f8l8x 26.11.2014 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Witam. Mam następujący problem. W domu nie mam c.w.u. Jedynie przepływowy podgrzewacz wody (elektryczny) o mocy 5kw. Jest to zbyt mało i woda podczas kąpieli raz że jest za zimna, dwa strumień jest za mały. Możecie mi pomóc jak to rozwiązać? Chciałbym aby kąpiel była komfortowa oraz aby ogrzać też wodę w umywalce. Domek jednorodzinny (gospodarstwo rolne) bez przyłącza gazowego. W domu raczej nie da się zamontować trójfazowego podgrzewacza. Czy mógłbym wykorzystać ten stary podgrzewacz do osobnej baterii, np w kuchni? Możecie polecić jakieś urządzenia w rozsądnej cenie (student inż. środowiska, każdy grosz się liczy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 27.11.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Tak najtaniej pod względem instalacji to będzie bojler, pojemność trzeba dobrać do liczby domowników. Będzie wody na prysznic, na zmywanie, potem trzeba będzie poczekać, aż się kolejna porcja zagrzeje. Wykorzystać ten podgrzewacz do osobnej baterii teoretycznie możesz, to już zależy, jak jest rozwiązana instalacja wodna i elektryczna, jakie są odległości między kuchnią a łazienką itp., nie zawsze warto to robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f8l8x 27.11.2014 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Czy to nie wyjdzie w eksploatacji więcej niż użytkowanie przepływowego podgrzewacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 27.11.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Kolego może to ci pomoże ja mam bojler elektryczny 80l ustawiony na ok 45*C jest nas 2+1. W domu nie mam gazu, uważam ze taki bojler to najlepsze rozwiązanie koszty ogrzewania wody niewielkie i cieplej wody pod prysznicem nam nigdy nie brakło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f8l8x 27.11.2014 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Rozmawiałem z ojcem, mówił że bojler kategorycznie odpada bo kiedyś już go miał i że wydatki na prąd były olbrzymie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 27.11.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Ciężko będzie coś doradzić bo za darmo niczym nie ogrzejesz tej wody . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f8l8x 27.11.2014 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Czekam na pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekgips 27.11.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Czekam na pomoc. Witam , bojler elektryczny ma grzałkę o mocy 1,5kw , twój przepływowy podgrzewacz jak piszesz ma 5kw co tańsze , ja stawiam na bojler elektryczny , pewno najtaniej to zbiornik z podkową wpięty pod centralne , w zimie i tak trzeba palić , w lecie przepalisz patykami . Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f8l8x 27.11.2014 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Tyle ile czasu nagrzewa się woda i ile jest podgrzewana w ciągu dnia a ile chodzi przepływomierz? A z tą podkową to nie jest tak że ten bufor zabierze mi część wytworzonej energii na c.o.? Piec jest mały i ledwo wyrabia na ogrzanie mojej kubatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 28.11.2014 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Wiesz, za komfort się płaci. Bojler prawdopodobnie wyjdzie Ci trochę drożej w eksploatacji, niż przepływowy. Bo sprawność grzałki podobna, ale w przepływowym grzejesz dokładnie tyle, ile zużywasz, a w bojlerze grzejesz te np. 80 litrów, a potem ona stygnie (podgrzewając przy okazji pomieszczenie w którym się znajduje). To dom Twój czy ojca? Kiedy było kiedyś? Bojlery dzisiaj są lepsze niż kiedyś pod względem strat;niekoniecznie pod względem trwałości . Jest tak, że eksploatacja tania, to inwestycja droga (np. grzanie solarami) i odwrotnie, niska inwestycja, ale eksploatacja kosztuje (bojler). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f8l8x 28.11.2014 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Dom jest ojca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 29.11.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Koszty grzania wody bojlerem wcale nie sa drogie ja za prąd dla nas trójki gdzie nie mamy gazu i wszystko jest na prad to 170zł na miesiąc. Powiem więcej pomimo ze mam drugi bojler 200l grzany kominkiem wcale go nie uruchamiam bo koszt ogrzania bojlera drewnem jest większy niż tego elektrycznego prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałer 01.12.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Witam , bojler elektryczny ma grzałkę o mocy 1,5kw , twój przepływowy podgrzewacz jak piszesz ma 5kw co tańsze , ja stawiam na bojler elektryczny , pewno najtaniej to zbiornik z podkową wpięty pod centralne , w zimie i tak trzeba palić , w lecie przepalisz patykami . Pozdrawiam Tomek No w taką zimę jak się zaczela to patykami nie styknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 02.12.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Jeśli masz w ciągu doby powtarzalne okresy, kiedy CWU jest ci zbędna, to koszty eksploatacji bojlera obniżysz montując do gniazdka najprostszy sterownik czasowy - będzie grzanie tylko w wybranych godzinach. Trochę droższą inwestycją (montaż) byłby bojler z wężownicą do CO oraz grzałką elektryczną - jak palisz w CO to coś tam grzejesz i ew. uzupełniasz prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 03.12.2014 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Jeśli chodzi o sam komfort prysznica, to może jeszcze pomóc właściwie dobrana wylewka ("słuchawka") prysznicowa, taka przystosowana do małego strumienia wody. Nie będzie to wysoki komfort, ale może być lepiej, niż normalnym strumieniem, a w chłodnawej wodzie.Takiej rączki prysznicowej możesz szukać w komplecie lub jako osprzęt do małych podgrzewaczy przepływowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f8l8x 03.12.2014 23:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Rączka jest oryginalna z zestawu. Strumień wody jest bardzo cienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts