Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różnice w temperaturze pomieszczeń

ezg2014

Recommended Posts

W całym domu mam podłogówkę (z pompą ciepła) rozstawioną co 10cm a pod oknami co 5cm. Temperatury w całym domu między 22 a 23 st. C. W całym domu z wyjątkiem wiatrołapu, gdzie przy temp. minus 2 st. na zewnątrz jest 19 stopni. Wiatrołap w bryle budynki oddzielony od reszty domu drzwiami wewn. Zastanawiam się dlaczego tak jest? Początkowo myślałem, że to drzwi lub okno są mostkami ciepła. Jednak okno jest małe i trójszybowe , nie czuje się się, by gdzieś wiało. Drzwi Gerda szer. 90cm z naświetlem ze średniej półki cenowej, ocieplone jak przeciętne drzwi zewn. Teraz zwalam winę na podłogówkę. Mierząc temp. podłogi zwykłym termometrem w wiatrołapie jest 21 st. a w reszcie pomieszczeń ok. 24 stopni. Czy możliwe jest np. zapowietrzenie podłogówki tylko w wiatrołapie? Myślę też o innej przyczynie. Instalator, który robił mi podłogówkę zrobił projekt podłogówki rozstawionej co 20cm. Na moje wyraźne życzenie zrobił ją co 10cm z wyjątkiem wiatrołapu. Jak to zobaczyłem kazałem mu to zmienić. Nie chciał, tłumaczył, że to wiatrołap i tu zawsze jest zimniej i się nie opłaca itp. Jednak stanęło na moim. Tak mi się wydaje.... Bo nie widziałem tej zmiany rozstawienia podłogówki, bo nazajutrz była robiona wylewka podłogowa i mnie przy tym nie było. Zdjęcia mam tylko z dnia naszej rozmowy. Czy mogę coś z tym zrobić? Wiem, że to wiatrołap itp. ale wolałbym mieć taką samą temp. w całym domu. Czy może zupełnie to olać? Tylko co będzie np. przy minus 15 st.?

Jeżeli to zły dział do takiego posta to przepraszam.

Daj spokój ,to tylko wiatrołap i zawsze będzie trochę chłodniej a przy niższych temperaturach podłogówka będzie grzała mocniej więc nie powinno być problemu.Sprawdź temperaturę podłogi 10cm od drzwi wejściowych.Jeśli jest dużo zimniejsza od pozostałej części to prawdopodobnie pod drzwiami masz beton a co za tym idzie duży mostek termiczny albo wykonawcy nie chciało się zmieniać na mniejszy rozstaw.

Sprawdź czy przy progu nie wieje.

Sprawdź czy powrót pętli z wiatrołapu ma taką samą temperaturę jak pozostałe bo może wykonawca zdławił tą prawdopodobnie krótka pętlę w wiatrołapie.

Rowniez mam zimniej w wiatrolapie w bryle budynku.To co pamietam to nawet dobrze sie sklada gdyz ubierajac sie w kurtki to powoli organizm przyzwyczajamy do chlodu i wtedy nastepuje mniejszy szok termiczny .moze to brednie ale cos w tym jest. Edytowane przez CafeDelTom27