELNIAJĄCE POŁĄCZENIE? jAKIE? tA KUCHENKA TO JEST NOWA CZY TEŻ UŻYWANA?

Próbował, próbował. Nawet dość długo. Ale nie udało mu się tak połączyć, aby gaz się nie ulatniał. Jak to się ogląda, to wszystko wygląda OK, ale z jakiegoś powodu połączenie jest nieszczelne. Być może zgięcie powoduje, że gwint na tej nakrętce nie jest idealnie prosto (chociaż "na oko" wygląda w porządku). Zastanawiam się, czy reklamować sprzęt, czy reklamacja zostanie uznana z powodu takiej rurki, czy wołać innego "fachowca", któy spróbuje podłączyć. No i zastanawiam się czy takie zgięcie rurki nie spowoduje w przyszłości kłopotów - wszak to w końcu gaz, z którym żartów nie ma.

tAM NIE MA DUŻEGO CIŚNIENIA WIĘC NIC NIE BEDZIE SIE DZIAŁO O ILE W TEJ CHWILI JUZ NIE MA PĘKNIĘĆ.

. Pan twierdzi, że przez to zgięcie gwint nie chce się nakręcić prawidłowo i występuje nieszczelność połączenia.

Daj sobie spokój z takim instalatorem - zaproś innego , powiedz o co chodzi , za pomocą złączki elastycznej - bo nie wyobrażam sobie innego połączenia płyty do zabudowy podłączy kuchenkę i po sprawie.

Pozdrawiam

871-1951-thickbox.jpg

Dzięki za odpowiedzi. Właśnie umówiłem się z fachowcem od gazu, obejrzy i zdecyduje, czy nadaje się to do podłączenia i ewentualnie podłączy. Zastanawiam się tylko jak kontrola jakości w Amice może przepuszczać takie buble (płyta jest nowa).

Edit:

Problem rozwiązany. Fachowiec-gazownik bez większego problemu podłączył płytę i już niejeden obiad ugotowany. Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi. Pozdrawiam!

Edytowane przez croc