Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taśmy Led RGB podwieszane sufit 20M

Recommended Posts

Witam chciałbym zasięgnąć opini na temat prawidłowego podłączenia Led RGB. Zakupiłem 20m taśmy led RGB na diodach EPISTAR SMD5050

300 diód na 5 m x 4 co daje nam 1200 na 20M do tego sterownik radiowy (wd producenta obsługuje do 20M taśmy led i się nie mylił) do tego dwa zasilacze 2x 150W oraz jeden wzmacniacz.

Opis problemu:

Podłączyłem dwa zasilacze które zmostkowałem ze sobą dałem jeden wzmacniacz sygnału na 10M Led (wiem ze powinny być dwa wzmacniacze)

owszem wszystko działa, lecz jedno 10 metrów led rgb świeci jaśniej to w z wzmacniaczem a drugie minimalnie ciemniej bez wzmacniacza (wiem wzacniacz trzeba dokupić) ale obie taśmy połączone po 10 metrów od 6M aż do 10M świeca coraz słabiej widać różnice prosił bym forumowiczów o pomoc w tej sprawie. jak by to podłączyć aby na całej długości paliło się tak samo.

poniżej przedstawiam paramtery tego co kupiłem:

Diody LED RGB 20M

Dane Techniczne

Najmocniejsza dostępna na rynku, najwyższej jakości zmiennokolorowa taśma LED RGB na diodach EPISTAR SMD5050 (każda dioda świeci na dowolny kolor) na elastycznym BIAŁYM podłożu.

Gęstość 300 diod / rolka 5 metrów - 3-chipowe diody (3 punkty w każdej diodzie), dzięki czemu każda dioda świeci 3 razy mocniej niż dioda EPISTAR SMD3528. Możliwość dzielenia co 5 cm. Posiada bardzo mocną taśmę dwustronną firmy 3M, która ułatwi montaż na każdej powierzchni. Stosowana do podświetleń różnych aranżacji, takich jak sufit podwieszany, wnęka, schody, meble etc. Przeznaczona do pracy wewnątrz pomieszczeń - IP20.*Idealnie sprawdza się do montażu w profilach LED.

*

Parametry techniczne:

Barwa światła: zmiennokolorowa RGB - dowolny kolor (nawet biały ciepły i biały zimny)

Kolor podłoża: białe

Napięcie: 12V DC - prąd stały

Zalecane natężenie zasilacza: 1,2 A/m

Zalecana moc zasilacza: 14,4 W/m

Temperatura pracy: od*-20º C do +60º

Typ diody: SMD 5050 PLCC6 3-chip RGB Epistar

Ilość diod: 60/m (300/rolka 5 metrów)

Kąt świecenia: 120º

Możliowość cięcia/dzielenia: co 3 diody = 5cm

Wymiary (dł./szer./wys.): 5000mm / 10mm / 2,5mm

Waga: 150g

Certyfikaty: CE, RoHS

Zasilacz 150W

Dane Techniczne

Wysokiej jakości, dedykowany do oświetlenia LED, zasilacz impulsowy Mean Well 12V o mocy 150W. Bardzo wysoka niezawodność, chłodzonie swobodnym przepływem powietrza.

Dane techniczne:

napięcie wyjściowe: DC 12 V (prąd stały)

max. moc wyjściowa: 150 W

max. natężenie wyjściowe: 12,5 A

napięcie wejściowe: AC 88 - 224 V

temperatura pracy: -20º C do +70º C

zabezpieczenia: zwarciowe, przeciążeniowe, termiczne, nadnapięciowe

zakres regulacji napięcia wyjściowego: 10%

mocowanie wejścia / wyjścia: zaciski śrubowe

wymiary (dł./ szer./ wys./): 19,9 / 9,8 / 3,8 cm

waga: 625 g

certyfikaty: CE, RoHS

Kontroler RGB + Pilot

Dane Techniczne

Kontrolery z serii mini to jedne z najmniejszych i najprostszych w obsłudze sterowników oświetlenia RGB

Opis produktu:

wymiary kontrolera: 130 mm x 24 mm x 65 mm

wymiary pilota: 130 mm x 51 mm x 7 mm

napięcie wejściowe: DC 12V

maksymalna natężenie: 3 x 4A / 12A

maksymalna moc: 144W

funkcje bezprzewodowego pilota:

włączanie i wyłączanie

płynna regulacja jasności

wybór z 20 zaprogramowanych kolorów - w tym 5 odcieni białego

pamięć na 6 stworzonych przez siebie kolorów

6 programów zmiany kolorów (miganie, przejścia płynne itp)

płynna regulacja szybkości zmian kolorów w programach

pilot bezprzewodowy - działa na zasadzie*FAL RADIOWYCH

wysoka moc - obsługa do 20m taśmy RGB

:)

300 diód na 5 m x 4 co daje nam 1200 na 20M do tego sterownik radiowy (wd producenta obsługuje do 20M taśmy led i się nie mylił) do tego dwa zasilacze 2x 150W oraz jeden wzmacniacz.

Nie wiem w którym miejscu się "nie mylił", sam sterownik obsługuje do 144W a nie dwa razy więcej 14,4W x 20m = 288W, ze wzmacniaczami może i kilkadziesiąt metrów.

Opis problemu:

Podłączyłem dwa zasilacze które zmostkowałem ze sobą

Zmostkowałeś ich wyjścia ? Niektórzy napiszą, że jest to niedopuszczalne, inni, że nie zalecane - ja bym nie ryzykował ;)

dałem jeden wzmacniacz sygnału na 10M Led (wiem ze powinny być dwa wzmacniacze)

owszem wszystko działa, lecz jedno 10 metrów led rgb świeci jaśniej to w z wzmacniaczem a drugie minimalnie ciemniej bez wzmacniacza (wiem wzacniacz trzeba dokupić) ale obie taśmy połączone po 10 metrów od 6M aż do 10M świeca coraz słabiej widać różnice prosił bym forumowiczów o pomoc w tej sprawie. jak by to podłączyć aby na całej długości paliło się tak samo.

Odpowiedzi już dostałeś, pomijając za mały zapas mocy zasilaczy (zakłada się zwyżkę 10%, oczywiście pełna moc potrzebna będzie tylko przy świetle białym) Podziel taśmy na dwa odcinki po 10m każdy odcinek na osobnym zasilaczu, 10metrowy odcinek taśmy zasilany na początku, końcu i w środku, w zależności od odległości taśmy od zasilacza/wzmacniacza - odpowiedni przekrój przewodu (4x1,5mm lub grubszy) Ze sterownika wyjdź na dwa wzmacniacze (prawdopodobnie sam sterownik będzie wymagał 3-ciego zasilacza) I jeżeli jeszcze nie upaliłeś jakiejś taśmy, to przy takim połączeniu j/w będziesz się cieszył ładnym RGB - napisz czy kolor biały na całej długości będzie jednolity - jeśli nie, zasil każdy odcinek 10m w 5-ciu miejscach. Staraj się rozmieścić wszystko symetrycznie.

pzdr

[ATTACH=CONFIG]291746[/ATTACH]Ja Ci już powiedziałem, jakbym to wykonał, żeby mieć święty spokój - zamieszczam rysunek. Zrobisz jak uważasz.

pzdr

Dzięki Według twojego rysunku udało się mi to fajnie wszystko podłączyć, z wyjątkiem tego że tylko podłączyłem Ledy po środku tylko i jest kolor spoko, nie ma spadków wszystko świeci ładnie i równomiernie. zastosowałem inne wzmacniacze 2 x 240 watt. Zauważyłem pewien plus, gdyż dzięki zastosowaniu silniejszych zasilaczy, LISTWY LED RGB nie grzeją się nawet przy najsilniejszym białym kolorze, Wiec też nawet pod jeden z tych zasilaczy podłączyłem sterownik i nie było z tym żadnych problemów Dzięki za Pomoc.... Wszystkim

Oto finał mojej pracy (i oczywiście nie udało by mi się to, bez tych użytkowników: kasprzyk, eranet, mturdus.)

Film:

https://www.youtube.com/watch?v=MDMtK6abuRE&feature=youtu.be

No jest dyskoteka ;)

Sufit masz opuszczony przy samych ścianach ? Zamieść zdjęcie przy zwykłym świetle, jaką masz odległość od taśmy do sufitu ?

pzdr

Odległość od sufitu to ok. 11 cm a szerokość od ściany to 30 cm krótki film ci to pokaże. Na Filmie jest tylko pokazany zarys półki na suficie a właściwie końcowy etap przed zainstalowaniem LED

https://www.youtube.com/watch?v=8uNFMaEjtRI&feature=youtu.be

Rozwiązanie, które podal kasprzyk jeśli chodzi o podłączenie wydaje sie byc optymalne i lepsze dla trwałości taśmy niż zasilanie tylko w środku. Gdyby to było 5m to ok, 10m lepiej zasilić jak fachowiec Ci wskazał...

Wiesz według sztuki Fachowca który mi o tym powiedział a nie miał czasu dla mnie aby mi to zamontować będzie dobrze gdyż od kilku lat stosuje ten sposób i żaden klient nie przyszedł z reklamacja. Wszystko zależy od taśmy zasilaczy i wzmacniacza.

Ja ze Stanowczą racją mogę powiedzieć ze od kiedy zmieniłem zasilacze ze 150W na 240W Ledy przy maksymalnym obciążeniu czyli kolorze białym, nie są gorące tylko letnie więc to się przekłada przede wszystkim na ich żywotność. Wiec jeszcze raz dzięki za waszą pomoc.

(Ja lubię zebrać bardzo dużo informacji posegregować je i i zacząć wtedy działać)

Mam nadzieje ze ten temat pomoże innym osobą z podobnym problemem... (trzeba pomagać bezinteresownie:-)

Owszem, duże znaczenie ma jakość samej taśmy - jeżeli nie grzeje się na początku zasilań - można tak pozostawić. Przygotowując instalację lepiej dać o dwa przewody więcej niż jeden za mało ;)

Trafiałem do tej pory na taśmy 5-cio metrowe RGB, zasilone z dwóch stron i na 2,5m widać było już spadek napięcia, odbarwienie w stosunku do początków.

Ile kosztowały Twoje taśmy ?

pzdr

Za 5 metrów Taśmy Zapłaciłem (wziąłem tą z 300 diód na 5M) w necie 85 zł bez silikonu a pokryte sylikonem widziałem już za 100 zł za metr na diodach EPISTAR SMD5050 (A w moim mieście cena waha się od 30 zł za 1M)

Diody Led RGB

http://www.akb-poland.com/category/dioda-5050-rgb-

Zasilacz (ja kupiłem jakieś chińskie najtańsze w moim mieście 2 szt za 240 zł po 240W każdy)

http://www.akb-poland.com/zasilacz-modulowy-led-pos-240w-12v.html

wzmacniacz

(też kupiłem w mieście 2 szt za 60 zł dokładnie taki http://www.ecolighting.com.pl/374,wzmacniacz-sygnalu-do-tasm-rgb-6a-mini.html i wszystko śmiga)

a poniżej innego typu wzmacniacz

http://www.akb-poland.com/category/wzmacniacze-

Sterownik

http://www.akb-poland.com/category/rgb-radiowe

Edytowane przez jjaneczek
zmiana opisu

• 7 months później...