Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzanie wody w prysznicu.

f8l8x

Recommended Posts

Witam. Mam następujący problem. W domu nie mam c.w.u. Jedynie przepływowy podgrzewacz wody (elektryczny) o mocy 5kw. Jest to zbyt mało i woda podczas kąpieli raz że jest za zimna, dwa strumień jest za mały. Możecie mi pomóc jak to rozwiązać? Chciałbym aby kąpiel była komfortowa oraz aby ogrzać też wodę w umywalce. Domek jednorodzinny (gospodarstwo rolne) bez przyłącza gazowego. W domu raczej nie da się zamontować trójfazowego podgrzewacza. Czy mógłbym wykorzystać ten stary podgrzewacz do osobnej baterii, np w kuchni? Możecie polecić jakieś urządzenia w rozsądnej cenie (student inż. środowiska, każdy grosz się liczy)?

Tak najtaniej pod względem instalacji to będzie bojler, pojemność trzeba dobrać do liczby domowników. Będzie wody na prysznic, na zmywanie, potem trzeba będzie poczekać, aż się kolejna porcja zagrzeje.

Wykorzystać ten podgrzewacz do osobnej baterii teoretycznie możesz, to już zależy, jak jest rozwiązana instalacja wodna i elektryczna, jakie są odległości między kuchnią a łazienką itp., nie zawsze warto to robić.

Czekam na pomoc.

Witam , bojler elektryczny ma grzałkę o mocy 1,5kw , twój przepływowy podgrzewacz jak piszesz ma 5kw co tańsze , ja stawiam na bojler elektryczny , pewno najtaniej to zbiornik z podkową wpięty pod centralne , w zimie i tak trzeba palić , w lecie przepalisz patykami . Pozdrawiam Tomek

Wiesz, za komfort się płaci.

Bojler prawdopodobnie wyjdzie Ci trochę drożej w eksploatacji, niż przepływowy. Bo sprawność grzałki podobna, ale w przepływowym grzejesz dokładnie tyle, ile zużywasz, a w bojlerze grzejesz te np. 80 litrów, a potem ona stygnie (podgrzewając przy okazji pomieszczenie w którym się znajduje).

To dom Twój czy ojca? Kiedy było kiedyś? Bojlery dzisiaj są lepsze niż kiedyś pod względem strat;niekoniecznie pod względem trwałości :).

Jest tak, że eksploatacja tania, to inwestycja droga (np. grzanie solarami) i odwrotnie, niska inwestycja, ale eksploatacja kosztuje (bojler).

Koszty grzania wody bojlerem wcale nie sa drogie ja za prąd dla nas trójki gdzie nie mamy gazu i wszystko jest na prad to 170zł na miesiąc. Powiem więcej pomimo ze mam drugi bojler 200l grzany kominkiem wcale go nie uruchamiam bo koszt ogrzania bojlera drewnem jest większy niż tego elektrycznego prądem.

Witam , bojler elektryczny ma grzałkę o mocy 1,5kw , twój przepływowy podgrzewacz jak piszesz ma 5kw co tańsze , ja stawiam na bojler elektryczny , pewno najtaniej to zbiornik z podkową wpięty pod centralne , w zimie i tak trzeba palić , w lecie przepalisz patykami . Pozdrawiam Tomek

No w taką zimę jak się zaczela to patykami nie styknie ;)

Jeśli masz w ciągu doby powtarzalne okresy, kiedy CWU jest ci zbędna, to koszty eksploatacji bojlera obniżysz montując do gniazdka najprostszy sterownik czasowy - będzie grzanie tylko w wybranych godzinach. Trochę droższą inwestycją (montaż) byłby bojler z wężownicą do CO oraz grzałką elektryczną - jak palisz w CO to coś tam grzejesz i ew. uzupełniasz prądem.

Jeśli chodzi o sam komfort prysznica, to może jeszcze pomóc właściwie dobrana wylewka ("słuchawka") prysznicowa, taka przystosowana do małego strumienia wody.

Nie będzie to wysoki komfort, ale może być lepiej, niż normalnym strumieniem, a w chłodnawej wodzie.

Takiej rączki prysznicowej możesz szukać w komplecie lub jako osprzęt do małych podgrzewaczy przepływowych.