_olo_ 26.11.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 (edytowane) Jestem w trakcie wyposażania rozdzielnicy i wykonania instalacji elektrycznej. W związku z tym mam kilka pytań odnośnie wyposażenia.Sieć "wygląda" następująco - linia AsXS 4x35 (napowietrzna), skrzynka SP-260 na słupie w granicy, 15-20m kabla w ziemi od skrzynki do wejścia do budynku (5x10mm2), 10m ww. kabla w budynku od wejścia do budynku do rozdzielnicy głównej. Na odcinku od rozdzielnicy głównej do przejścia przez ścianę również 10m linki 1x16mm2 połączone w skrzynce na elewacji z uziomem (ok. 20-25m bednarki wkopanej na ok 60cm wraz z kablem). Przyłącze zabezpieczone przedlicznikowo 3x 25A, po zamieszkaniu zmienię na 32A. 1. Chcę zabezpieczyć instalację przepięciówką. Czy zastosowanie B+C w rozdzielnicy głównej w domu będzie poprawne, czy nie stanowi tu problemu dla skuteczności działania 10m linki od rozdzielnicy do uziomu (z tego co wyczytałem dla poprawnego działania iskierników zabezpieczenia B wskazane jest, aby odległość ta nie była większa niż 0,5m).Które zabezpieczenie z podanych w linkach będzie dla mnie właściwe:http://allegro.pl/ogranicznik-praepiec-obo-betterman-v25-b-c-i4826307863.htmlhttp://allegro.pl/przepieciowka-obo-b-c-promocja-i4790330626.html 2. Czy jako pierwszy element w rozdzielnicy zastosować rozłącznik izolacyjny np 63A czy lepiej wyłącznik nadprądowy 25A dla przyłącza 25A, 32A dla przyłącza 32A typu C a może o stopień mniejsze od bezp. głównych ? A może nic - do wyłączania różnicówka 3-fazowa zaraz za przepięciówką (rozłącznik 63A jest w SP260 na słupie za licznikiem). 3. Zastosować jedną różnicówkę 3-fazową zaraz za przepięciówką (taniej bo mam z przyłącza tymczasowego) czy osobną na odbiorniki 3-fazowe + 1 fazową światło + 1 fazową gniazda + 2 x 1-fazową kuchnia/łazienki ? Ewentualnie jakieś inne sugestie mile widziane. Dodam, że wewnętrzna instalacja będzie podzielona na 2 rozdzielnice - główna (garaż) obsługująca parter, 3 fazy (gniazda, kuchnia, ogrzewanie) i całą resztę typu brama, oświetlenie zewnętrzne, zabezpieczenie przepięciowe etc i dodatkowa mniejsza na piętrze obsługująca piętro i poddasze (w tym 1 łazienka) i elementy elektryczne wentylacji. Edytowane 26 Listopada 2014 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.11.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 różnicówka - osobno na światło. Mam jedną róznicówkę i ile razy majstrowałem coś przy gniazdkach, wywalało różnicówkę i ciemność w całym domu. Przeklinałem swoją oszczędność za każdym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 26.11.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Nic nie napisałeś o GSW. W tym przypadku rezystancja uziemienia nie może przekraczać 10 omów, Ograniczniki przepięć możesz połączyć w układzie V. http://bezel.com.pl/index.php/ochrona-przeciwprzepieciowa/34-ochrona-przeciwprzepieciowaOdnośnie RCD to RCD trójfazowe do obwodów trójfazowych a jednofazowe do obwodów jednofzowych. Oświetlenie (oprócz łazienkowego) nie musi być objęte RCD. Główny wyłącznik to FR, wyłącznik nadmiarowoprądowy jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 26.11.2014 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 (edytowane) Heh, proszę prostszym językiem bo temat studiuję od...wczoraj więc nie wszystko jeszcze ogarniam. GSW - czyli główna szyna wyrównawcza - u mnie o ile dobrze to rozumiem miało by to wyglądać tak, że potencjały z tego z czego trzeba wyrównywały by się przez podłączenie za pomocą kabli 4mm2 (lub 2,5mm2 w peszlu) do wspólnego punktu na elewacji budynku - dokładnie w tej samej skrzynce odgromnika, gdzie łączy się wspomniana linka 16mm2 prowadzona od rozdzielnicy głównej z bednarką uziemienia.Myślę, że powinno być mniej niż 10ohm - bednarki jest sporo wkopanej, grunt wilgotny ze sporą zawartością gliny utrzymującej wilgoć ale po pomiarach się okaże. To RCD do kuchni też trójfazowe ? Będzie z 3 faz ale bez urządzeń trójfazowych - płyta 2 fazy, piekarnik ta trzecia i reszta urządzeń (zmywarka, lodówka) podzielone tak, by było dobrze, czy lepiej 3 x 1 fazowe ? No i jeszcze raz zapytam - które z tych przepięciówek z linków, jest między nimi pewna różnica, na razie nie zgłębiłem tematu na tyle, by ogarnąć dlaczego się różnią tym jednym polem ?No i czy nie jest ryzykowne ich stosowanie w rozdzielnicy - można znaleźć informacje o ciśnieniu generowanym przez zjonizowane gazy iskierników podczas uderzenia pioruna i konieczności stosowania nieszczelnych/uchylających się skrzynek, zresztą w tym artykule z linka też o tym wspomniano. Edytowane 26 Listopada 2014 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 26.11.2014 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 W tym przypadku rezystancja uziemienia nie może przekraczać 10 omówZnowu to samo. A piętnaście lub jedenaście może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 26.11.2014 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 (edytowane) 10 omów ze względu na ochronę przeciwprzepięciową. Edytowane 26 Listopada 2014 przez Dominik01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 26.11.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Mimo, że nie odpowiedziałeś na pytanie to zadam następne. Gdzie leży podstawa tego "wymogu"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 26.11.2014 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Mimo, że nie odpowiedziałeś na pytanie to zadam następne. Gdzie leży podstawa tego "wymogu"? Zostawcie już ten temat, mnie elektryk powiedział, że należy zrobić tak, by było max 5 OHM, przepisy mówią z tego co wiem coś o 30 a i to nie dotyczy instalacji a sieci. Ale jest jeszcze w niektórych branżach takie pojęcia jak zasady wynikające z praktyki zawodowej, doświadczenia zawodowego, może ktoś uznał w wyniku własnych doświadczeń , że tak jest lepiej i o ile nie wprowadza sie kogoś w niebezpieczny dla niego błąd to chyba nie ma problemu ? A w teraz może coś w temacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 26.11.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 (edytowane) Sam widzisz, że masz jeszcze "mądrzejszego" elektryka.Nie kolego, nie można przechodzić do porządku dziennego na "wymogami" nie wiadomo gdzie się rodzącymi.Nie mniej jednak chciałbym poznać te (niby) doświadczenia uprawniające go podawania konkretnych wartości liczbowych. A do wyposażenia też dojdziemy. Edytowane 26 Listopada 2014 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 26.11.2014 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 (edytowane) W zasadzie to nie jednego bo rozmawiałem z trzema, wszyscy mówili jakimś dziwnym trafem to samo, najlepiej gdyby było < 5 OHM. Z przepięciówką jest teoretycznie jeszcze jedna możliwość, teoretycznie bo nie wiem jak na to reaguje energetyka - w skrzynce SP260 na słupie jest poza topikami rozłacznik izolacyjny i wolne pola na szynie (nie pamiętam teraz ile - 3 lub 5) - jeżeli jest 5 to mógłbym wpiąć tam zabezpieczenie typu B i połączyć z drugim końcem uziomu kablem 0,5-1,0m przez drugi wpust skrzynki, C dać już w rozdzielnicy i ewentualnie D już w ważniejszych puszkach przy gniazdach. Wiem, że było by to eleganckie rozwiązanie ale nie wiem czy możliwe. Edytowane 26 Listopada 2014 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 27.11.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Mimo, że nie odpowiedziałeś na pytanie to zadam następne. Gdzie leży podstawa tego "wymogu"? Ja z konkretnym zapisem dotyczącym wymaganej rezystancji uziemienia dla ochronników przeciwprzepięciowych się nie spotkałem. Ale słyszałem o zalecanej rezystancji, tak jak w instalacji odgromowej gdzie zaleca się aby rezystancja uziemienia nie przekraczała 10 omów. Nie wiem dlaczego akurat 10 omów a nie 11 czy 15 ale jeśli jest takie zalecenie to myślę że tego należy się trzymać. Większe znaczenie może mieć wyrównanie potencjałów za pomocą GSW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 27.11.2014 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Ale słyszałem o zalecanej rezystancji, tak jak w instalacji odgromowej gdzie zaleca się aby rezystancja uziemienia nie przekraczała 10 omów.Więc kto w końcu zaleca? Jednak tu autor nie wspomina o instalacji odgromowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 27.11.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Tak jak mówiłem. Z konkretnym zapisem się nie spotkałem ale słyszałem o takim zaleceniu. Choćby na forach można znaleźć taką wartość. Jedyne co znalazłem to w tym opracowaniu http://http://edwardmusial.republika.pl/pliki/d_ogr_przep.pdfgdzie jest napisane że dla ograniczników przepięć rezystancja uziemienia powinna wynosić max 10 omów, ale w liniach napowietrznych.A jeżeli kolega wie coś więcej na ten temat to niech się to wiedzą podzieli zamiast ciągle zadawać pytania. Ja jak i pewnie wiele osób chętnie się dowie czy istnieją wymagania dot. rezystancji uziemienia dla ograniczników przepięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 27.11.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Kolego, pytania są efektem Twych postów w których najpierw podajesz wymogi a później zalecasz. Jednak żadnego z tych przypadków uzasadnić nie potrafisz. A przechodzenie nad nimi do porządku dziennego jest zgodą na tworzenie mitów. A to forum jest forum (bądź co bądź) technicznym i nie na mitach powinno się opierać.Ponadto poważne ich potraktowanie może okazać się gonieniem w piętkę ponieważ to co rzekomo jest wymagane czy zalecane może okazać się praktycznie nieosiągalne. I co wtedy?Rezygnacja z odgromników czy instalacji odgromowej?Jak kolega poprawi rezystancję uziomu fundamentowego bez naruszania jego konstrukcji i trwałości?czy skórka warta wyprawki? Oczywiście należy dążyć do tego by rezystancja uziemienia była możliwie niska, ale nie za wszelką cenę. Powierzchnia zajmowana przez uziom dziś zaczyna być traktowana jako wyznacznik jego skuteczności. A rezystancja uziemienia fundamentowego o obrysie 10X10 metrów raczej na pewno nie przekroczy 10 omów.Innymi słowy dziś budowany budynek bez uziomu fundamentowego to partactwo!!!Partactwo niemożliwe do naprawienie, gdyż żadne namiastki nie dadzą już tego efektu. A jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć to pytaj zamiast powielać mity. Nawet jeśli robisz to w dobrej wierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 27.11.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 (edytowane) Nie znam konkretnego wymogu czy też zalecenia. Jeżeli się pomyliłem to proszę mnie poprawić, i tyle. Chociaż natknąłem się na innym forum gdzie sam kolega pisał o tych mitycznych 10 omach. O tym ze rezystancja uziemienia nie powinna przekraczać tej wartości. 20 omów może i też będzie dobrze. Tak samo jak rezystancja uziemienia dla celów ochrony przeciwporażeniowej. Różni ludzie podają różne wartości. Ale tutaj rezystancja nie ma znaczenia.W przypadku ochrony przeciwprzepięciowej należy dążyć do jak najmniejszej wartości ale nie rezygnować z tej ochrony. Zgadza się. A poprawianie uziomu fundamentowego nijak się ma do tego jeśli taki uziom nie przekroczy 10omów. Edytowane 27 Listopada 2014 przez Dominik01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 24.05.2015 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 1) W domu dwie rozdzielnice, jedna główna parter do obsługi parteru i obwodów zewnętrznych - obwody 1 i 3 fazowe i druga pomocnicza piętro - do obsługi piętra i poddasza, obwody tylko 1 fazowe.Połączenie pomiędzy rozdzielnicami kabel 5x4*2.Zabezpieczyć to połączenie B20A czy C20A ? 3 szt 1 fazowych wyłączników ? 2)Odrębny obwód dla skrzynki alarmu + rozdzielnicy RTV/net/tel.voip - 3x1,5*2 - B10A będzie ok czy raczej coś w kierunku B3A, C3A lub B6A, C6A ? 3)Odrębny obwód lodówki 3x2,5 - B16A czy mniejszy ? 4)Odrębny obwód (2 gniazda) na poddaszu - wentylator kanałowy lub recu, ewentualnie w przyszłości klima kanałowa - B16A czy C16A ? A może dopóki nie ma klimy małe zabezpieczenie, nie chciał bym pożaru od zablokowanego silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 25.05.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 1) W domu dwie rozdzielnice, jedna główna parter do obsługi parteru i obwodów zewnętrznych - obwody 1 i 3 fazowe i druga pomocnicza piętro - do obsługi piętra i poddasza, obwody tylko 1 fazowe. Połączenie pomiędzy rozdzielnicami kabel 5x4*2 Co to znaczy *2 - podwójnie puściłeś ten przewód ? 1) . Zabezpieczyć to połączenie B20A czy C20A ? 3 szt 1 fazowych wyłączników ? Najlepiej typu R301 czy STV (rozłączniko-bezpiecznik) 1) 2) Odrębny obwód dla skrzynki alarmu + rozdzielnicy RTV/net/tel.voip - 3x1,5*2 - B10A będzie ok czy raczej coś w kierunku B3A, C3A lub B6A, C6A ? Jeżeli to jest kolejna rozdzielnica - tak samo typu R tylko z mniejszą wkładką max 10A dalej wyłączniki typu S B6A 3) 1) Odrębny obwód lodówki 3x2,5 - B16A czy mniejszy ? Taki jest dobry 1) 4) Odrębny obwód (2 gniazda) na poddaszu - wentylator kanałowy lub recu, ewentualnie w przyszłości klima kanałowa - B16A czy C16A ? A może dopóki nie ma klimy małe zabezpieczenie, nie chciał bym pożaru od zablokowanego silnika. do rekuperacji B16A wystarczy - co do klimy trzeba znać jej moc pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.05.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Co to znaczy *2 - podwójnie puściłeś ten przewód ?To znaczy mm2 , każdy elektryk się domyśli. Najlepiej typu R301 czy STV (rozłączniko-bezpiecznik) Kurde, co to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 26.05.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 To znaczy mm2 , każdy elektryk się domyśli. No widzisz, jednak nie każdy jest tak mądry jak Ty maestro, - jestem tego przykładem, od dzisiaj zapamiętam * = mm Rozłącznik bezpiecznikowy - czy jesteś teraz usatysfakcjonowany mistrzu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 06.06.2015 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Najlepiej typu R301 czy STV (rozłączniko-bezpiecznik) Konieczny ? 3 x zwykłe C20A nie zapewnią mi właściwej, selektywnej pracy instalacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts