moze 26.11.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 (edytowane) Cześć wszystkim sprawa wygląda następująco, 60 letni dom i w dolnej części w 2 pomieszczeniach padło mi światło. Oglądało to już 3 elektryków ale żaden tego nie zrobił jeden stwierdził że przyjedzie i na tym się skończyło. Zanim zacznę szukać kilkadziesiąt km dalej, chciałbym zrobić podejście sam. Pochodziłem z probówką i w każdym gniazdku się świeci, natomiast jak coś podłącze to nie działa, na dwóch gniazdkach świecą się też bolce od uziemienia, odszukałem puszki, są stare, kable strasznie powciskane w kostki, od czego zacząć? Proszę o rady, z góry dzięki Edytowane 26 Listopada 2014 przez moze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 26.11.2014 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Gdzieś masz chyba upalone "zero". Ktoś znający się na rzeczy powinien obejrzeć instalację i to szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moze 26.11.2014 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Kurcze, właśnie tu jest ból, bo oglądało to 3 podobno najlepszych elektryków z okolicy i każdy robił coś innego. Będę kogoś szukał cały czas, ale kurde mam większe zaufanie do Was na forum, mieszkam w dziurze i na prawdę o jakąś usługę dobrej jakości jest ciężko, dlatego też staram się zrobić coś we własnym zakresie. Jeżeli macie jakieś wskazówki do upalonego 0 to dajcie znać. Co ewentualnie mogę rozłączyć czy rozpiąć aby do przyjazdu kogoś konkretnego było bezpieczniej? W tej chwili światło na dół ciągnę przedłużaczami z góry, a z gniazdkami nic ie próbuję robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 26.11.2014 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 (edytowane) . Co ewentualnie mogę rozłączyć czy rozpiąć aby do przyjazdu kogoś konkretnego było bezpieczniej? W tej chwili światło na dół ciągnę przedłużaczami z góry, a z gniazdkami nic ie próbuję robić. Wyłącz zasilanie żeby kogoś nie zabiło. A żeby znaleźć usterkę trzeba przejrzeć wszystkie połączenia, zrobić pomiary. Próbówką to można sprawdzić czy występuje jakieś napięcie. Zaświeci nawet na niepodłączonym przewodzie. Edytowane 26 Listopada 2014 przez Dominik01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moze 26.11.2014 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 ale co może być zagrożeniem? kabel z góry? czy co bo nie łapie, dołu z bolcami pod napięciem nikt nie dotyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 26.11.2014 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Przy przerwanej ciągłości zera na obudowach podłączonych do uszkodzonego obwodu może pojawić się niebezpieczne napięcie.Oczywiście mówimy o dwuprzewodowej instalacji z zerowaniem czyli przyłączonym stykiem ochronnym (bolcem) do zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 26.11.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Bez miernika i znajomości rozmieszczenia instalacji możesz mieć spory problem i demolkę ścian. W tzw rozetkach masz chyba gdzieś rozłączony obwód zerowy. Stąd na bolcu napięcie, ale to potrafi się indukować i zwykła próbówka będzie się świecić. Sam widzisz, że tak na szybko nidyrydy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 26.11.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 ale co może być zagrożeniem? kabel z góry? czy co bo nie łapie, dołu z bolcami pod napięciem nikt nie dotyka Zagrożeniem może być metalowa obudowa urządzeń "pod napięciem". To możesz sprawdzić neonówką ! Lodówkę, pralkę, mikrofalówkę, lampkę....... Szukanie uszkodzenia to inna bajka. Raczej trudno coś doradzić..., lepszym miernikiem od neonówki jest żarówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moze 26.11.2014 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 hmm rozetek, kilka znalazłem, jak sprawdzić który kabel to 0? i w które miejsce go podłączyć? taką główną rozetkę znalazłem z kablami kolorowymi, ale inne mam z samymi brązowymi:/ jak z tego wybrnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 26.11.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Znaczy, było robione jak się dało:(Odpuść sobie... był tu taki co podkopywał chałupę poniżej fundamentów. Ostatni post trzy tygodnie temu że pęka... i cisza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 26.11.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Tak jak Mirek pisze, odpuść to sobie. Licz się z tym, że następny elektryk zaproponuje Ci położenie nowych przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts