Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek 12kW z plaszczem wodnym co wybrać?

aniakicia

Recommended Posts

Mamy rekuperację, ogrzewanie gazowe, solary. Dom ok 220m2. Kominek ma być bardziej dla oka niż do ogrzewania całego domu zimą. Chcemy zainstalować kominek z płaszczem wodnym o mocy max 12kW, z wkładem szamotowym, bo mniej brudzi szybę, otwierany na prawo z szybą bez szprosa. Jedna firma poleciła Maję 12 kW ale bez szamotu, czy można wsadzić tam szamot?

Wszyscy polecają mi kominki powyżej 12kW....:(

Jaka firmę możecie polecić, najlepiej ze Śląska okolice Gliwic. Po przeczytaniu "miliona" postów na forum i "miliona" ofert mam mętlik

witam.

Sam niedawno miałem podbny problem przy kupnie kominka tzn przede wszystkim chcialem kupic wklad ładny wizualnie

Niedosyc ze taki dostalem to jeszcze dodatkowo jest oszczedny i oprócz tego produkt ma duzą jakość. Firma owego kominka to Piazzetta

poxdrawiam serdecznie

Mamy rekuperację, ogrzewanie gazowe, solary. Dom ok 220m2. Kominek ma być bardziej dla oka niż do ogrzewania całego domu zimą. Chcemy zainstalować kominek z płaszczem wodnym o mocy max 12kW, z wkładem szamotowym, bo mniej brudzi szybę, otwierany na prawo z szybą bez szprosa. Jedna firma poleciła Maję 12 kW ale bez szamotu, czy można wsadzić tam szamot?

Wszyscy polecają mi kominki powyżej 12kW....:(

Jaka firmę możecie polecić, najlepiej ze Śląska okolice Gliwic. Po przeczytaniu "miliona" postów na forum i "miliona" ofert mam mętlik

A jaki by pani chciała, z tego co wiem supra ma rowniez ładne wizualnie kominki ^^.

ps.

No właśnie, wydaje mi się, że więcej jest wkładów kominkowych "zwykłych" niż z płaszczem wodnym. Piazzetta ma fajne, tylko niestety z płaszczem wodnym nie mają takiego jaki bym chciała. Dziękuję.

żeby zapalić w kominku jak będzie chłodno, taka alternatywa dla gazu

Koszt kominka to raz, koszt całej armatury (pompki, zawory, naczynia wzbiorcze to dwa).

To "dwa" miałoby okazję zamortyzować się przy częstym i regularnym paleniu, przy kominku "dla oka" prędzej ulegnie awarii.

Lepiej część tych środków zainwestować w lepszy wkład, lepszą obudowę, albo przeznaczyć na narty zimą :)

• 2 weeks później...