Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na Gaz czy Pellet ? , dom pow. całkowita 170m2

Speedstar

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

Od jakiegoś miesiąca poszukuje informacji jakie ogrzewanie byłoby dla mnie najbardziej ekonomiczne ze strony finansowej.

Parę Informacji odnośnie mojego domu.

Powierzchnia całkowita to 170m2 / użytkowa 135m2, garaż ok. 30m2. kotłownia ok 7m2

Nie posiadam ogrzewania podłogowego tylko same grzejniki płytowe.

Obecnie palę weglem+drzewo, piec dolnego spalania Żubr 21KW

Ostatniego sezonu (12 mscy) zużyłem 1,5 t węgla(orzech) i ok. 10m3 drzewa sosna (choć sądzę że było to mniej może 2-3 m3)

Temp zimą w domu to 22-23 st. w nocy wiadomo że spadała ale do ok. 18-19 st.

W garażu podwójnym bramy ocieplone (w środku styropian) znajduje się 1 grzejnik w największe mrozy -20C temp spada do ok 15C

Wszystko to CO i Woda użytkowa.

Ostatnia zima była łagodna ale nigdy przez 5 lat jak mieszkamy w tym domu nie spaliliśmy więcej węgla jak 2,5 t, zazwyczaj max 2 t. plus ok. 10 m3 drzewa na cały okres 12 mscy.

Latem wodę użytkową grzeje piecem korzystając głównie z drzewa.

Ze względu na brak czasu (praca,małe dzieci) potrzebuje kotła zautomatyzowanego i w tym momencie wchodzi w grę pellet lub gaz.

Gaz będzie ciągnięty w mojej okolicy w przyszłym roku.

Dom wg strony ciepłowłaściwe.pl jest C - średnio energooszczędny.

Dom nie jest super zaizolowany a dokłądnie to sciany gazobeton24+12cm styropianu, dach-dachówka ceramicza, pełne deskowanie, i wełna 18 cm.

I teraz wg certyfikatu energetycznego roczne zużycie energii wynosi 140 kWh/m2

A wg strony cieplowlasciwe.pl wyszło mi 91 kWh/m2 na rok. Dane podałem naprawdę skrupulatnie i nie wiem skąd tak duże rozbieżności

Względem ostatniej zimy sprawność mojej instalacji wynosi 60% / 1,5 t wegla i ok 10m3 drzewa sosna = koszt razem 2 tys zł

Podam pozostałe wyniki ze strony cieplowlasciwe.pl

=============================================================

Ile energii potrzeba do ogrzewania

7,1kW takiej mocy grzewczej potrzebuje twój dom w największy mróz

44W/m2 wskaźnik mocy kotła względem ogrzewanego metrażu

14 550kWh tyle ciepła zużyje dom w ciągu całego sezonu grzewczego

91kWh/m2*rok zużycie roczne energii w przeliczeniu na 1m2 - zalicza twój dom do klasy energetycznej C

W najmroźniejszy dzień zimy średnia dobowa -16°C na zewnątrz

7,1kW potrzebna moc grzewcza

W przeciętny dzień zimy 2,7°C na zewnątrz

3,6kW potrzebna moc grzewcza

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NO i własnie co wybrać wg strony cieplowlasciwe.pl koszt pelletu i gazu jest w przypadku mojego domu równy ok 3 tys. zł

Jeśli to prawda to wiadomo gaz lepszy nie liczę kosztów jednorazowych typu przyłącze ok 2,5 tys zł i dobry piec kondensacyjny ok 8 tys no i wiadomo robocizna.

Przy pellecie tez jest podobnie celuje w kocioł HeizTechnik DasPell 12 lub 15 KW koszt ok 10 tys plus robocizna.

Czyli Jednorazowo wyjdzie podobnie

Sprawa rozbija sie o koszta rok roczne ogrzewania ewentualny serwis itp.

Nie licze mojej pracy związanej z czyszczeniem pieca na pellet i z rozładunkiem samego pelletu bo to i tak pikus jak by porownac do wegla i drzewa.

Jak sam liczyłem za pellet powinienem zapłacić ok 20% wiecej jak za wegiel czyli ok. 2,5 do max 3 tys.

Gaz powinien mi wyjść ok x2 tego co za węgiel czyli ok 4 do 4,5 tys.

Czy się mylę ?

Czy starczy mi kocioł na pellet 12KW do ogrzania jak podałem ok 165 m2 ?

Trochę się rozpisałem mam nadzieje że nie za dużo ale chciałem podać jak najwięcej szczegółów

Dziękuje z góry za pomocne porady .

Edytowane przez Speedstar

grzejniki masz pewnie dobrane pod paliwa stałe wiec kondensat sprawdzi się w okresach przejściowych i słabej zimie przy niższej temp będzie to już niestety zwykła gazówka z zamkniętą komorą wiec zużycie gazu też będzie odrobinę wieksze trudno coś konkretnie doradzić. Przy dobrej klasy kotle pelet wyjdzie troche taniej a do tego jeśli w okolicy znajdziesz producenta przyzwoitej jakości peletu możesz go kupować sporo taniej nie w okolcach 1 tyś za tonę ale tak za około 600-700 zł.

Nie wiem czy jak masz już piec na paliwo stałe to nie lepiej będzie ci dołożyć piec gazowy i grzać w okresach przejściowych, a piec węglowy odpalać tylko w czasie większych mrozów lub jak masz nastawiać się pellet to dokładnie taka sama robota jest przy piecu na ekogroszek (kupisz workowany) a cenowo wyjdzie taniej i może nawet taniej niż twoje dotychczasowe palenie bo będziesz palił węgiel z większą sprawnością.

Sprawność będzie z pewnością większa ale mi zależy na piecu zautomatyzowanym tzn takim który sam będzie się rozpalał i wygaszał tak żebym miał możliwość zostawienia domu na dzień czy dwa no i sama czystość jest też dla mnie ważna bo niestety wiem jak to jest z węglem.

Ja w starym domu też paliłem w "śmieciuchu" i wiem jak wygląda kotłownia i jak czasami wyglądał załadunek węgla gdy po otwarciu pieca dymi ile się da. Teraz mam piec na ekoroszek (ekogroszek kupuje workowany) i nie ma co porównywać, jak nieraz pisałem kotłownie jest połączona z garażem i drzwi między nimi nie ma i więcej brudzi wjeżdżający samochód do garażu niż cokolwiek się wydostanie z pieca i osiądzie na samochodzie, nawet rowery przeniosłem do kotłowni na zimę bo w garażu zawadzały. Ja palę w piecu przez cały rok i w lecie do pieca zaglądałem raz na miesiąc (załadunek wystarczał prawię na 2 miesiące), w zimie przy największych mrozach zasobnik powinien spokojnie starczyć na tydzień (teraz około 14dni) i jdo tego mam sterownik z podglądem przez internet i powiadomieniem o awarii/załadunku przez mail/sms także nawet nie mam problemu z wyjazdami z dziećmi na ferie bo zawsze można dosypać węgla przez wyjazdem i tydzień spokojnie wytrzyma w najgorszych warunkach bez obsługi.

Odnośnie peletu to sąsiad a zwłaszcza jego żona też byli przeciwnikami węgla (bo śmierdzi, brudzi itd.) i kupili piec automatyczny na pellet i też z niedowierzaniem nieraz mnie odwiedzali i sprawdzali kotłownie i teraz palą ekogroszkiem (doszli do wniosku że po co mają dopłacać do droższego opału jak nie ma żadnej różnicy w czystości i zapachu).

Edytowane przez Maher

• 1 month później...
Ja w starym domu też paliłem w "śmieciuchu" i wiem jak wygląda kotłownia i jak czasami wyglądał załadunek węgla gdy po otwarciu pieca dymi ile się da. Teraz mam piec na ekoroszek (ekogroszek kupuje workowany) i nie ma co porównywać, jak nieraz pisałem kotłownie jest połączona z garażem i drzwi między nimi nie ma i więcej brudzi wjeżdżający samochód do garażu niż cokolwiek się wydostanie z pieca i osiądzie na samochodzie, nawet rowery przeniosłem do kotłowni na zimę bo w garażu zawadzały. Ja palę w piecu przez cały rok i w lecie do pieca zaglądałem raz na miesiąc (załadunek wystarczał prawię na 2 miesiące), w zimie przy największych mrozach zasobnik powinien spokojnie starczyć na tydzień (teraz około 14dni) i jdo tego mam sterownik z podglądem przez internet i powiadomieniem o awarii/załadunku przez mail/sms także nawet nie mam problemu z wyjazdami z dziećmi na ferie bo zawsze można dosypać węgla przez wyjazdem i tydzień spokojnie wytrzyma w najgorszych warunkach bez obsługi.

Odnośnie peletu to sąsiad a zwłaszcza jego żona też byli przeciwnikami węgla (bo śmierdzi, brudzi itd.) i kupili piec automatyczny na pellet i też z niedowierzaniem nieraz mnie odwiedzali i sprawdzali kotłownie i teraz palą ekogroszkiem (doszli do wniosku że po co mają dopłacać do droższego opału jak nie ma żadnej różnicy w czystości i zapachu).

Witam czytałem twój wpis i mam pytanie. Czy mógłbyś podać nazwę pieca i jaki masz koszt użytkowania?