Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka , dylatacja, kafle....

cormac

Recommended Posts

Dzisiaj się dowiedziałam, że chyba popełniłam potężną wtopę.

Mamy na parterze przestrzeń, w której jest salon, jadalnia, kuchnia gdzieś tak ok 90-100m2 razem. Przestrzeń otwartą. 4,5 x 19 m plus male co nieco za winklem. Wylewki robiane 2 tygodnie temu.

Czy dylatacje na wylewkach, musza się powtarzać na kaflach?

Kurde właśnie się zorientowałam , że kafle mamy mieć w karo, a dylatacje w wylewkach są centralnie w poprzek w stosunku do płytek. Aaaaaa.

Masakra.

W wylewkach ogrzewanie podłogowe, ktoś wspomnial o dodatkowym nacięciu wylewek. Czego się boję z uwagi na uszkodzenie instalacji podłogówki. . Tzn muszę się z kaflami dostować do istniejących dylatacji?

Jakie jest max. dopuszczalne pole bez dylatacji?

Co się stanie jak poloże kaflę, a zignoruję dylatację w wylewce ;)

Mamy na parterze przestrzeń, w której jest salon, jadalnia, kuchnia gdzieś tak ok 90-100m2 razem. Przestrzeń otwartą. 4,5 x 19 m plus male co nieco za winklem. Wylewki robiane 2 tygodnie temu.

Kurde właśnie się zorientowałam , że kafle mamy mieć w karo, a dylatacje w wylewkach są centralnie w poprzek w stosunku do płytek. Aaaaaa.

Masakra.

W wylewkach ogrzewanie podłogowe, ktoś wspomnial o dodatkowym nacięciu wylewek. Czego się boję z uwagi na uszkodzenie instalacji podłogówki. . Tzn muszę się z kaflami dostować do istniejących dylatacji?

W wylewkach grzewczych nie ma nacięć skurczowych, są tylko dylatacje z dyblami i rurkami w peszlach. Wielkość pól zależna od rodzaju wylewki, jej zbrojenia i temperatury.

Kafle na dylatacjach albo częściowo się odkleją albo popękają, czasami jedno i drugie, kwestia czasu i mocniejszego grzania. Masz problem. Pozdrawiam.

Nom... Pani Jolu... error. Dylatacje maja sens tylko kiedy sa przeniesione na calym przekroju. a jak nie - to sie samo przeniesie - w sensie - strzeli plytka prawdopodobnie.

w Caro i taka listwa (przedostatnia):

http://www.xn--pytkiceramiczne-zsc.pl/index_listwy_dylatacyjne.php

i polubic. ewentualnie - dylatacja w formie szczeliny na fuge i wypelnienie poliuretanem w kolorze fugi, ale to sie robi na tarasach/balkonach najczesciej, bo brzydko wyglada.

Masakra.

Wylewki robione 2 tygodnie temu! Czy ogrzewanie w domu działa. Czy podłogówka może być włączona, czy czeka na piece? Sam naturalny proces uzyskania pełnej zamówionej u posadzkarza wytrzymałości podłoża na ściskanie potrwa z 6 tygodni. Następnie schnięcie zależne od temperatury i wilgotności otoczenia podłoża, jego grubości i innych czynników potrwa od kilka miesięcy.

Jeżeli będziesz miała bardzo suche podłoże 1,0%, klej elastyczny pod kaflami oraz odpowiednio szerokie fugi a pola są niewielki np. 10-15m2 to jest szansa, że nic się nie będzie działo. Jest to tylko szansa.

Podłogówkę możesz najwcześniej włączyć po 30 dniach od ułożenia wylewki!

Wylewki robione 2 tygodnie temu! Czy ogrzewanie w domu działa. Czy podłogówka może być włączona, czy czeka na piece? Sam naturalny proces uzyskania pełnej zamówionej u posadzkarza wytrzymałości podłoża na ściskanie potrwa z 6 tygodni. Następnie schnięcie zależne od temperatury i wilgotności otoczenia podłoża, jego grubości i innych czynników potrwa od kilka miesięcy.

Jeżeli będziesz miała bardzo suche podłoże 1,0%, klej elastyczny pod kaflami oraz odpowiednio szerokie fugi a pola są niewielki np. 10-15m2 to jest szansa, że nic się nie będzie działo. Jest to tylko szansa.

Eeeee... Wiesz co... chyba moi ludzie beda robic te plytki.

Kerakoll H40 NOLIMIT

http://www.kerakoll.com/h40nolimits-polska/no-limits.html

taki klej zaplanowalem dla cormac, fugowanie Kerakoll Porcelana 0-8 przy grubosci - nie wiem jeszcze - nie znam wymiarow. w dylatacje albo profil schluttera albo poliuretan jakis w kolorze fugi.

1% podloze? dla plytki?

WHY?

taka wilgotnosc to epoksydy i Twoj parkiet spokojnie, dlaczego dla plytki? Dla mnie to "prace dodatkowe" wiec chetnie Twoja opinia...

http://i.imgur.com/6MBm9lk.gif

Chcesz o tym porozmawiac?

ProStaś - dzieki za graficzke... jest coool :)

Edytowane przez fighter1983

• 2 months później...
Te same parametry ma klej Atlasa progres mega za 48zł w castoramie. Podkład cementowy czy anhydrytowy?

a Ty co umowe z Castorama o wspolpracy podpisales? Atlas mega z Castoramy,,,,w kazdym watku... To niech Ci ten Atlas albo Casto PP wykupi na forum...

Nie, poprostu tam kupuję czasami ten klej. Zajefajny klej to i promuję. Promuję dobre produkty i rozwiązania za free. Postępujemy tak jak z anhydrytami należy. Gruntujemy profesjonalnym gruntem albo można wylać żywicę i posypać piaskiem kwarcowym. Glazurnik będzie wiedział co zrobić żeby się nie wytworzył etryngit.

Nie, poprostu tam kupuję czasami ten klej. Zajefajny klej to i promuję. Promuję dobre produkty i rozwiązania za free. Postępujemy tak jak z anhydrytami należy. Gruntujemy profesjonalnym gruntem albo można wylać żywicę i posypać piaskiem kwarcowym. Glazurnik będzie wiedział co zrobić żeby się nie wytworzył etryngit.

daj adres... dostaniesz za free zajefajny klej jako probke 25kg ... tyle ze go w markecie nie kupisz

Rozpływny? Z S1? Cztery godziny czas do zużycia?

http://products.kerakoll.com/gestione/immagini/prodotti/TDS%20H40%20No%20Limits_(pl).pdf

C2TE S1

Pot life 7h

na kazdy rodzaj podloza....w tym metal, pcv....

do 15mm w jednym cyklu

No to super. Czemu nikt o tym wcześniej nie wspominał (wylewkarz, projektant), albo czemu o tym wcześnie nie doczytałam.

I co teraz? Mam jechać, zmierzyć aktualne dylatacje i pod nie szukać kafli?

w takim wypadku najlepiej przeciac plytki tak jak idzie dylatacja. Inaczej wysoce prawdopodobne jest ze w tymmiejscu płytki pękną

w takim wypadku najlepiej przeciac plytki tak jak idzie dylatacja. Inaczej wysoce prawdopodobne jest ze w tymmiejscu płytki pękną

No tak, tylko ja planowałam duże kafle 120x120 i niekończnie chciałabym je ciąć. Poza tym 2 z tych dylatacji mają odchylenia 2cm od lini prostej na 4 m długości.

Daliśmy ciała, że tego,nie dopilnowaliśmy. Ale wylewkarz do tej pory się upiera , że obwodowa dylatacja plus klej elastyczny wystarczy i żeby poprzecznych nie przenosić. A poprzecznych na 110 m2 mamy chyba 9.

W przypadku płyt wielkoformatowych, płytek prostokątnych o boku >60cm oraz płytek pocienionych może zaistnieć potrzeba naniesienia kleju również bezpośrednio na ich rewersie.

Wykonać próbę pokrycia klejem rewersu płytki.

Wykonać elastyczne spoiny dylatacyjne:

~10m2 na zewnątrz,

~25m2 wewnątrz.

- co 8mb w przypadku długich wąskich powierzchni.

Zachować wszystkie szczeliny konstrukcyjne, podziałowe i obwiedniowe obecne w podłożu.

z karty techn. kleju