Leszek2604 27.06.2002 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2002 W projekcie mam pokrycie dachu z blachy ocynk (stary projekt). Natomiast chciałbym zastosować dachówkę typu BRAAS lub EURONIT. Mam kupioną więźbę o parametrach: krokwie-7x16 dł.750 murłaty-14x14 dł. 2x700 płatwie (w połowie krokwi)- 14x18 wsparte na ścianach działowych kalenica 12x12 dł.2x700 wsparta na środkowej ścianie nośnej na całej dł. spad dachu ok. 22 stopni. Proszę o opinię czy przekrój krokwi jest wystarczający? Aha! planuję rozstaw krokwi 85cm. Będę bardzo wdzięczny za fachowe wskazówki [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Leszek2604 dnia 2002-06-27 12:28 ] [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Leszek2604 dnia 2002-06-28 08:07 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 27.06.2002 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2002 Niech Ci to przeliczy jakis konstruktor z projektem w ręku. Nie ryzykuj! Dach ma Ci służyć przecież przez całe życie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 27.06.2002 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2002 Dokładnie, trudno oczekiwać odpowiedzi na forum, jeśli nikt nie zna Twojego projektu. Daj do przeliczenia fachowcowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 27.06.2002 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2002 On 2002-06-27 12:14, franekF wrote: ...... Nie ryzykuj! Dach ma Ci służyć przecież przez całe życie! Dodam do wypowiedzi FrankaF, że to życie możesz wydatnie skrócić nocując pod "niepewnym" dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 27.06.2002 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2002 Przylaczam sie do "matematykow" - niech Ci przeliczy to konstruktor. Powinines to zrobic i dla swojego spokoju i by byc w zgodzie z prawem. Masz duze szanse, ze to co masz wytrzyma. Co jest jeszcze istotne:- scianki kolankowe i polaczenie z nimi,- czy kalenica jest wsparta wzdluz czy w poprzek.Scianki dzialowe nie moga sluzyc do podpierania niczego (w tym platwi). Platwie powinny byc podpartem slupami z ewentualna stopa. Czy 22 stopnie to aby nie za malo na dachowke zakladkowa? Jezeli koniecznie chcesz tak dac, to chyba czeka Cie pelne deskowanie i papa. A moze dlugosc krokwi i estetyka projektu (nie zepsuj go wlasnymi "udoskonaleniami") pozwoli Ci na lekkie zwiekszenie kata? Pamietaj, ze architekt musi Ci to zatwierdzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 28.06.2002 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2002 Moim zdaniem na dachówkę 22st nachylenia połaci jest za mały.Druga sprawa to to, że jak piszesz płatwie są oparte na ścianach działowych. To jest niedopuszczalne rozwiązanie, chyba, że liczone do blachodachówki. U mnie w projekcie płatwie są 15x28 i oparte są na ścianach ale nośnych (19cm porotherm). Nachylenie połaci dachu mam 42st a krokwie 8x17. Przy mniejszym nachyleniu obciążenie jest chyba większe. Ale w tej kwestii nie jestem fachowcem i nie chcę się wypowiadać. W sprawie zmiany pokrycia (szczególnie z lżejszego na cięższe, gdzie nie tylko pojawia się możliwość przeciekania dachu, ale co ważniejsze jego wytrzymałość) należy udać się do architekta, który je przeliczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek2604 28.06.2002 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2002 Dziękuję za rady. Napewno przed zmontowaniem więźby przeliczy ją projektant. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Płatwie oparte są na ścianach nośnych a nie jak podałem wcześniej na ścianach działowych.Kalenica oparta jest na środkowej ścianie nośnej na całej długości. Z informacji producentów dachówek wynika że można je stosować nawet od 16 stopni przy zastosowaniu folii.Czy konieczne jest wykonywanie pełnego deskowania+papa w celu zabezpieczenia przed przeciekami? Rozwiązanie to podraża koszty W uzupełnieniu: Ścianki kolankowe (wys.1,6m)są wzmocnione słupkami żelbetowymi co 2m. połączone z wieńcem dolnym i górnym w którym zakotwione są śruby do mocowania murłaty. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Leszek2604 dnia 2002-06-28 08:05 ] [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Leszek2604 dnia 2002-06-28 08:15 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekS 02.07.2002 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2002 Leszku!obawiam się, że przekrój krokwi będzie niewystarczający - przy takim pochyleniu dachu (22 stopnie) zastosuj przekrój min 18x8 a najlepiej 20x10.PozdrawiamTomekS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts