Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porada - montaż sztachet

Recommended Posts

Witam,

chciałabym rozwiać swoje wątpliwości na temat przykręcania sztachet do łat za pomoc zwykłych wkrętów do drewna.

Słyszałam opinie, że zawsze w takim przypadku muszę nawiercić otwór przed wkręceniem wkręta, aby materiały się dociągały, jednak nie mogę tego zrozumieć jak one mają się w tym przypadku ściągać.

Wszędzie widnieje opis, że nawiercenia należy robić w bardzo twardym drewnie, albo w cienkich listwach, które mogą pęknąć przy bezpośrednim wkręcaniu.

Moje sztachety są z olchy, łaty z sosny i nie są one na tyle cienkie aby pękały. Do tej pory już zostało tak wkręcone około 60 sztachet i nic się z nimi nie stało.

Jednak interesuje mnie odpowiedz na pytanie, czy one mogą się rozchodzić i w jaki sposób miałoby niby pomóc to nawiercanie?

Pozdrawiam,

;)

• 2 weeks później...
Nikt nie jest w stanie mi pomóc ? :)

Jeśli zastosujesz dużą średnicę wkręta to już przy montażu można się spodziewać że sztacheta tego nie wytrzyma - dlatego pewniej by było nawiercić. Możesz pochwalić się i wrzucić jakieś zdjęcia? Rozważam również drewniane sztachety u siebie. Jakie środki do zabezpieczenia drewna stosujesz? Interesuje mnie również jakie masz słupki, bramę i furtkę i jak to razem skomponowałeś.

Pozdrawiam,

egreg