Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach i adaptacja strychu!

isia

Recommended Posts

Witam;

Własnie finiszuje z dachem i myśle o adaptacji strychu. Przeżyłam różne chwile m.inn. walkę z wykonawcą o szczelinę wentylacyjną przy folii niskoparoprzepuszczalnej. Niestety nie znając się nie zrobiłam wcześniej specyfikacji co do materiałów i dali taką folię. Proszę napiszcie mi, czy miałam prawo żądać innej w ramach ryczałtu jeśli nie było wyszczególnienia parametrów materiałów? Teraz nie śpię po nocach bo się denerwuje tą folią. A może nie warto może folia niskoparoprzepuszczalna + szczelina wentylacyjna to jest też dobre rozwiązanie.

Moze parę porad żebym się nie przerobiłam przy dalszych pracach???

pozdrowienia

isia

tylko pamietaj o tym aby byl nawiew i wywiew z tej szczeliny.

Dzięki za pocieszenie. Panowie twierdzą, że nawiew jest (sama nie sprawdzę bo nie wejde tak wysoko) tylko, że już tyle razy mnie okłamali, że im nie wierzę. Jak powinien wyglądać wywiew?

Gąsiory kleją na zaprawę bo zostawiłam stare... (taniej)

Mają mi w górnej części dachu między krokwiami założyć tzw. wietrzniki ale to chyba do czego innego?

Folia powinna byc rozcieta - tam jest wywiew, stare gąsiory tez moga byc na lacie i uszczelce systemowej. Inaczej wentylacja nie bedzie dzialala.

O rozcięciu mi mówili ale walą zaprawę na razie nie na kalenicy więc mogę powalczyć. ALE jak się montuje stare poniemieckie gąsiary na tej uszczelce systemowej bo pewnie mi powiedzą, że SIĘ NIE DA! więc muszę jakoś powiedzieć że SIĘ DA!

dzięki!

W kalenicy montuje sie na sobie 2 łaty drewniane. Na nich uklada sie uszczelki systemowe i gąsiory w zatrzaskach systemowych lub po prostu przewiercone i zamocowane wkretem na podkladce gumowej. Pierwsze rozwiazanie lepsze. Podejdz do skladu budowlanego i obejrzyj asortyment do krycia dachowka - zrozumiesz.

fajnie - spróbuje to przeprowadzić ...ufff

Tak na prawdę to folia wcale nie jest przełożona przez kalenice bo robie 1/2 dachu (sąsiad nie chciał) więc tak czy inaczej mam szczelinę. Tym bardziej, że sąsiad wcale nie ociepla - zostaje sama niemiecka dachówka.

To wszystko takie trudne do przeprowadzenia...

a jaka dachowke kladlas?to stary dom?

dom przedwojenny i kładę karpiówkę bo robie 1/4 dachu więc musiałam się dostosować. A i wole oko inaczej nie wyjdzie.

karpiowke trzeba umiec porzadnie polozyc zanim im zaplacisz wynajmij

dobrego inspektora nadzoru lub kierownika budowy i niech oceni ich robote

Wiesz firma ktora wie ze bedzie adaptacja strychu i kladzie byle jaka folie nie membrane to raczej nastawiona jest na szybki zysk i nie liczy sie z jakoscia

już się dogadałam - gąsiory na kalenicy będą nowe i montowane na sucho - czyli na zatrzaski.

Myśle, że zatrudnienie inspektora nadzoru w tej chwili już nie ma sensu. No bo co powie: "zła folia" i goście będą rozbierać i kłaść nową ?

Chyba że tak powie? Przed remontem był u mnie inspektor na wstępnej rozmowie - nawet nie wszedł na górę więc się zraziłam.

już się dogadałam - gąsiory na kalenicy będą nowe i montowane na sucho - czyli na zatrzaski.

Myśle, że zatrudnienie inspektora nadzoru w tej chwili już nie ma sensu. No bo co powie: "zła folia" i goście będą rozbierać i kłaść nową ?

Chyba że tak powie? Przed remontem był u mnie inspektor na wstępnej rozmowie - nawet nie wszedł na górę więc się zraziłam.

to kiepski inspektor byl.

Folie rzeczywiscie nie zmienia ale zanim zaplacisz bedziesz miala pewnosc ze zrobili dobrze a tak a propos to wiezbe zostawilas stara jak tak to jaki jest jej stan?

Folie rzeczywiscie nie zmienia ale zanim zaplacisz bedziesz miala pewnosc ze zrobili dobrze a tak a propos to wiezbe zostawilas stara jak tak to jaki jest jej stan?

Dziś w nocy był deszcz po kominie z obróbką blacharską + folia się leje przecieka przez kondygnacje. Mam ZAUWAŻONĄ 1 dziurę w folii wielkości męskiej dłoni.

Błagam co mam zrobić do czego mam prawo. Przecież nie jestem pewna, że folia nie ma więcej takich dziur a dachówka już leży. Tym bardziej, że folie zdejmowali i poprawiali i ZAŁOZYLI STARĄ.

Więźba jest zachowana super!

Dziś w nocy był deszcz po kominie z obróbką blacharską + folia się leje przecieka przez kondygnacje. Mam ZAUWAŻONĄ 1 dziurę w folii wielkości męskiej dłoni.

Błagam co mam zrobić do czego mam prawo. Przecież nie jestem pewna, że folia nie ma więcej takich dziur a dachówka już leży. Tym bardziej, że folie zdejmowali i poprawiali i ZAŁOZYLI STARĄ.

Więźba jest zachowana super!

jedna rada jak nie zaplacilas wywal ich z budowy i wez nowego wykonawce tylko uwazaj poprawki wiecej kosztuja niz nowa robota