Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z DGP jako jedyne źródło ogrzewania w nowym domku przepisy?

vulcanorwp.pl

Recommended Posts

Czy kominek z DGP może być używany jako jedyne źródło ciepła w małym domu max 50-60m2 według przepisów?

Nie wiem jak DGP jest traktowana jako system grzewczy czy nie? Czy ktoś budował osotanio taki dom tylko z kominkiem?

W programie gdzie remontują domy na polsacie cały czas instalują kominki teraz z DGP jako jedyne źródło ogrzewania to jak to jest.?

Ok, ale w przepisach tak jest to napisane że w sumie sam kominek nie może ale z dystrybucją powietrza są artykuły i jedni piszą że może drudzy że nie, na muratorze też jest artykuł:

http://muratordom.pl/instalacje/kominki-i-piece-wolno-stojace/kominek-jedyne-zrodlo-ciepla-w-domu-czy-mozna-go-zainstalowac-w-kazdym-domu,35_10830.html

Sam już nie wiem, a chodzi o to że jeżeli na działce nie ma gazu i ogrzewanie kablami elektrycznymi zostaje to mały dom nawet po super ociepleniu nie spełni warunków energii pierwotnej max 120kWh/m2/rok bo prąd ma współczynnik nakładu 3 a drewno 0,2 czyli przy prądzie max 40kWh/m2.rok na ogrzewanie i wodę ciepłą. Zostaje tylko pompa ciepła a przy tak małym domu nie jest o za bardzo opłacalne.

Zgodnie z przepisami kominek nie może stanowić jedynego ogrzewania w domu. Teoretycznie można obejść ten przepis wykonując ogrzewanie nadmuchowe z piecem (a nie kominkiem) akumulacyjnym. Warto skonsultować taki projekt ogrzewania z Pow. Insp. Nadzor. Budowlanego, który będzie odbierał dom.

Skoro zródłem ciepłego powietrza ma byc kominek to nawet teoretycznie nie mozna obejsc tego przepisu. Nie kominek (kocioł) w tym przypadku nie wchodzi w grę

Walczyć z systemem prawnym nie ma najmniejszego sensu. To stawianie się na z góry przegranej pozycji. Wystarczy zmienić retorykę...

Można pójść dwutorowo:

1.Kominek (sam) nie. Ale kominek z czymś - tak. Kominek jak element systemu CO.

2.Zapomnieć, że kominek z wkładem to kominek. Zgodnie z prawdą zresztą...

Gdyby nie "mała szkodliwość społeczna", dawno mielibysmy wykładnię. To nie jest sprawa o morderstwo;)

Witam.

Ustawodawca nie nadąża z przepisami za tym co możemy nazwać "życiem" oraz techniką, która rozwija się w ostatnich 20 latach nad wyraz szybko w budownictwie.

Z jednej strony nie można (niby) domu ogrzewać kominkiem, z drugiej strony uznaje kominkową instalację grzewczą za trwałe wypsażenie budynku mieszkalnego z możliwością stosowania obniżonej stawki VAT do montażowych 8%.

Dla przypomnienia - piece i grzejniki elektryczne, którymi już można ogrzewać cały budynek, takim trwałym wyposażeniem budynku, czyli instalacją grzewczą nie są ... są nią za to ... same kable elektryczne do nich doprowadzone - czyli przyłącza ...

Bzdura goni bzdurę ...

Pozdrawiam.

• 2 months później...

Witam serdecznie

Podłącze się do tematu, gdyż mam podobny problem

Posiadam mieszkanie ok 300 m2 mam zamontowane rury na 11 pomieszczeń z kominka

Posiadam turbinę aneco - wersja najmocniejsza - 950 m3 ze sterownikiem art 1

Wydaję mi się że po prostu ta turbina nie wyrabia. Turbina z odsysem z kominka - za nią trójnik na dwa obiegi

Jeden obieg grzeje pokoje sypialniane, zaś drugi reszte tj kuchnie salony i wc

Zamontowałem sobie przepustnicę, która odcina drugi obieg podczas nocy - wówczas w sypialniach jest super - ok 23 stopni - wystarcza

W momencie kiedy są dwa obiegi otwarte uzyskuje maksymalnie 21 stopni, przy czym muszę trzymać 130 stopni na czopuchu

Co myślicie o zainstalowaniu drugiej turbiny???? W momencie kiedy mam obieg zamknięty to fajnie wieje ciepłem na całym otwarciu jest już gorzej

Jeśli ktoś widział instalacje z dwoma turbinami to prosił bym o odpowiedź , szczególnie jeśli chodzi jak podłączyć te drugą turbinę

Czy ciągnąć drugi kanał do kominka, czy drugą turbinę na trójnik równolegle z tą pierwszą ?

Wiem że będzie pytanie a co za rachunek za prąd , ja waśnie zakupiłem turbinkę aneco z energo oszczędnym silnikiem 120 wat i jak bym te drugą

'dołożył to nie odczuł bym wcale tylko czy taką opcję można wykonać

Dzięki za każdą odpowiedź - tematu nigdzie nie ma na forum dlatego piszę

Pozdrawiam

Witam.

Mierzyłeś temperatury na wylotach kratek / anemostatów ?

Bo tu może być odpowiedź na Twój problem ...

Masz podcięcia w drzwiach ?

Zamykasz drzwiami pomieszczenia w domu ?

Dołożenie drugiego wentylatora nic nie da - będzie wręcz wychładzać bardziej to co już jest nagrzane.

Inna sprawa to ta, że masz bardzo dużą powierzchnię domu do ogrzania. To też robi swoje ... temperatury jakie podajesz nie są jakieś niskie ...

Pozdrawiam.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Jeśli chodzi o anemostaty to temperatura powietrza wlotowego - przy temperaturze w czopuch:

140 stopni na czopuchu - wylot ok 80 c - ale pali się cały czas na wysokim ogniu

120 stopni na czopuchu - wylot ok 70 c - normalny cykl palenia (wlot komory wkładu na 3/4 )

100 stopni na czopuchu - wylot ok 60 c - normalny cykl palenia mały ogień (wlot komory wkład mniej niż 1/2)

90 stopni na czopuchu - wylot ok 50 c - cykl palenia żar (wlot komory wkład mniej niż 1/4)

75 stopni na czopuchu - wylot ok 40 c - cykl palenia żar wygaszający (wlot komory wkład mniej niż 1/2)

Uważam że to na prawdę nie jest źle wkład kominkowy posiadam 15 kw

Ja staram się trzymać temperaturę 120 stopni na czopuchu - wtedy jest idealnie w całym mieszkaniu - 21 c przy temperaturach na zewnątrz do - 5 c

Przy większym mrozie oczywiście załączam ogrzewanie gazowe - w tym roku załączyłem tylko 4 razy

Jeśli chodzi o podcięcia w drzwiach to są lecz moje mieszkanie jest rozmieszczone w taki sposób że po środku jest salon 85 - gdzie jest kominek

i z salonu jest wejście do wszystkich pokoi - 5 pokoi (ok 20 m), kuchnia 25 , 2 łazienki razem ok 20 m i korytarz przed wejściem do mieszkania - razem wychodzi tak w granicach 250 m( nie licząc pomieszczenia gosp i kotłowni gazowej) - cała instalacja dgp jest umieszczona na poddaszu

Mieszkanie całe ocieplone wełną mineralną. wszystkie kanały najwyższej jakości - ocieplone podwójną wełną -( wszystkie przewody ok 40 m spiro fi 160) na każdy wlot do anemostatu jest przepustnica regulacyjna - po pewnym czasie do regulowałem je tak że wszędzie jest taka sama temperatura

Ja na pewno jestem zadowolony z tej instalacji daje rade

Po zamontowaniu przepustnicy zamykającej drugi obwód w pokojach sypialnianych uzyskuję nawet po 24 stopnie a jak jest 90 stopni na czopuchu - czyli już żar to mam 21 c czyli można powiedzieć że do rana jest ciepło i nie trzeba gazu załączać, ale niestety w reszcie mieszkania temperatura spada do 18 stopni i tu jest problem

Faktycznie kolega ma rację zainstalowanie drugiej turbiny może wychładzać mieszkanie - teoretycznie tak ale sterownik art 1 dobiera sobie prędkość

obrotów silnika od czujników temperatury i przy 50 c na czopuchu wyłącza instalację ( wówczas jest ok 21 na anemostacie)

A jak by było w przypadku zainstalowania mocniejszego wkładu np 25 kw ? i wtedy dwie turbinki? - podejrzewam że z taką mocą wkładu nawet na żarze będzie 120 c

Z pewnością kolega ma rację ogrzać dgp 300 m to jest jakieś nie porozumienie , no ale nie ma rzeczy nie możliwych

Zwłaszcza że naprawdę można zaoszczędzić - koszt ogrzewania gazowego wyniósł mnie w tamtym roku (październik do końca kwietnia - ok 12 tyś)

koszt ogrzewania dgp to 20 m3 drzewa i oczywiście jak się samemu do leśniczego pojedzie i załatwi za m3 70 zł i samemu porąbie to nawet wliczając koszt transportu i spędzenia czasu to nie przekroczy to 2 tysie do tego przy większych mrozach gaz 3 tys (i to w maksymalnych porywach)to jest co najmniej 7 tyś w skali roku

Pozdrawiam

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Jeśli chodzi o anemostaty to temperatura powietrza wlotowego - przy temperaturze w czopuch:

140 stopni na czopuchu - wylot ok 80 c - ale pali się cały czas na wysokim ogniu

120 stopni na czopuchu - wylot ok 70 c - normalny cykl palenia (wlot komory wkładu na 3/4 )

100 stopni na czopuchu - wylot ok 60 c - normalny cykl palenia mały ogień (wlot komory wkład mniej niż 1/2)

90 stopni na czopuchu - wylot ok 50 c - cykl palenia żar (wlot komory wkład mniej niż 1/4)

75 stopni na czopuchu - wylot ok 40 c - cykl palenia żar wygaszający (wlot komory wkład mniej niż 1/2)

Uważam że to na prawdę nie jest źle wkład kominkowy posiadam 15 kw

Ja staram się trzymać temperaturę 120 stopni na czopuchu - wtedy jest idealnie w całym mieszkaniu - 21 c przy temperaturach na zewnątrz do - 5 c

Przy większym mrozie oczywiście załączam ogrzewanie gazowe - w tym roku załączyłem tylko 4 razy

Jeśli chodzi o podcięcia w drzwiach to są lecz moje mieszkanie jest rozmieszczone w taki sposób że po środku jest salon 85 - gdzie jest kominek

i z salonu jest wejście do wszystkich pokoi - 5 pokoi (ok 20 m), kuchnia 25 , 2 łazienki razem ok 20 m i korytarz przed wejściem do mieszkania - razem wychodzi tak w granicach 250 m( nie licząc pomieszczenia gosp i kotłowni gazowej) - cała instalacja dgp jest umieszczona na poddaszu

Mieszkanie całe ocieplone wełną mineralną. wszystkie kanały najwyższej jakości - ocieplone podwójną wełną -( wszystkie przewody ok 40 m spiro fi 160) na każdy wlot do anemostatu jest przepustnica regulacyjna - po pewnym czasie do regulowałem je tak że wszędzie jest taka sama temperatura

Ja na pewno jestem zadowolony z tej instalacji daje rade

Po zamontowaniu przepustnicy zamykającej drugi obwód w pokojach sypialnianych uzyskuję nawet po 24 stopnie a jak jest 90 stopni na czopuchu - czyli już żar to mam 21 c czyli można powiedzieć że do rana jest ciepło i nie trzeba gazu załączać, ale niestety w reszcie mieszkania temperatura spada do 18 stopni i tu jest problem

Faktycznie kolega ma rację zainstalowanie drugiej turbiny może wychładzać mieszkanie - teoretycznie tak ale sterownik art 1 dobiera sobie prędkość

obrotów silnika od czujników temperatury i przy 50 c na czopuchu wyłącza instalację ( wówczas jest ok 21 na anemostacie)

A jak by było w przypadku zainstalowania mocniejszego wkładu np 25 kw ? i wtedy dwie turbinki? - podejrzewam że z taką mocą wkładu nawet na żarze będzie 120 c

Z pewnością kolega ma rację ogrzać dgp 300 m to jest jakieś nie porozumienie , no ale nie ma rzeczy nie możliwych

Zwłaszcza że naprawdę można zaoszczędzić - koszt ogrzewania gazowego wyniósł mnie w tamtym roku (październik do końca kwietnia - ok 12 tyś)

koszt ogrzewania dgp to 20 m3 drzewa i oczywiście jak się samemu do leśniczego pojedzie i załatwi za m3 70 zł i samemu porąbie to nawet wliczając koszt transportu i spędzenia czasu to nie przekroczy to 2 tysie do tego przy większych mrozach gaz 3 tys (i to w maksymalnych porywach)to jest co najmniej 7 tyś w skali roku

Pozdrawiam

ktoś ma jakiś pomysł

ktoś ma jakiś pomysł

Inwestuj nie w wentylatorki, tylko w to, żeby ciepło kominem nie uciekało. Wentylatorki nie grzeją, grzeje to co do pieca włożysz, a część na pewno ucieka...DGP to sprawa wtórna...Jasne, możesz sobie nawet 3 turbinki założyć... .

Kwoty jakie masz do dyspozycji z tytułu oszczędności na gazie, upoważniają Cię do myślenia o wymianie całego systemu na mniej upierdliwy w obsłudze (palisz 5 minut rano i tyle wieczorem) i bardziej uzasadniony ekonomicznie...

No i uważaj. Jak powiesz tak, zaraz będziesz miał kilka privów od rożnych takich co to sepią na forum. Daj ich na wierzch - zweryfikujemy. Może któryś wartościowy...;)

No i uważaj. Jak powiesz tak, zaraz będziesz miał kilka privów od rożnych takich co to sepią na forum. Daj ich na wierzch - zweryfikujemy. Może któryś wartościowy...;)

Widzę że jednak istnieje potrzeba utworzenia nowego tematu typu - priv na forum... naganiacze i oferanci

Temat ostrzegałby przed akwizytorami, wszelkiego maści naganiaczami i handlarzami zleceniami usług (prowizje)

Wiem, od klientów, że ten proceder na tym forum jest natarczywy i ostatnio się nasila

Edytowane przez bohusz

Nie wiem czy Ty akurat jesteś dobrym przykładem poprawności forumowej...;)Ale dając coś temu forum, możesz czuć się rozgrzeszony z pokusy wklejania nieuprawnionej reklamy:D

Problemem są raczej "tajniacy", którzy "na wierzchu" nie pisną nawet słowa, a priva mają do perfekcji opanowanego. I nie o konkurencję mi tu chodzi, bo mam to gdzieś. Roboty mam do końca życia...(nawet jak jeszcze trochę pociągnę...:rolleyes:) Naiwnych nie brakuje...Dają sobie wcisnąć kit, a potem jest już za późno...Jak to podłączyć? Co z tym zrobić? Czemu nie grzeje? A czy szyba może być czysta?

Niektórych pytających na priva, wyganiam do wątku, bo dyskusja może być ciekawa i przydatna dla innych...Dla mnie też - jak się inni włączą. Oczywiście ktoś, kto nie ma żadnych wątpliwości, nie musi nikogo słuchać. On "już wie wszystko!"

Coś w tym jest...:)

ktoś ma jakiś pomysł

Napracowałeś się z tym opisem, ale nie napisałeś rzeczy najważniejszej - ile spalasz dziennie drewna. Określ to jakoś

Koledzy mają rację. Nie pomogą dodatkowe turbiny (nie dają ciepła, tylko je transportują). Brakuje mocy, albo energii, albo sprawności.

Te temperatury w pomieszczeniach nie są też znów takie niskie.