Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana średnicy przewodu

Recommended Posts

a co się stanie, jak przewód 2,5mm2 zostanie przerwany w połowie przekroju ?!?! masz wtedy 1,25mm2 zabezpieczone B16 !!!!

jak już używacie argumentów, to o logiczne proszę a nie wydumane

Tak? To proszę mi logicznie wytłumaczyć jak to co tu napisałeś jest możliwe. Bo ja nie widzę takiej możliwości. Zauważ że rozmawiamy o przewodach ułożonych w pętli.

dlaczego ?

Ponieważ dla mnie taka instalacja nie ma żadnego uzasadnienia, stosowana była jako tańsze rozwiązanie instalacji elektrycznej, pozorna oszczędność -a raczej brak innego wyjścia, bo to czasy komuny - na cieńszych przewodach i złudne przekonanie o jej zwiększonym bezpieczeństwie przy zasilaniu dwustronnym. Zalążki tej instalacji chyba były na budynkach z wielkiej płyty, zaczerpnięte z innych krajów, niektórym elektrykom tak już pozostało z lat 70-tych.

Argument o przerwanym obwodzie i dalszym funkcjonowaniu gniazda jest bezsensu - pisałem już wyżej, dochodzenie samej usterki w starych instalacjach, gdzie takich przewodów schodziło się kilka - to jeszcze nie kłopot, proszę je teraz zdublować we współczesnej rozdzielnicy i przede wszystkim się zorientować, kiedy taki pierścień nie jest już spójny - wyjdzie to dopiero przy pomiarach IPZ.

W latach 80-tych Idd dla 1,5mm2 wynosiło 25A, widać dziś kable są gorszej jakości skoro trzeba je lodem chłodzić lub dawać mniejsze zabezpieczenia przy identycznej grubości przewodu. Ale wniosek nasuwa się sam - nic im nie będzie skoro nie było w przeszłości, normy stały się bardziej na wyrost.

Nie rozmawiamy o kablach - tylko przewodach. Normy nie na wyrost, tylko wyciągnięte prawidłowe wnioski z życia - jakby kolega był elektrykiem, to zrozumiałby co to są upalone żyły, wytopione, zwęglone złączki elektryczne wraz z puszkami, migoczące światło w mieszkaniu, niestabilne napięcie - a wszystko to dzięki osobom nie mającym wtedy wyobrażenia o przyszłości.

Ja u siebie będę dawał chyba 1,5, w pętlę bo to już niewielki koszt i nakład pracy, może zabezpieczę to 10-ką bo w sypialniach nigdy nie będzie potrzeba więcej bo niby do czego ? Łazienka to już może 2,5 choć też nie wiem po co pod 2-3 gniazda i maks obciażenie suszarką.

A daj i 1-dnkę, nie wiem jak duża będzie ta sypialnia, ale jak kiedyś rusek gaz zakręci, albo nawali Ci pompa ciepła lub drewna do kominka zabraknie - fajnie byłoby mieć alternatywę choćby w celu wstawienia jakiegoś urządzenia grzewczego na prąd - taka farelka 2kW może nie dać radę ;)

W takiej łazience fajnie mieć np. grzałkę zanurzeniową w kaloryferze - oczywiście są też inne rozwiązania źródeł ciepła, jednak oszczędzić 10zł na takim obwodzie który ma posłużyć 30,40 lat - bez sensu.

Co innego kuchnia, tu już więcej się dzieje, choć nawet czajnik czy mikrofalę ciężko podciągnąć pod obciążenia długotrwałe.

A płyta indukcyjna, piekarnik, zmywarka - oczywiście znajdziesz argumenty, że są Tobie nie potrzebne...

Nie wiem, nie robiłem instalacji ale podobno z informacji elektryka sporo bloków z wielkiej płyty leci na 1mm2 w pętli od wielu lat i nie płoną.

Załóż 1mm2, wstaw powyższe urządzenia w mieszkaniu i zdaj relację za kilka miesięcy, lat posłuchamy czy nadal jesteś zadowolony.

3 farelki 2kw powinny wystarczyć do ogrzania całego domu a co dopiero pokoju.

1,5m2 (bez pętli) można zabezpieczyć 13A, wszystkie wymagania wówczas spełnione (no, chyba, że jest jakiś ewidentny zakaz stosowania 1,5m2 do gniazd) farelka będzie działać.

A kuchnia to napisałem - to inna bajka właśnie przez płytę i piekarnik i do tego lepiej >2,5mm2.

Nie ma zakazu stosowania 1,5mm2 do gniazd. To minimalny przekrój jaki można ukladać. Ale dobrą praktyką jest stosowanie 2,5mm2. Nie myśl tutaj o oszczędnościach bo jest niewielka a instalacje wykonujesz na następne minimum 20 lat. Dodatkowo ograniczasz moc jaką możesz pobierać z tych gniazd co może powodować zbędne wyłączenia.

Nie ma zakazu stosowania 1,5mm2 do gniazd. To minimalny przekrój jaki można ukladać. Ale dobrą praktyką jest stosowanie 2,5mm2. Nie myśl tutaj o oszczędnościach bo jest niewielka a instalacje wykonujesz na następne minimum 20 lat. Dodatkowo ograniczasz moc jaką możesz pobierać z tych gniazd co może powodować zbędne wyłączenia.

Wygodniejsza robota z 1,5mm2 a ograniczenie do powiedzmy tych 13A skoro już nie 16, tzn 3kW stałego obciążenia w sypialniach to i tak dla mnie jakieś s-f. W pętli odpowiednio więcej, zupełnie nie uważam tego za kompromis.

• 2 weeks później...

To ja strzelę oftopa dotyczącego pętli, bo mnie ta pętla wspomniana kilka razy w tym wątku zauroczyła.

Jeżeli zrobicie sobie koledzy zasilanie gniazdek w "pętli", to przybijcie nad każdym gniazdkiem żółtą tabliczkę z napisem "NAPIĘCIE ZWROTNE".

A tak na serio, to topologia pierścieniowa wbrew pozorom nie podnosi niezawodności instalacji. Niby po przecięciu kabla nadal będzie napięcie w gniazdku, ale za to przy zwarciu lub doziemieniu jednego punktu w piz... idzie cały pierścień.

Użycie zasilania dwustronnego w celu że niby wtedy przekrój 1,5mm2 zamienia się w 3mm2, to nawet nie jest śmieszne, to jest żałosne.

Edytowane przez krzcel