Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

ale chyba tego aktu nie ma :cry: . Jest tylko dokument (pismo) od firmy X, w którym informują, że przekazują gminie działki stanowiące drogę dojazdową w formie darowizny. I chyba na tym stanęło ...

Gmina nie chce tych działek (drogi), bo muszą się nią zajmować ...

Co robić?

M

musisz znaleźć księgę wieczystą tych gruntów i zobaczyć, kto tam jest wpisany jako właściciel. i do niego uderzyć. i jeszcze raz powtarzam, jeśli będzie prawne zrzeczenie się nieruchomości, to gmina nie może nie chcieć :)

https://forum.murator.pl/topic/19562-suebno-gruntowa/page/2/#findComment-507768

Poproszę Cię jeszcze o opinię w sprawie (całą noc myślałem i ... może to będzie rozwiązanie)?

Człowiek, od którego kupiłem działkę (a on kupił ją od firmy X) ma zapis w akcie notarialnym, że działki nr ... ... ... stanowią drogę dojazdową do działek powstałych w wyniku podziału działki nr ....

Ja takiego zapisu nie mam, ale może to coś reguluje i pomoże mi w przebrnięciu przez ten temat z urzędnikami?

https://forum.murator.pl/topic/19562-suebno-gruntowa/page/2/#findComment-507783

Poproszę Cię jeszcze o opinię w sprawie (całą noc myślałem i ... może to będzie rozwiązanie)?

Człowiek, od którego kupiłem działkę (a on kupił ją od firmy X) ma zapis w akcie notarialnym, że działki nr ... ... ... stanowią drogę dojazdową do działek powstałych w wyniku podziału działki nr ....

Ja takiego zapisu nie mam, ale może to coś reguluje i pomoże mi w przebrnięciu przez ten temat z urzędnikami?

wiesz co, ja tak do końca to nie rozumiem o co właściwie chodzi. co kupiłeś, od kogo, co ci przeszkadza? co z tą drogą? wyłóż mi to po kolei, plis

https://forum.murator.pl/topic/19562-suebno-gruntowa/page/2/#findComment-507802

wiesz co, ja tak do końca to nie rozumiem o co właściwie chodzi. co kupiłeś, od kogo, co ci przeszkadza? co z tą drogą? wyłóż mi to po kolei, plis

Witam Lukrecjo,

Więc od początku...

- kupiłem działkę, przeszedłem przez wszystkie etapy urzędowe i ... złożyłem wniosek o wyłączenie części gruntu z użytkowania rolnego oraz wniosek o pozwolenie na budowę

- urzędnik w trakcie analizy operatu przygotowanego przez geodetę stwierdził, że w związku z tym, iż droga dojazdowa należy do firmy X (info z ewidencji gruntów) a nie do gminy muszę mieć formalną zgodę na poruszanie się po tych działkach, by mieć możliwość dojazdu do mojej posesji

- w gminie otrzymałem decyzję dotyczącą podziału działki i wydzielenia drogi dojazdowej, ale wg. urzędników starostwa (wydział ewidencji gruntów) to nie reguluje własności (w dalszym ciągu nie jest to droga gminna tylko firmy X)

- otrzymałem również w gminie kopię pisma, w którym firma X informuje, że przekaże nieodpłatnie gminie działki stanowiące drogę dojazdową

- gmina chyba notarialnie tego nie dokończyła (po prostu nie chce tej drogi - obowiązki) i w dalszym ciągu te działki w dokumentacji stanowią własność firmy X - nadmienię, iż wzdłuż tej drogi stoją już domy zamieszkałe oraz w trakcie realizacji.

Więc tak, droga nie jest własnością gminy, firmy już nie ma pod tym adresem.

Rozmawiałem z byłym właścicielem mojej działki i powiedział mi, że w jego akcie notarialnym (zawarty pomiędzy nim a firmą X) jest napisanie o tym, że te działki powstały w wyniku podziału i stanowią drogę dojazdową do działek.

MOŻE TO URZĘDNIKOM WYSTARCZY? PRZECIEŻ JEST TO JAKAŚ INFORMACJA ZAWARTA W AKCIE NOTARIALNYM O TYM, ŻE FIRMA X WIE O PRZEZNACZENIU TYCH DZIAŁEK (DROGA DOJAZDOWA)?

MOŻE PRÓBOWAĆ ZMIENIĆ MÓJ AKT NOTARIALNY BAZUJĄC NA AKCIE NOTARIALNYM BYŁEGO WŁAŚCICIELA?

PRZECIEŻ NA TYCH DZIAŁKACH ROSŁY I ROSNĄ DOMY? KTOŚ MUSIAŁ IM WYDAĆ ZGODĘ NA BUDOWĘ? DLACZEGO MI SPRAWIAJĄ KŁOPOTY? PODOBNO SIĘ ZMIENIŁY PRZEPISY?

https://forum.murator.pl/topic/19562-suebno-gruntowa/page/2/#findComment-507945

w twoim interesie najlepiej by było, dorwać właściciela tej firmy (zarząd spółki) i zawlec go do notariusza, żeby zrzekł się tego gruntu. Zyskujesz na tym co najmniej 2 rzeczy: po pierwsze droga będzie wtedy własnością gminy i będzie musiała o nią dbać (to nie jest tak, że gmina nie chce, po prostu nie ma aktu prawnego, to jej to nie obchodzi). Po drugie skoro temu właścicielowi tak bardzo nie zależy na tym gruncie to może się jeszcze odpukać tak zdarzy, że ktoś to kupi i ustanowi opłaty za użytkowanie.

to nie gmina musi tę sprawę załatwić notarialnie, tylko obecny właściciel.i nie ważne, że firma nie istnieje pod tym adresem. Istnotne jest kto jest wpisany jako właściciel w KW.

Proponuję ci też iść do sąsiadów i zapytać, jak oni to załatwili.

https://forum.murator.pl/topic/19562-suebno-gruntowa/page/2/#findComment-508038

Chyba coś się ruszyło ...

Tydzień temu złożyłem pismo w gminie o treści:

Zwracam się z uprzejmą prośbą o uregulowanie wszelkich spraw formalno-prawnych dotyczących działek nr oraz nr, które to zgodnie z decyzją z dnia ..............r. stanowią drogę dojazdową do działek powstałych wyniku podziału działki nr ......... położonej we wsi X.

Z uzyskanych informacji i dokumentów wynika, iż działki ........... zostały nieodpłatnie przekazane Gminie w formie darowizny w dniu ..............., czego odzwierciedlenia nie ma w postaci wpisu do ksiąg wieczystych, co uniemożliwia jednoznaczne określenie właściciela tych działek.

W chwili złożenia wniosku o zezwolenie na trwałe wyłączenie z rolniczego użytkowania gruntu rolnego stanowiącego część moich działek nr ............... urzędnik Wydziału Ewidencji Gruntów i Budynków przy Starostwie Powiatowym wyraźnie stwierdził, iż działki nr ............... nie stanowią własności Gminy, lecz firmy X i zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa brak jednoznacznego zapisu w księdze wieczystej o własności tych działek uniemożliwia wprowadzenie zmian w ewidencji gruntów (warunek konieczny) i wymusza na mnie przedstawienie dokumentu potwierdzającego współwłasność działek stanowiących drogę dojazdową lub zgodę firmy X na poruszanie się po nich.

Właścicielem działek jest Gmina , ale nie ma dokumentów i zapisów jednoznacznie ten fakt potwierdzających.

Brak uregulowanej do końca z Państwa strony własności wstrzymuje wydanie pozytywnej decyzji o trwałe wyłączenie z rolniczego użytkowania gruntu rolnego oraz uzyskanie pozwolenia na budowę.

Zadzwoniłem dziś i otrzymałem informację, iż Gmina podjęła działania w celu uregulowania własności działki w KW.

Tak sobie pomyślałem, że akt notarialny był, ale gmina go nie zarejestrowała bo nie chciała mieć tej drogi na głowie ... włożyłem kij w mrowisko. Nie wiem ...

Mam nadzieję, że doprowadzi to do korzystnego dla mnie finału.

https://forum.murator.pl/topic/19562-suebno-gruntowa/page/2/#findComment-508519

Przerabiałem to dawno temu, po zakupie działki.

Lizanie d...y pewne.

Płaszczyłem się jak palant żeby zakopać kabel, wodę i gaz.

Nie zazdroszczę.

Zwierzenia głębsze - na privie.

https://forum.murator.pl/topic/19562-suebno-gruntowa/page/2/#findComment-508710

jeszcze raz podkreślę 2 rzeczy

1. darowizna jest procesem dwustronnym: musi być darujący i obdarowany i obie strony muszą faktycznie wyrażać chęć dokonania darowizny (darowania i przyjęcia). i tutaj gmina może strzelać focha.

zrzeczenie się natomiast nieruchomości jest jednostronne: tzn. dotychczasowy właściciel nie chce już być dłużej właścicielem i zrzeka się gruntu, nie wyznaczając następnego właściciela. a ponieważ polski ustawodawca wykluczył możliwość istnienia ziemi niczyjej na terenie Polski, to każda działka, której ktoś się zrzekł, automatycznie przechodzi na własność gminy, na której terenie leży.

2. KAŻDA jedna operacja, umowa, sprzedaż, kupno, zrzeczenie, zamiana, darowizna, podział, scalenie, użytkowanie wieczyste, absolutnie wszystko, co jest związane ze zmianą własności nieruchomości musi być sformułowane aktem notarialnym, nie żadnym oświadczeniem, umową cywilną, tylko aktem notarialnym sporządzonym przez notariusza!!!!

https://forum.murator.pl/topic/19562-suebno-gruntowa/page/2/#findComment-508826

jeszcze raz podkreślę 2 rzeczy

1. darowizna jest procesem dwustronnym: musi być darujący i obdarowany i obie strony muszą faktycznie wyrażać chęć dokonania darowizny (darowania i przyjęcia). i tutaj gmina może strzelać focha.

zrzeczenie się natomiast nieruchomości jest jednostronne: tzn. dotychczasowy właściciel nie chce już być dłużej właścicielem i zrzeka się gruntu, nie wyznaczając następnego właściciela. a ponieważ polski ustawodawca wykluczył możliwość istnienia ziemi niczyjej na terenie Polski, to każda działka, której ktoś się zrzekł, automatycznie przechodzi na własność gminy, na której terenie leży.

2. KAŻDA jedna operacja, umowa, sprzedaż, kupno, zrzeczenie, zamiana, darowizna, podział, scalenie, użytkowanie wieczyste, absolutnie wszystko, co jest związane ze zmianą własności nieruchomości musi być sformułowane aktem notarialnym, nie żadnym oświadczeniem, umową cywilną, tylko aktem notarialnym sporządzonym przez notariusza!!!!

Dzięki serdeczne!!!! :D

https://forum.murator.pl/topic/19562-suebno-gruntowa/page/2/#findComment-508831