Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Buderus G124X - tryb nocny

mazak101

Recommended Posts

Witam. Prosze o potwierdzenie/wyjasnienie trybu pracy nocnej pieca BUDERUS G124X (sterownik Ecomatic 2000). Piec na automatyce przy ustawieniu temperatury dziennej na 20 stopni funkcjonuje OK. Temperatura nocna pomieszczen ustawiona jest na 18 stopni.

Czy przy przejsciu w tryb "nocny" piec po prostu przestaje grzac i wlacza sie dopiero w/g ustawionego harmonogramu jak przejdzie na tryb "dzienny"? Czy tez dalej powinien grzac pomieszczenia tylko z obnizonymi paramatrami?

Dzieki za pomoc.

MZ

Teraz to już zgłupiałem. Mam pogodówkę bez żadnego sterownika w pomieszczeniach. Temperatura pomieszczeń ustawiona jak wspomniano na początku. Temparatura załączenia ogrzewania (pogodówka) ustawiona od 10 stopni czyli zaczyna grzac jak temperature spadnie poniżej tych 10. Ponieważ było za ciepło w pomieszczeniach zmieniłem na dzień 18 a na noc 16. W dzień grzał w nocy przestawał. Dalej było za ciepło. Znowu obniżyłem obie temperatury. Do wczoraj w trybie nocnym po prostu nie grzał. Teraz zaczął. Czy to dlatego że temperatura spadła na zewnątrz poniżej poziomu który powoduje że mimo trybu nocnego (obniżonego) załącza się grzanie. Jest takowa? To dlaczego przedtem na trybie nocnym właczał sie OFF i piec nie grzał wcale? Temperatura w ciągu paru godzin (między 21.30 a 5.00) nie spadała w pomieszczeniach więcej niż o 1.5 stopnia (sprawdzone)....więc wszystko OK. teraz jak zaczął grzać jeszcze w nocnym to zużycie gazu znacznie wzrosło.

Nie znam się na piecach i dochodzę dragą dedukcji co i jak ale teraz to już zgłupiałem.

Wydaje mi się że przy nawet przy tych ustawieniach obecnych (17 i 15) przegrzewa pomieszczenia. Jest za ciepło. Czy mogę tym sterować jedynie poprzez temperaturę pomieszczeń w trybie dziennym i nocnym?

I jak to jest z tym trybem nocnym?

Może ktoś ma taki układ to podpowie.

Pozdrawiam

MZ

Witam,

Sprawdziłem dzisiaj ustawienia serwisowe na sterowniku:

Temperatura projektowa = 75stopni

Mróz od = 1stopni

Obniżenie zewnętrzne

Min. załączenia = 10stopni

Max. wyłączenia = 85stopni

Spaliny OFF

Zegar 0

Wyrównanie 0.0

Przekaźnik

Wersja 123 5

Krzywa grzewcza 22 10stopni

Które wyglądają nie halo i można manipulować?

a) Jak mniemam temperatura zamarzania powoduje że piec pracuje w nocy i grzeje dom oraz wodę. Mogę ten parametr obniżyć? Do jakiej wartości?

b) Co to temperatura projektowa i jak tym sterować?

c) Co to obniżenie zewnętrzne i jak tym sterować?

d) Co to wyrównanie i jak tym sterować?

e) Czy ta krzywa grzewcza jest OK?

Ma ktoś może instrukcję serwisową do sterownika Buderusa HS 2102?

Pozdrawiam

MZ

Edytowane przez mazak101