dziki_sojcze 28.11.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Witam, przeczytałem już ze 100 postów i nigdzie nie znalazłem jednoznacznych odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Posiadam piec stąporków KRS TECH DUO 18Kw od 3 dni, jest to mój pierwszy piec, jest podłączony do podajnika ze starego pieca znajomych i ma sterownik st-37. Udało się ustawić piec i działa już jakieś 24h bez wyłączenia, gdyż po pierwszej nocy , rano był wygaszony. Niestety przez ok 24h spalił mi 50kg groszku. testowałem różne ustawienia w między czasie, w tej chwili piec działa na takich ustawieniach :temp. zadana 56stpczas podawania 12s, czas przerwy 50sczas przerwy przepalania 3mpompa co włącza się przy 55stp i ogrzewa również boiler z ciepłą wodąpiec chodzi ok 8-10 minut i ok 7-8 minut jest w stanie wyłączonym po uzyskaniu zadanej temp.Palę dobrym ekogroszkiem. Proszę o informacje przy jakiej temperaturze powinna załączać się pompa co i czy powinna chodzić cały czas czy wyłączać się , dodam że temperatura pieca po wyłączeniu rośnie do 57,4 a po ponownym włączeniu spada do ok 53stp... Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.11.2014 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 instrukcję sterownika posiadasz?tam wszystko napisane, jest też instrukcja serwisowa, według niej można zmienić parametry dla pompy między innymi.jesli dom był wychłodzony to na rozgrzanie całości pójdzie sporo opału. potem powinno byc mniej. dopisz jeszcze jaki nadmuch przy tym podawaniu i wrzuc zdjęcia popiołu i tego co na palnikuw mojej stopce jest link do kotła mojego i takiego sterownika. możemy tam dyskusje przenieść, możesz też tam poczytać co było pisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziki_sojcze 28.11.2014 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 (edytowane) Nadmuch jest na 1, przesłona otwarta na ok 2cm. Nie posiadam instrukcji i nie mogę znaleźć na internecie mój sterownik to Termo Tech ST-37 v 87C fotki ... po ok 4h od wyczyszczenia popiołu a to zdjęcie w stanie "spoczynku" Edytowane 28 Listopada 2014 przez dziki_sojcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.11.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 straszne szaleństwo przy ta niskim nadmuchuwyłącz sterowniknaciśnij przycisk wyjście i nie puszczając włącz sterownikpoczekaj aż zapiszczy i pojawi się napis menu serwisoweodszukaj parametr nadmuch i przestaw na wartość przeciwną (do wyboru 1lub 0)praca wentylatora powinna ulec zmianie.masz zbyt mocny nadmuch prawdopodobnie w wyniku niedopasowania programu nadmuchu do mocy wentylatora.jak chcesz instrukcję serwisową pisz na priva podając emailwyślę to co mam - powinno pomóc ogarnąć bestię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziki_sojcze 29.11.2014 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 po wejściu do menu serwisowego nie ma tam mocy dmuchawy 0 lub 1 , jest normalnie siła nadmuchu była ustawiona na 6 zmieniłem na 1 ale nie widzę zbytniej różnicy, w działaniu wentylatora, ponadtosą tam wszytkie te same ustawienia co w normalnym menu + kilka dodatkowych, Napisz proszę co dają ustawienia serwisowe w podstawowych podkategoriach, jak np czas podawania, czas przerwy itp jeśli w podstawowym menu jest inne... I co z tą pompą, od jakiej temperatury powinna się załączać i czy ma chodzić cały czas czy też ma się wyłączać co jakiś czas czyli ustawienia temperatury zbliżone do temperatury zadanej pieca. W twoim poście do którego link podajesz w stopce piszesz że piec działał Ci przez 13 minut i wyłączył się na ok 40 minut jak pamiętam u mnie to jest maks 8 minut wyłączenia i tyle samo lub więcej czasu pracy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.11.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 jesteś kolejnym użytkownikiem, który ma niedopasowany ster do kotła dla mnie to dziwne że Tech robi takie numery. powinien być dostęp do ustawień serwisowych i możliwość zmiany programu sterowania nadmuchem.bez tego część wiatraków zwyczajnie wypala krater od niskich mocy. nie rozumiem takiego podejścia.możesz zrobić zdjęcie tego co na ekranie w trybie serwisowym? masz jakąś przesłonę na wentylatorze?w tamtym wątku pisałem gdy jeszcze niewiele wiedziałem o kotłach i procesie spalania. teraz mam trochę inne podejście ale jest w nim kilka ważnych tematów zawartych.obecnie mój kocioł pracuje non stop i się nie odstawia praktycznie. dla Ciebie to jednak bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 29.11.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 (edytowane) jesteś kolejnym użytkownikiem, który ma niedopasowany ster do kotła dla mnie to dziwne że Tech robi takie numery. powinien być dostęp do ustawień serwisowych i możliwość zmiany programu sterowania nadmuchem. bez tego część wiatraków zwyczajnie wypala krater od niskich mocy. nie rozumiem takiego podejścia. możesz zrobić zdjęcie tego co na ekranie w trybie serwisowym? masz jakąś przesłonę na wentylatorze? w tamtym wątku pisałem gdy jeszcze niewiele wiedziałem o kotłach i procesie spalania. teraz mam trochę inne podejście ale jest w nim kilka ważnych tematów zawartych. obecnie mój kocioł pracuje non stop i się nie odstawia praktycznie. dla Ciebie to jednak bez znaczenia. To nie wina steru mam taki sam st-37 i w serwisówce po zmianie 0 lub 1 jest różnica w pracy dmuchawy.Ale wprawny palacz mając boczną przysłonę nie musi zmieniać tych biegów . Edytowane 29 Listopada 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.11.2014 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 animusson nie może zmienić bo twierdzi że nie ma, lub faktycznie nie ma takiej możliwości w swoim sterze. na innym forum tez ktoś pisał że u niego w serwisowym nie ma programu dla dmuchawy- może poszła jakaś seria sterów z ubogim menu?? kto wie.jesli się nie da to zostaje jedynie przesłona ale ona powinna służyć do dopieszczania a nie do zamknięcia 99% dopływu bo inaczej zrywa dekiel z palnika takie tornado się robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 29.11.2014 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 (edytowane) animuss on nie może zmienić bo twierdzi że nie ma, lub faktycznie nie ma takiej możliwości w swoim sterze. na innym forum tez ktoś pisał że u niego w serwisowym nie ma programu dla dmuchawy- może poszła jakaś seria sterów z ubogim menu?? kto wie. jesli się nie da to zostaje jedynie przesłona ale ona powinna służyć do dopieszczania a nie do zamknięcia 99% dopływu bo inaczej zrywa dekiel z palnika takie tornado się robi Gmerałem u sąsiadki w st-37 uboższym od mojego o kilka funkcji ale tam był program dla dmuchawy. A on prawdopodobnie przestawił siłę rozdmuchu .Niech przestawi tak jak było. WitamUdało się ustawić piec i działa już jakieś 24h bez wyłączenia, gdyż po pierwszej nocy , rano był wygaszony. Niestety przez ok 24h spalił mi 50kg groszku. po wejściu do menu serwisowego nie ma tam mocy dmuchawy 0 lub 1 , jest normalnie siła nadmuchu była ustawiona na 6 zmieniłem na 1 ale nie widzę zbytniej różnicy, w działaniu wentylatora Trzeba mu powiedzieć że przy rozruchu zanim dom się wygrzeje kocioł będzie spalał więcej potem zużycie spadnie ,oni wygaszają kocioł tak jak śmieciucha. Edytowane 29 Listopada 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziki_sojcze 30.11.2014 01:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Nie ma tam zmiany mocy z 0 na 1 kotla również nie wylaczam, pierwszej nocy sam sie wygasil. Ktos potrafi odpowiedziec na moje pytania odnosnie pompy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.11.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Nie ma tam zmiany mocy z 0 na 1 kotla również nie wylaczam, pierwszej nocy sam sie wygasil. Ktos potrafi odpowiedziec na moje pytania odnosnie pompy ?Sąsiadka ma z Castoramy i ma w serwisów-ce ,spróbuj zadzwonić do serwisu może coś poradzą ,wymienią na drugi sterownik,albo do Techa wgrają inny program. A masz na grzejnikach termo zawory,czy podłogówkę sterowaną czymś czy jeszcze inaczej ? jpompa C.O. na niskim biegu może chodzić cały czas poza sterownikiem kotłowym wtedy kocioł pracuje płynniej , inna opcja pompa powinna załączać się od 45*C wyłączać np.57*C,lub sterować np sterownikiem pokojowym temperatura powietrza 21*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.11.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 dzikiwrzuć zdjęcia jak prosiłemmoże w Twojej wersji softu inaczej parametr nazwali i wystarczy sie zagłebić i odnaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziki_sojcze 30.11.2014 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Sprawdziłem wszytkie. Opcje i nie ma tam mocy wentylatora, jutro zrobie fotki.. Pompa w sterowniku nie ma tez opcji wylaczania, nie mam podlogowki i nie mam tez podlaczonego sterownika pokojowego, chce go podłączyć jak bedzie wszYstko chodzić jak nalezy. Próbowałem osstatnio dwoch możliwości pompa zalacza sie 2 stopnie przed temperatura zadana i pompa raz sie włącza i chodzi potem temperatura spada i pompa sie wyłącza a grzejniki robia sie chłodne. Druga opcja jaka sprawdziłem temp włączenia pompy ok 45 stopni, piec chodzi ciagle i nie moze osiągnąć temperatury zadanej moze raz na godzinę lub rzadziej. Sory za pisownię ale pisze z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.11.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Sprawdziłem wszytkie. Opcje i nie ma tam mocy wentylatora, jutro zrobie fotki.. Pompa w sterowniku nie ma tez opcji wylaczania, nie mam podlogowki i nie mam tez podlaczonego sterownika pokojowego, chce go podłączyć jak bedzie wszYstko chodzić jak nalezy. Próbowałem osstatnio dwoch możliwości pompa zalacza sie 2 stopnie przed temperatura zadana i pompa raz sie włącza i chodzi potem temperatura spada i pompa sie wyłącza a grzejniki robia sie chłodne. Druga opcja jaka sprawdziłem temp włączenia pompy ok 45 stopni, piec chodzi ciagle i nie moze osiągnąć temperatury zadanej moze raz na godzinę lub rzadziej. Sory za pisownię ale pisze z telefonu Ok ,ja Ci wierzę ale coś trzeba będzie z tym sterem zrobić . Co do sterowania pompy to ta opcja jest dobra ta na czerwono ,kocioł powinien chodzić cały czas rzadko się odstawiać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziki_sojcze 01.12.2014 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Tak nie do końca mi się to podoba , dlatego że jeśli temperatura włączenia pompy to 45 stopni, to temperatura kotła oscyluje między 50 parę a 30 parę z przewagą tej niższej. Grzejniki są ciepłe a nie gorące i w pomieszczeniach jest chłodnawo, a na dworze tylko -2 a jak będzie -20 to chyba zamarznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.12.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Tak nie do końca mi się to podoba , dlatego że jeśli temperatura włączenia pompy to 45 stopni, to temperatura kotła oscyluje między 50 parę a 30 parę z przewagą tej niższej. Grzejniki są ciepłe a nie gorące i w pomieszczeniach jest chłodnawo, a na dworze tylko -2 a jak będzie -20 to chyba zamarznę.Przy niższych temperaturach ujemnych zwiększysz moc kotła czyli więcej wiatru (sterujesz przesłoną i biegami dmuchawy) i skrócisz przerwę podawania (na sterowniku zmniejszasz czas). czas podawania 12s, czas przerwy 50s . Jeżeli jeszcze masz te nastawy co podałeś czyli 1:4 to czas podawania daj na 6s a przerwę na 24 s to są te same nastawy ale częściej dozowane . Edytowane 1 Grudnia 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 01.12.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Daj się rozbujać instalacji. Wyłącz temp załączania pomp ustawiając na 35 i niech to sobie chodzi. Stosunek 1:4 to jakieś 60kg na dobę o ile kocioł się nie odstawi. Ustaw jakieś 1:6 albo 1:7 i niech to sobie chodzi całą dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziki_sojcze 02.12.2014 00:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 w tej chwili mam 5s/ 70s od klilku dni obserwuję i tak od 5/30 do 5/70 nie widzę żadnej różnicy, ale coś mi nadmuch szwankuje, jutro wymienię kondensator oby pomogło, w serwisie powiedzieli że może to być wina sterownika a nie nadmuchu... Nie ważne, zostawiłem ustawioną pompę na 45 stopni od ok 20tej zobaczymy rano co się będzie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.12.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 w tej chwili mam 5s/ 70s od klilku dni obserwuję i tak od 5/30 do 5/70 nie widzę żadnej różnicy, ale coś mi nadmuch szwankuje, jutro wymienię kondensator oby pomogło, w serwisie powiedzieli że może to być wina sterownika a nie nadmuchu... Nie ważne, zostawiłem ustawioną pompę na 45 stopni od ok 20tej zobaczymy rano co się będzie działo. A w serwisówce przestawiłeś ten rozdmuch z powrotem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziki_sojcze 02.12.2014 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 tak zmieniłem spowrotem, ale w serwisówce te ustawienia służą do zmiany ustawień fabrycznych, jak ustawisz w serwisówce tak będziesz miał po ustawieniu fabrycznym, nadmuchu nie zmienia to. Rano temperatura była ok 43 stopni na kotle. Zmieniłem jeszcze groszek, może coś to pomoże i założyłem deflektor, tylko jest z 8 cm nad palnikiem a wyżej się go nie da powiesić, ale był kupowany u producenta więc mam nadzieje że dopasowany bo za tą cenę to powinien być ze złota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts