cormac 25.11.2014 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Dzisiaj się dowiedziałam, że chyba popełniłam potężną wtopę. Mamy na parterze przestrzeń, w której jest salon, jadalnia, kuchnia gdzieś tak ok 90-100m2 razem. Przestrzeń otwartą. 4,5 x 19 m plus male co nieco za winklem. Wylewki robiane 2 tygodnie temu. Czy dylatacje na wylewkach, musza się powtarzać na kaflach? Kurde właśnie się zorientowałam , że kafle mamy mieć w karo, a dylatacje w wylewkach są centralnie w poprzek w stosunku do płytek. Aaaaaa. Masakra. W wylewkach ogrzewanie podłogowe, ktoś wspomnial o dodatkowym nacięciu wylewek. Czego się boję z uwagi na uszkodzenie instalacji podłogówki. . Tzn muszę się z kaflami dostować do istniejących dylatacji? Jakie jest max. dopuszczalne pole bez dylatacji? Co się stanie jak poloże kaflę, a zignoruję dylatację w wylewce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 25.11.2014 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Dzisiaj się dowiedziałam, że chyba popełniłam potężną wtopę. Mamy na parterze przestrzeń, w której jest salon, jadalnia, kuchnia gdzieś tak ok 90-100m2 razem. Przestrzeń otwartą. 4,5 x 19 m plus male co nieco za winklem. Wylewki robiane 2 tygodnie temu. Czy dylatacje na wylewkach, musza się powtarzać na kaflach? Kurde właśnie się zorientowałam , że kafle mamy mieć w karo, a dylatacje w wylewkach są centralnie w poprzek w stosunku do płytek. Aaaaaa. Masakra. W wylewkach ogrzewanie podłogowe, ktoś wspomnial o dodatkowym nacięciu wylewek. Czego się boję z uwagi na uszkodzenie instalacji podłogówki. . Tzn muszę się z kaflami dostować do istniejących dylatacji? Jakie jest max. dopuszczalne pole bez dylatacji? Co się stanie jak poloże kaflę, a zignoruję dylatację w wylewce W wylewkach grzewczych nie ma nacięć skurczowych, są tylko dylatacje z dyblami i rurkami w peszlach. Wielkość pól zależna od rodzaju wylewki, jej zbrojenia i temperatury. Kafle na dylatacjach albo częściowo się odkleją albo popękają, czasami jedno i drugie, kwestia czasu i mocniejszego grzania. Masz problem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cormac 25.11.2014 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 No to super. Czemu nikt o tym wcześniej nie wspominał (wylewkarz, projektant), albo czemu o tym wcześnie nie doczytałam.I co teraz? Mam jechać, zmierzyć aktualne dylatacje i pod nie szukać kafli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 26.11.2014 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Nom... Pani Jolu... error. Dylatacje maja sens tylko kiedy sa przeniesione na calym przekroju. a jak nie - to sie samo przeniesie - w sensie - strzeli plytka prawdopodobnie.w Caro i taka listwa (przedostatnia): http://www.xn--pytkiceramiczne-zsc.pl/index_listwy_dylatacyjne.phpi polubic. ewentualnie - dylatacja w formie szczeliny na fuge i wypelnienie poliuretanem w kolorze fugi, ale to sie robi na tarasach/balkonach najczesciej, bo brzydko wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cormac 26.11.2014 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Nic to . Tak patrzę na tę swoją wylewkę i w sumie całkiem nieźle wygląda z tymi dylatacjami, tak nam symetrycznie wyszło z małą dozą szaleństwa w korytarzu. Czekam na próbki podłogi. Będzie ok. Chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 26.11.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Dzisiaj się dowiedziałam, że chyba popełniłam potężną wtopę. Mamy na parterze przestrzeń, w której jest salon, jadalnia, kuchnia gdzieś tak ok 90-100m2 razem. Przestrzeń otwartą. 4,5 x 19 m plus male co nieco za winklem. Wylewki robiane 2 tygodnie temu. Czy dylatacje na wylewkach, musza się powtarzać na kaflach? Kurde właśnie się zorientowałam , że kafle mamy mieć w karo, a dylatacje w wylewkach są centralnie w poprzek w stosunku do płytek. Aaaaaa. Masakra. W wylewkach ogrzewanie podłogowe, ktoś wspomnial o dodatkowym nacięciu wylewek. Czego się boję z uwagi na uszkodzenie instalacji podłogówki. . Tzn muszę się z kaflami dostować do istniejących dylatacji? Jakie jest max. dopuszczalne pole bez dylatacji? Co się stanie jak poloże kaflę, a zignoruję dylatację w wylewce Wylewki robione 2 tygodnie temu! Czy ogrzewanie w domu działa. Czy podłogówka może być włączona, czy czeka na piece? Sam naturalny proces uzyskania pełnej zamówionej u posadzkarza wytrzymałości podłoża na ściskanie potrwa z 6 tygodni. Następnie schnięcie zależne od temperatury i wilgotności otoczenia podłoża, jego grubości i innych czynników potrwa od kilka miesięcy. Jeżeli będziesz miała bardzo suche podłoże 1,0%, klej elastyczny pod kaflami oraz odpowiednio szerokie fugi a pola są niewielki np. 10-15m2 to jest szansa, że nic się nie będzie działo. Jest to tylko szansa. Podłogówkę możesz najwcześniej włączyć po 30 dniach od ułożenia wylewki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 26.11.2014 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 (edytowane) Wylewki robione 2 tygodnie temu! Czy ogrzewanie w domu działa. Czy podłogówka może być włączona, czy czeka na piece? Sam naturalny proces uzyskania pełnej zamówionej u posadzkarza wytrzymałości podłoża na ściskanie potrwa z 6 tygodni. Następnie schnięcie zależne od temperatury i wilgotności otoczenia podłoża, jego grubości i innych czynników potrwa od kilka miesięcy. Jeżeli będziesz miała bardzo suche podłoże 1,0%, klej elastyczny pod kaflami oraz odpowiednio szerokie fugi a pola są niewielki np. 10-15m2 to jest szansa, że nic się nie będzie działo. Jest to tylko szansa. Podłogówkę możesz najwcześniej włączyć po 30 dniach od ułożenia wylewki! Wylewki robione 2 tygodnie temu! Czy ogrzewanie w domu działa. Czy podłogówka może być włączona, czy czeka na piece? Sam naturalny proces uzyskania pełnej zamówionej u posadzkarza wytrzymałości podłoża na ściskanie potrwa z 6 tygodni. Następnie schnięcie zależne od temperatury i wilgotności otoczenia podłoża, jego grubości i innych czynników potrwa od kilka miesięcy. Jeżeli będziesz miała bardzo suche podłoże 1,0%, klej elastyczny pod kaflami oraz odpowiednio szerokie fugi a pola są niewielki np. 10-15m2 to jest szansa, że nic się nie będzie działo. Jest to tylko szansa. Podłogówkę możesz najwcześniej włączyć po 30 dniach od ułożenia wylewki! Eeeee... Wiesz co... chyba moi ludzie beda robic te plytki. Kerakoll H40 NOLIMIT http://www.kerakoll.com/h40nolimits-polska/no-limits.html taki klej zaplanowalem dla cormac, fugowanie Kerakoll Porcelana 0-8 przy grubosci - nie wiem jeszcze - nie znam wymiarow. w dylatacje albo profil schluttera albo poliuretan jakis w kolorze fugi. 1% podloze? dla plytki? WHY? taka wilgotnosc to epoksydy i Twoj parkiet spokojnie, dlaczego dla plytki? Dla mnie to "prace dodatkowe" wiec chetnie Twoja opinia... http://i.imgur.com/6MBm9lk.gif Chcesz o tym porozmawiac? ProStaś - dzieki za graficzke... jest coool Edytowane 26 Listopada 2014 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cormac 26.11.2014 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 jarekkur w sumie w piątek będzie 3 tygodnie od wylania. Ogrzewania nie mam jeszcze, podejrzewam że zanim zamontują mi PC i skręcą kotłownie minie conajmniej póltora tygodnia. Tak więc wylewki będą miały miesiąc zanim zaczniemy je wygrzewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 30.11.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Te same parametry ma klej Atlasa progres mega za 48zł w castoramie. Podkład cementowy czy anhydrytowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 16.02.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 (edytowane) Te same parametry ma klej Atlasa progres mega za 48zł w castoramie. Podkład cementowy czy anhydrytowy? a Ty co umowe z Castorama o wspolpracy podpisales? Atlas mega z Castoramy,,,,w kazdym watku... To niech Ci ten Atlas albo Casto PP wykupi na forum... Edytowane 16 Lutego 2015 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 16.02.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Nie, poprostu tam kupuję czasami ten klej. Zajefajny klej to i promuję. Promuję dobre produkty i rozwiązania za free. Postępujemy tak jak z anhydrytami należy. Gruntujemy profesjonalnym gruntem albo można wylać żywicę i posypać piaskiem kwarcowym. Glazurnik będzie wiedział co zrobić żeby się nie wytworzył etryngit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 16.02.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Nie, poprostu tam kupuję czasami ten klej. Zajefajny klej to i promuję. Promuję dobre produkty i rozwiązania za free. Postępujemy tak jak z anhydrytami należy. Gruntujemy profesjonalnym gruntem albo można wylać żywicę i posypać piaskiem kwarcowym. Glazurnik będzie wiedział co zrobić żeby się nie wytworzył etryngit. daj adres... dostaniesz za free zajefajny klej jako probke 25kg ... tyle ze go w markecie nie kupisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 16.02.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Rozpływny? Z S1? Cztery godziny czas do zużycia? Średniowarstwowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 16.02.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 (edytowane) Rozpływny? Z S1? Cztery godziny czas do zużycia? http://products.kerakoll.com/gestione/immagini/prodotti/TDS%20H40%20No%20Limits_(pl).pdf C2TE S1 Pot life 7h na kazdy rodzaj podloza....w tym metal, pcv.... do 15mm w jednym cyklu Edytowane 16 Lutego 2015 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 24.02.2015 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 No to super. Czemu nikt o tym wcześniej nie wspominał (wylewkarz, projektant), albo czemu o tym wcześnie nie doczytałam. I co teraz? Mam jechać, zmierzyć aktualne dylatacje i pod nie szukać kafli? w takim wypadku najlepiej przeciac plytki tak jak idzie dylatacja. Inaczej wysoce prawdopodobne jest ze w tymmiejscu płytki pękną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 24.02.2015 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Zawsze mozna przenieść dylatacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cormac 24.02.2015 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 w takim wypadku najlepiej przeciac plytki tak jak idzie dylatacja. Inaczej wysoce prawdopodobne jest ze w tymmiejscu płytki pękną No tak, tylko ja planowałam duże kafle 120x120 i niekończnie chciałabym je ciąć. Poza tym 2 z tych dylatacji mają odchylenia 2cm od lini prostej na 4 m długości. Daliśmy ciała, że tego,nie dopilnowaliśmy. Ale wylewkarz do tej pory się upiera , że obwodowa dylatacja plus klej elastyczny wystarczy i żeby poprzecznych nie przenosić. A poprzecznych na 110 m2 mamy chyba 9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 25.02.2015 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 W przypadku płyt wielkoformatowych, płytek prostokątnych o boku >60cm oraz płytek pocienionych może zaistnieć potrzeba naniesienia kleju również bezpośrednio na ich rewersie. Wykonać próbę pokrycia klejem rewersu płytki. Wykonać elastyczne spoiny dylatacyjne: ~10m2 na zewnątrz, ~25m2 wewnątrz. - co 8mb w przypadku długich wąskich powierzchni. Zachować wszystkie szczeliny konstrukcyjne, podziałowe i obwiedniowe obecne w podłożu. z karty techn. kleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts