Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi wejściowe, aluminiowe, O WYSOKOŚCI 240 CM - pomocy

Recommended Posts

Witam,

Zwracam się z prośbą o pomoc forumowiczów, także wykonawców.

W moim świeżo powstałym domu zamontowałam okna na parterze wys. 240 cm. Nie był to żaden problem, okna są aluminiowe, w kolorze antracyt.

Poszłam więc i dalej, a jak, i kazałam zostawić otwór tej samej wysokości na drzwi wejściowe. Bo jak by to wyglądało, jak na parterze wszystkie 240. Ku mojej uciesze tyle miejsca zostało zostawione.

Teraz uśmiech powoli schodzi z mojej twarzy, gdy widzę miny wykonawców, którzy słyszą o takim rozmiarze. Udało mi się zdobyć ceny z hormanna i wiśniowskiego - kosmos.

Parametry:

-otwór szer 135,

-skrzydło drzwi zupełnie gładkie, pełne, ral 7016 dwustronnie, szr 90 cm

-element stały wynikowo, z przeszkleniem

- drzwi otwierane na zewnątrz, najlepiej zawiasy kryte

- od zewnątrz antaba

- dobre parametry cieplne

- wys.240 całości

Czy ktoś zna jakąś firmę bądź wykonawcę który się tego podejmie za rozsądną kwotę? Lokalizacja: Śląsk

Dziękuję za pomoc

Mniej więcej te okolice cenowe,trochę więcej, hormann oczywiście znacznie wyżej.

Chciałabym się zmieścić w 9-10 tys.

Sęk w tym, że jeszcze jestem na etapie walki o wysokie drzwi. Drzwi wewnętrzne na parterze mam również wysokie na 240 i to przy odrobinie zacięcia udało mi się znaleźć w dobrej cenie.

Czy nierozsądna decyzja - koszt czystej formy mnie zaskoczył. Tym bardziej, że okna okazały się do przełknięcia, więc założyłam, że i z drzwiami problemu być nie powinno.

Edytowane przez tabakawer

A drzwi alu czy jakieś inne mogą być, bo nie określiłeś. Moim zdaniem 240 można zrobić w sposób prosty. Kupić "standardowe" drzwi + naświetle górne i zrównasz się poziomem z oknami a i trochę grosza zaoszczędzisz.

Drzwi 90ki w wysokości 240 jako jedno skrzydło będą wyglądały komicznie, bo widziałem takie próby i jakoś nie przemawia to do mnie.

http://wiked.pl/images/katalog/katalog%20polski%20drzwi%20PAZDZIERNIK.pdf

przykładowo jak to może wyglądać - strona 36 na dole po prawej z numerem "7".

25.jpg 27.jpg 26.JPG

Chciałabym przekonać wszystkich, ze drzwi 240 wyglądają wspaniale, tym bardziej, jeśli zachowują linię okien, do czego wszystkich namawiam. Widziałam nawet 270, tylko szerkości 100, i też były piękne -Tu nie mam wątpliwości.

Typowe naświetle odpada. Jedyna wersja to drzwi typowej wysokości z bendą powyżej a szklenie pełnej wysokości (jest ta wersja na przybliżeniu). Pewnie będzie to kolejny problem: wykonanie gładkiej blendy.

Nie ukrywam, że szukam na forum osoby, która by się podjęła tego zlecenia.

Ciężko będzie dobrać coś takiego. O ile drzwi stalowe można trochę nagiąć z wymiarem to 240 wysokości to produkcja 1 sztuki pod zamówienie. Tu problem, bo firmom nie chce się robić takich rzeczy bo to nie manufaktura, a jeśli się któraś podejmie to cena jest jak sam wiesz dość wysoka. Drewno wchodzi w grę? To bardziej plastyczny materiał i nie jest robiony ze "stempli" (arkuszy blachy produkowanej, tłoczonej, ciętej w innym miejscu jak montaż drzwi u producenta X).

To fakt - szyba w naświetlu nie może być zbyt niska, bo to też dobrze nie wygląda. Tak jak piszesz, szyba 20 + 10do12cm na ramę przy szerokości łącznej w otworze 100cm jest ni w d** ni w oko.

Pytanie do tabakawer - widziałeś 100-ki na 240 wysokie i nie możesz poszerzyć otworu o te 10cm? Jak pamiętasz gdzie je widziałeś (domyślam się, że zamontowane gdzieś były) to wystarczy tam pojechać i spytać gdzie kupili :).

Zdecydowanie taniej standardy + naświetle zamiast manufaktury 1 sztuki 240-tek na zamówienie. Jak wcześniej pisano, to nikt nie chce się podjąć produkcji jednej sztuki bo to są koszta i czas na przestawienie maszyn. Jak ktoś się podejmie to problem polega na cenie.

P.S. tabakawer jeśli będziesz decydował się na drzwi wysokości 240, to zapytaj o gwarancję, bo na 99% producent nie będzie chciał udzielić takowej. Inna kwestia to atesty i certyfikaty, bo testy przeprowadzane są na 90-kach normalnej wysokości na określonym typie ościeżnicy.

O kwestii atestów, certyfikatów i testów nie pomyślałem. Faktycznie jeśli są prowadzone jakieś testy na standardowych rozmiarach, nie można się opierać przy większych drzwiach. Inna waga, inne działanie sił i może być problem. Jednak jak sprzedają, to chyba gwarancja musi być, Takie prawo, nie?

Z gwarancją i tak i nie. Sprzedawałem kiedyś komplet wewnętrznych K&P z drewna ale bez pokrycia lakierem, bo takie życzenie miał Klient.

Producent nie chciał wydać gwarancji na cały komplet (jakaś masakryczna kwota za drzwi ale za to były przepiękne - wielki ukłon w stronę K&P), bo jak twierdzi nie może tego zrobić. Doszliśmy do porozumienia, że gwarancja na drzwi zostanie udzielona ale z wyłączeniem pokrycia lakierniczego (którego nie było i Klient sam miał aplikować swój kolor) oraz z wyłączeniem puchnięcia skrzydła od wilgoci z racji braku pokrycia (o ile dobrze pamiętam sprawę).

Inny przypadek - brałem okno wysokością ponad standard i musieli dać mi poprzeczkę aby usztywnić konstrukcję. Wymiar przekroczyłem chyba o 20cm i poprzeczka ni jak nie pasowała mi w tym oknie. Zgodziłem się na brak gwarancji w zamian za brak poprzeczki. Po pół roku okno działa tak samo jak zaraz po montażu i nic mu nie dolega.