marcinollosso 27.11.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Witam wszystkich! Jestem nowy na forum a więc proszę o wyrozumiałość Przechodząc do rzeczy to korzystając z długich jesiennych wieczorów postanowiłem się przygotować do budowy naszego domu. Analizując rzuty stropów narodziło mi się kilka pytań. Korzystałem co prawda z literatury (poradnik majstra budowlanego) ale kilka rzeczy nie daje mi spokoju. Na początek dodam że w treści projektu jest napisane "Strop międzykondygnacyjny płytowy, żelbetowy, jednokierunkowo zbrojony, wylewany na mokro." Czytałem o zbrojeniu jednokierunkowym ww. literatury że składa on się z prętów nośnych i prętów rozdzielczych. Z kolei patrząc na pozycję 1.1 załącznika to oznaczone są tylko pręty nośne? No chyba że pręty rozdzielcze są "domyślne" i nie trzeba ich nanosić na rzut? Bo jakoś mi się nie wydaje żeby były pręty tylko w jednym kierunku poukładane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.11.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Tu jest zastanawiająca inna kwestia, mianowicie czemu jest różne rozłożenie prętów, chodzi o zbrojenie prętem fi 12 w przęśle, gdzie jest co 10cm na górze rzutu .. a później na wiadomo za bardzo dokładnie skąd jest co 15cm .. może od tej kreski, brak napisanych odcinków na jakim to ma być wstyd mi za kolegę jakiegoś inż .. Nie wiem co jest powodem tej różnicy w rozstawie prętów. Rozdzielcze pręty jak dasz co 25cm przejdzie. Masz ładnie zaznaczone nad podporami pręty .. zbrojenia górnego. Też nie pokazane dokładnie na jakiej odległości te pręty ...ale za to wiesz że ściana ma na pewno 25 cm ... kilka razy to powtórzone .. tylko śmietnik robi na tym rys.. Brak wyrysu wkładek zbrojeniowych, jak mają być zakończone itp .. a rób sobie inwestorze ... taki przekaz .. liczenia na łaskę ekipy zbrojarzy .. bo pewnie "wiedzą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinollosso 27.11.2014 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Tu jest zastanawiająca inna kwestia, mianowicie czemu jest różne rozłożenie prętów, chodzi o zbrojenie prętem fi 12 w przęśle, gdzie jest co 10cm na górze rzutu .. a później na wiadomo za bardzo dokładnie skąd jest co 15cm .. może od tej kreski, brak napisanych odcinków na jakim to ma być wstyd mi za kolegę jakiegoś inż .. też się nad tym zastanawiałem, i domniemam że właśnie do tej kreski. Aczkolwiek wydaje mi się to mało fachowo pokazane. Masz ładnie zaznaczone nad podporami pręty .. zbrojenia górnego. Też nie pokazane dokładnie na jakiej odległości te pręty ...ale za to wiesz że ściana ma na pewno 25 cm ... kilka razy to powtórzone .. tylko śmietnik robi na tym rys.. Czyli rozumiem że wszystkie linie przerywane to jest zbrojenie podporowe górne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.11.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Tak .. W górnej strefie betonu mają iść te pręty .. http://gm6.fotobudowa.com.pl/files/2008/06/zbrojenie-plyty-stropowej-3.jpg około 2cm pod górnym poziomem betonu mają iść te pręty .. nad ścianami i przy bocznych ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinollosso 27.11.2014 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 No właśnie kiedyś pracowałem na budowie u siostry i robiliśmy tak jak pokazałeś na zdjęciu. a kiedy się robi tak jak ja pokazałem z załączniku? i jak można to odczytać z mojego projektu...a może to wszystko jedno? Rozumiem że w górnym zbrojeniu pręty rozdzielcze co 25cm też będą ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frodo55 28.11.2014 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 "Tu jest zastanawiająca inna kwestia, mianowicie czemu jest różne rozłożenie prętów,chodzi o zbrojenie prętem fi 12 w przęśle, gdzie jest co 10cm na górze rzutu .. a później na wiadomo za bardzo dokładnie skąd jest co 15cm ..może od tej kreski, brak napisanych odcinków na jakim to ma być wstyd mi za kolegę jakiegoś inż ..Nie wiem co jest powodem tej różnicy w rozstawie prętów."Nie trzeba się wstydzić za kolegę, różnica w rozstawie prętów wynika z tego, że w przypadku rozstawu 10cm mamy belkę jednoprzęsłową a w przypadku 15 cm mamy belkę wieloprzęsłową. Wykres momentów zginających wygląda trochę inaczej dla obu tych przypadków(podstawy statyki budowli).Jedyne co można zarzucić to rzeczywiście brak precyzyjnego określenia wymiarów odcinków na których mamy rozstaw co 15cm a na których co 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 30.11.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Witam wszystkich! Korzystałem co prawda z literatury (poradnik majstra budowlanego) ale kilka rzeczy nie daje mi spokoju.. Proponuję zamiast korzystać z literatury zapytać kierownika budowy ew. projektanta, jeśli oczywiście ich rola nie kończy się na postawieniu pieczątki. Przecież chorując nikt przy zdrowych zmysłach nie zaczyna od czytania książek medycznych Sam rysunek wygląda na typówkę, czyli wydawnictwo, które samo w sobie nie jest więcej warte niż gazeta z kiosku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.11.2014 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 że w przypadku rozstawu 10cm mamy belkę jednoprzęsłową a w przypadku 15 cm mamy belkę wieloprzęsłową. Wykres momentów zginających wygląda trochę inaczej dla obu tych przypadków(podstawy statyki budowli). Pod warunkiem że to płyta swobodnie podparta.. była by w okolicach schodów. a nie utwierdzona w znaczniej mierze. Zwłaszcza że są wieńce ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinollosso 01.12.2014 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Proponuję zamiast korzystać z literatury zapytać kierownika budowy ew. projektanta, jeśli oczywiście ich rola nie kończy się na postawieniu pieczątki. To są moje pierwsze spostrzeżenia i pierwsza "analiza" projektu. Oczywiście że kierownika będę o to pytał, bo w końcu to jego rola. Tak jak wcześniej wspominałem chcę się dobrze przygotować do budowy, no i łatwiej się rozmawia z kierownikiem jeśli oboje wiemy o czym mówimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.12.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Krótko, żeby każdy inwestor przygotowywał się do budowy i pytał to wiele błędów by się dało uniknąć.Tylko pogratulować takiej postawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinollosso 02.12.2014 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Tylko pogratulować takiej postawy. Dzięki za słowo wsparcia:) gdybyś mógł się ustosunkować do mojego ostatniego wpisu, z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.12.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Nie trzeba się wstydzić za kolegę, różnica w rozstawie prętów wynika z tego, że w przypadku rozstawu 10cm mamy belkę jednoprzęsłową a w przypadku 15 cm mamy belkę wieloprzęsłową. Wykres momentów zginających wygląda trochę inaczej dla obu tych przypadków(podstawy statyki budowli). Jedyne co można zarzucić to rzeczywiście brak precyzyjnego określenia wymiarów odcinków na których mamy rozstaw co 15cm a na których co 10cm. U mnie nie było nawet rysunku, tylko opis. Po co więcej? Co do zagęszczenia prętów, cytuję z mojego projektu: Pod ściankami działowymi pręty główne w pasie szerokości 1m zagęścić do fi10 co 10cm. Sprawdź w projekcie czy nie ma opisu. Edytowane 4 Grudnia 2014 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 04.12.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Opcja zdjęcia numer dwa (marcinollosso ) dlatego masz inne rozstawy dolne co 15 cm a górne co 18 cm . --------------------------------------------------------------------------http://www.smigielskibudowadomów.cba.pl Edytowane 16 Stycznia 2015 przez smigloxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts