Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie działa światło w części domu

Recommended Posts

Cześć wszystkim :-)

sprawa wygląda następująco, 60 letni dom i w dolnej części w 2 pomieszczeniach padło mi światło. Oglądało to już 3 elektryków ale żaden tego nie zrobił jeden stwierdził że przyjedzie i na tym się skończyło. Zanim zacznę szukać kilkadziesiąt km dalej, chciałbym zrobić podejście sam.

Pochodziłem z probówką i w każdym gniazdku się świeci, natomiast jak coś podłącze to nie działa, na dwóch gniazdkach świecą się też bolce od uziemienia, odszukałem puszki, są stare, kable strasznie powciskane w kostki, od czego zacząć? Proszę o rady, z góry dzięki :-)

Edytowane przez moze

Kurcze, właśnie tu jest ból, bo oglądało to 3 podobno najlepszych elektryków z okolicy i każdy robił coś innego. Będę kogoś szukał cały czas, ale kurde mam większe zaufanie do Was na forum, mieszkam w dziurze i na prawdę o jakąś usługę dobrej jakości jest ciężko, dlatego też staram się zrobić coś we własnym zakresie. Jeżeli macie jakieś wskazówki do upalonego 0 to dajcie znać. Co ewentualnie mogę rozłączyć czy rozpiąć aby do przyjazdu kogoś konkretnego było bezpieczniej? W tej chwili światło na dół ciągnę przedłużaczami z góry, a z gniazdkami nic ie próbuję robić.

. Co ewentualnie mogę rozłączyć czy rozpiąć aby do przyjazdu kogoś konkretnego było bezpieczniej? W tej chwili światło na dół ciągnę przedłużaczami z góry, a z gniazdkami nic ie próbuję robić.

Wyłącz zasilanie żeby kogoś nie zabiło.

A żeby znaleźć usterkę trzeba przejrzeć wszystkie połączenia, zrobić pomiary. Próbówką to można sprawdzić czy występuje jakieś napięcie. Zaświeci nawet na niepodłączonym przewodzie.

Edytowane przez Dominik01

Bez miernika i znajomości rozmieszczenia instalacji możesz mieć spory problem i demolkę ścian. W tzw rozetkach masz chyba gdzieś rozłączony obwód zerowy. Stąd na bolcu napięcie, ale to potrafi się indukować i zwykła próbówka będzie się świecić. Sam widzisz, że tak na szybko nidyrydy.

ale co może być zagrożeniem? kabel z góry? czy co bo nie łapie, dołu z bolcami pod napięciem nikt nie dotyka

Zagrożeniem może być metalowa obudowa urządzeń "pod napięciem". To możesz sprawdzić neonówką ! Lodówkę, pralkę, mikrofalówkę, lampkę.......

Szukanie uszkodzenia to inna bajka. Raczej trudno coś doradzić..., lepszym miernikiem od neonówki jest żarówka