theme 27.11.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Witajcie dobrzy ludzie. O ile o drzwiach wiem prawie wszystko o tyle kotły odbierają mi chęć życia. Ostatnio sprawiłem sobie Ultimę 3 z Cichewicza + palnik pelletowy i resztę osprzętu ... i tu zaczęły się problemy. Dom o powierzchni około 60m, ocieplony, ogrzewanie podłogówka (jak czegoś nie podałem to pytać proszę). Piec 10kW, do tego bojler 250L w formie bufora i reszta niezbędnego sprzętu. USTAWIENIA: 1 typ paliwa 1 2 temp zadana kotła 60 3 max moc pracy kotła 100 4 tryb pracy pompy CO zima 5 temp zadana CWU 50 6 priorytet grzania CWU nie 7 likwidacja bakterii nie 8 bieżąca jasność paleniska ok. 145 9 wyłączenie zapalarki przy jasności 10 USTAWIENIA SERWISOWE WENTYLATOR 1 modulacja obrotów wentylatora podczas rozpalania nie 2 minimalne obroty wentylatora podczas rozpalania 1 3 maksymalne obroty wentylatora podczas rozpalania 40 4 opóźnienie załączenia modulacji podczas rozpalania 10s 5 obroty wentylatora przy rozpalaniu 60 6 obroty wentylatora przy maksymalnej mocy palnika 14 7 obroty wentylatora przy minimalnej mocy palnika 14 8 obroty wentylatora przy wygaszaniu 100 9 obroty wentylatora przy czyszczeniu 100 10 przedmuchy wentylatora nie 11 czas przedmuchu 12 czas przerwy przedmuchu PODAJNIK 13 czas napełniania podajnika 10 14 dawka startowa 0 15 czas trwania cyklu podawania paliwa 20 16 dawka paliwa podawana przy rozpalaniu 0 17 dawka paliwa podawana przy maksymalnej mocy palnika 35 18 dawka paliwa podawana przy minimalnej mocy palnika 35 19 tryb pracy stokera auto 20 czas pracy stokera 21 czas postoju stokera 22 czas wydłużenia pracy stokera 20 23 czas opróżnienia stokera 40 24 detekcja zapłonu podajnika nie 25 temperatura zapłonu podajnika ZAPALARKA 26 rodzaj detektora płomienia FD-1 27 korekcja FD-1 0 28 histereza zaniku płomienia (fotodetektor) 3 29 histereza zaniku płomienia (czujnik temperatury) 30 zwłoka detekcji zaniku płomienia 60 31 czas rozpalania paliwa 10 32 ilość prób rozpalania paliwa 3 33 stabilizacja rozpalania nie 34 czas stabilizacji rozpalania 35 płynna stabilizacja rozpalania 36 czas wygaszania paleniska 5 37 tryb pracy mechanizmu czyszczącego auto 38 czas pracy mechanizmu czyszczącego 275 39 czas powrotu mechanizmu czyszczącego 275 40 czas postoju mechanizmu czyszczącego 41 czas otwierania mechanizmu czyszczącego 42 czas zamykania mechanizmu czyszczącego 43 ilość wygaszeń przed czyszczeniem 3 44 minimalny czas pracy bez czyszczenia 6 45 maksymalny czas pracy bez czyszczenia 24 POMPA CO 46 tryb załączenia pompy CO term 47 okresowe załączenie pompy CO nie 48 czas okresowego załączenia pompy CO POMPA CWU 49 tor CWU jest 50 histereza grzania CWU 10 51 podwyższenie temperatury kotła podczas grzania CWU 2 wybieg CWU nie czas wybiegu pompy CWU stabilizacja po dogrzaniu CWU 1 temperatura załączenia pompy mieszającej histereza pracy pompy mieszającej TERMOSTAT temperatura minimalna kotła 45 temperatura maksymalna kotła 70 histereza górna temperatury kotła 8 histereza przełączenia mocy palnika 7 histereza ochrony kotła 2 temperatura przegrzania kotła 90 modulacja mocy palnika tak współczynnik modulacji mocy 1 tryb pracy termostatu norm. stała czasowa adaptacji opóźnienie wyłączenia palnika 0 INNE bieg pompy CO 1 (od 1 do 3) ... pompa od 25 do 60 (chyba obrotów) bieg pompy CWU 1 (od 1 do 3) ... jak wyżej mieszanie pompy CO 3 (od 0 do 10 na zaworze 3-drożnym mieszającym) mieszanie pompy CWU 0 (od 0 do 10 na zaworze 3-drożnym mieszającym) temperatura na podłogę / temperatura w domu około 42 na termometrze temperatura na powrocie przy kotle około 39 na termometrze PYTANIA: 1. Co ustawić aby piec szybciej się rozpalał, bo zapłon trwa około 10-15min i w tym czasie wentylator zbija temp z 50 stopni na około 40 stopni. 2. Jak maksymalnie skrócić czas nagrzewania kotła? Wiem, że dawka paliwa i powietrza - prośba o rozjaśnienie ogólnych zasad pomiędzy dawką paliwa, czasem podawania, odstępami podawania itd - nigdzie tego w necie nie można znaleźć. 3. co tu jest schrzanione . O ile bufor dobrze trzyma, bo przez 5h CWU nie spadła nawet o 1 stopień (jeszcze nikt wody nie używa w domu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hades231 27.11.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Witam, Jakiego producenta posiadasz palnik? Grzałka jest prawidłowo umieszczona w palniku? Wentylator dla mocy maxymalnej jest stanowczo za mały (wnioskuję to po tym, że jest równy wartości obrotów przy mocy minimalnej) - podkręć do 20-25% Kolejną rzeczą jest ustalenie dawek paliwa dla rozpalania - Dawka startowa oraz dawka podawania jest ustawiona na 0, czyli w teorii podajnik nic nie podaje Dawka startowa - 3sek Dawka podawania dla rozpalania - 5% Nad resztą można się zastanowić po podaniu modelu palnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 28.11.2014 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Napis na obudowie Biowarm - może Tobie to coś pomoże . Jeśli mam szukać innego oznaczenie to daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hades231 28.11.2014 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Biowarm to seria kominków na pellet. Mogę prosić o zdjęcie? Te ustawienia, które podałeś, to są ustawienia oryginalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 29.11.2014 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 29.11.2014 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 (edytowane) to masz kolego palnik Pana Kotelby. Zadzwoń do nich napewno pomogą Ci ustawić palnik. http://www.supergrzanie.pl/piece-palniki-na-pellet.htmlOgólnie z tego co widzę to palnik masz totalnie rozjechany moc minimalna i maxymalna taka sama ? Wentylator w rozpalaniu dmucha jak głupi. Trzeba to na nowo regulować. Najlepiej zrobić to z analizatorem spalin. Albo na "oko" obserwować płomień osady na wymienniku kotła popiół i pracę samego kotła i dobierać parametry. Edytowane 29 Listopada 2014 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 29.11.2014 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 A analizator spalin montuje się na czopuchu jak się domyślam? Jakie koszta takiej przyjemności?Dodam, że moc minimalna i maksymalna zostały zrównane przeze mnie z powodu niedobijania temp do odcięcia. Zadana kotła 60 a histereza górna kotła +8 stopni. Dochodziło mi do 64 i spadało na 60 i znów walka o każdy stopień.Okazało się, że mam coś z całym układem i jest tam masa powietrza - dzisiaj robię testy szczelności, bo tak to ustawiać to ja sobie mogę na chybił-trafił.Inna rzecz - temp czopucha i całej rury, co wchodzi w kamionkę jest niebotycznie wysoka.Postaram się dzisiaj zorganizować analizator spalin i sprawdzić to po testach szczelności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 29.11.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 To dobrze ze walczyło palnik powinien pracować możliwie długo bez wygaszania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 29.11.2014 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 To dobrze ze walczyło palnik powinien pracować możliwie długo bez wygaszania A mi mówili, że ma dobić jak najszybciej zadaną temp i wyłączyć się. Palnik pelletowy niby tak ma działać. Do tego bojler 250L w formie bufora ciepła. Z 48* przez 2 doby zszedł do 30* ( jeden dzień -2 na zewnątrz, drugi dzień -5 na zewnątrz). Zaznaczam, że nie znam się na tym, bo to nie moja działka i stąd moja wiedza jest znikoma aby nie powiedzieć, że zerowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 29.11.2014 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 każde rozpalenie i wygaszenie kotła źle na niego wypływa. Dodatkowo każde rozpalenie i wygaszenie powoduje zużywanie np grzałki w zapalarce. Wiec najlepiej żeby kocioł sobie jak najdłużej i wyłączył się dopiero wtedy gdy jego praca będzie zbędna np dostanie sygnał z termostatu pokojowego że w chałupie masz już ciepło. To to jest bojler czy bufor ? Bo jakoś to tak dziwnie opisujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 02.12.2014 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 To jest bojler 250L z 2 płaszczami. Idea taka aby piec nagrzał bojler do 50*C i dalej działał sobie na podłogówkę tylko. Ciepło będzie również odbierane z bojlera przez wodę idącą na podłogę. Nie wiem jak to opisać, bo ogrzewanie to nie moja branża w przeciwieństwie do drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrKac 02.12.2014 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Współczuję, a wsparcia producenta nie ma ? Przerabiałem to samo z piecem Cichewicza na ekogroszek - sam musiałem dojść bo serwis nie był w stanie pomóc.Radzę poszukać u innych producentów - palnik pewnie jest stosowany w wielu modelach i zadzwonić do producenta sterownika oraz palnika. Piotr Futura Dual Komfort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.12.2014 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 to masz kolego palnik Pana Kotelby. Zadzwoń do nich napewno pomogą Ci ustawić palnik. http://www.supergrzanie.pl/piece-palniki-na-pellet.html . Też mi to tak wygląda, już w nowszym wyposażeniu z mniejszą dmuchawką Dzwonić najlepiej do niego, to pomoże ze sterem. Dzwoniąc podać,że jest to juz palnik z dmuchawa WPa097 (małą) wcześniejsze były na innych ewmarowskich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hades231 02.12.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Ustawienia wentylatora na 60% podczas rozpalania są standardem w KEY'u, i są dość przydatne przy rozpalaniu grzałką ceramiczną. Nie pamiętam w której wersji oprogramowania sterownika, ale gdzieś powinna być opcja zmiany pracy palnika między trybami "ciągły" i "przerywany", co może być rozwiązaniem problemu. Co do dawek, to nie będę się wypowiadał, ponieważ nie znam tego palnika, nie wiem jak wygląda od strony paleniska, jaka wydajność ślimaka podającego itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 02.12.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Też mi to tak wygląda, już w nowszym wyposażeniu z mniejszą dmuchawką Dzwonić najlepiej do niego, to pomoże ze sterem. Dzwoniąc podać,że jest to juz palnik z dmuchawa WPa097 (małą) wcześniejsze były na innych ewmarowskich... Jakie wcześniejsze ? Ten palnik to nowy produkt. Niedawno opatentowany (ogłoszony w biuletynie nr 23 (listopad ) 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.12.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Jakie wcześniejsze ? Ten palnik to nowy produkt. Niedawno opatentowany (ogłoszony w biuletynie nr 23 (listopad ) 2013 Miałem go zainstalowanego w swoim kotle, znam właściciela, mówiłem mu,że dmuchawa jest za duża... teraz widzę na fotce,że jest już mniejsza Miał jakoś teraz wychodzić prototyp mniejszego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 02.12.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 aaa może dostałeś testowy bo rozsyłali przez jakis czas po producentach kotłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.12.2014 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 aaa może dostałeś testowy bo rozsyłali przez jakis czas po producentach kotłów. Wcześniejszy był jeszcze inny. Ten co miałem - właściciel był u mnie w kotłowni i mówiłem,że wentyl za duży, tam był tuningowany RV13AMRs40W Mniejszy oglądał u mnie, ja akurat testowałem protoplastę tego, co widzisz na fotce pod kocioł 7kW To co na fotce w tamtym czasie miało dopiero zamówione formy pod odlew aluminiowy.... Testując ten palnik testowałem też swój deflektor-separujący, stąd z kolei w moim zgłoszeniu patentowym widnieje zapis,że deflektor jest do kotłów węglowych oraz pelletowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 03.12.2014 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Zjadło mi poprzedni wpis ... także będzie opcja skrócona. Mam złej jakości pellet, który blokuje mi się w koszu i nie trafia na podajnik. Jak dźgnę kijem, to pellet zapada się o schodzi niżej do kosza (zagęszcza się). Co zrobić z tym fantem? Mam 2 tony tego badziewia w kotłowni i liczę na jakąś poradę od Was. Tak wiem - Polak po szkodzie mądry, a za porady typu wywalić pellet i kupić coś dobrego nie wchodzi w grę w tym sezonie. Za rok albo pestka albo Olimp/Lava. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 03.12.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Mieszać z lepszym peletem. Może pelet nie jest całkiem zły tylko łapie gdzieś wilgoć bo to też może być przyczyną. Jak ten pelecik wyglada dużo ma pyłu ? czy też może są długie kawałki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts