ezg2014 28.11.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 W całym domu mam podłogówkę (z pompą ciepła) rozstawioną co 10cm a pod oknami co 5cm. Temperatury w całym domu między 22 a 23 st. C. W całym domu z wyjątkiem wiatrołapu, gdzie przy temp. minus 2 st. na zewnątrz jest 19 stopni. Wiatrołap w bryle budynki oddzielony od reszty domu drzwiami wewn. Zastanawiam się dlaczego tak jest? Początkowo myślałem, że to drzwi lub okno są mostkami ciepła. Jednak okno jest małe i trójszybowe , nie czuje się się, by gdzieś wiało. Drzwi Gerda szer. 90cm z naświetlem ze średniej półki cenowej, ocieplone jak przeciętne drzwi zewn. Teraz zwalam winę na podłogówkę. Mierząc temp. podłogi zwykłym termometrem w wiatrołapie jest 21 st. a w reszcie pomieszczeń ok. 24 stopni. Czy możliwe jest np. zapowietrzenie podłogówki tylko w wiatrołapie? Myślę też o innej przyczynie. Instalator, który robił mi podłogówkę zrobił projekt podłogówki rozstawionej co 20cm. Na moje wyraźne życzenie zrobił ją co 10cm z wyjątkiem wiatrołapu. Jak to zobaczyłem kazałem mu to zmienić. Nie chciał, tłumaczył, że to wiatrołap i tu zawsze jest zimniej i się nie opłaca itp. Jednak stanęło na moim. Tak mi się wydaje.... Bo nie widziałem tej zmiany rozstawienia podłogówki, bo nazajutrz była robiona wylewka podłogowa i mnie przy tym nie było. Zdjęcia mam tylko z dnia naszej rozmowy. Czy mogę coś z tym zrobić? Wiem, że to wiatrołap itp. ale wolałbym mieć taką samą temp. w całym domu. Czy może zupełnie to olać? Tylko co będzie np. przy minus 15 st.?Jeżeli to zły dział do takiego posta to przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 28.11.2014 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Daj spokój ,to tylko wiatrołap i zawsze będzie trochę chłodniej a przy niższych temperaturach podłogówka będzie grzała mocniej więc nie powinno być problemu.Sprawdź temperaturę podłogi 10cm od drzwi wejściowych.Jeśli jest dużo zimniejsza od pozostałej części to prawdopodobnie pod drzwiami masz beton a co za tym idzie duży mostek termiczny albo wykonawcy nie chciało się zmieniać na mniejszy rozstaw.Sprawdź czy przy progu nie wieje.Sprawdź czy powrót pętli z wiatrołapu ma taką samą temperaturę jak pozostałe bo może wykonawca zdławił tą prawdopodobnie krótka pętlę w wiatrołapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 29.11.2014 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Ja też mam chłodniej w wiatrołapie i się nie przejmuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 29.11.2014 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Ale aż 3-4 stopnie różnicy? Może tak być? Sprawdzę to wszystko o czym piszecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 30.11.2014 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 kkdarch - miałeś rację. Przy progu temp. podłogi 15 stopni, a w środku wiatrołapu 22 stopnie. Prawdopodobnie nie dali pionowej płyty styropianu w progu drzwi. Mogę coś jeszcze zrobić? Płytki położone, wejście do domu zrobione.... Eh.... Chwila niewuagi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 01.12.2014 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Schemat podłogi mojego wiatrołapu wygląda mniej więcej tak: Jest mostek cieplny? Ale czy może on odpowiadać za aż taką różnicę temperatur? Okno i drzwi sprawdzone - nigdzie nie wieje. Może to kwestia słabo ocieplonych drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 01.12.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 ezg2014 mam tak samo jak Ty ale między schodami a domem mam 10cm styropian ale nie do końca bo na samej górze jest kostka brukowa. Mierzyłem wczoraj temp w wiatrołapie i jest 2'C niższa niż w domu. Aha ja mam jeszcze piwnicę i stamtąd przez drzwi promieniuje chłód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 01.12.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Rowniez mam zimniej w wiatrolapie w bryle budynku.To co pamietam to nawet dobrze sie sklada gdyz ubierajac sie w kurtki to powoli organizm przyzwyczajamy do chlodu i wtedy nastepuje mniejszy szok termiczny .moze to brednie ale cos w tym jest. Edytowane 1 Grudnia 2014 przez CafeDelTom27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts